Vanaken hangt nog altijd schorsing van vier duels boven het hoofd

Philippe Clement en Hans Vanaken tijdens Genk-Club Brugge
Philippe Clement en Hans Vanaken tijdens Genk-Club Brugge Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Hoewel het in de eerste helft zeker niet van harte ging, zegevierde Club Brugge met overtuigende cijfers tegen Eupen. Zo bracht de koploper het jaar alsnog tot een goed einde. Het enige smetje op het duel met Eupen was de rode kaart van Hans Vanaken. De middenvelder reageerde op een korte pass van Federico Ricca, maar plantte daarbij zijn schoen op tegenstander Andreas Beck. Vanaken liet zich vervolgens verbaal gaan tegen de scheidsrechters. Dinsdagmiddag moest hij voorkomen voor het Disciplinair Comité.

Het Bondsparket eiste maandag al een schorsing van vier speeldagen voor de middenvelder van Club Brugge. Het zag immers een 'brutale fout' van de Gouden Schoen van 2018 en 2019 en stelde een schorsingsvoorstel van twee wedstrijden voor. Daarnaast nog eens twee voor misplaatste uitlatingen richting de arbiters. Philippe Clement liet al weten de straf buiten proportie te vinden. Het Nieuwsblad deed dinsdagmiddag live verslag van de zitting. Tijdens de zitting van het Disciplinair Comité bevestigde scheidsrechter Nathan Verboomen dat Vanaken de arbiters 'kutrefs' noemde. ''Kutrefs, jullie zijn allemaal kutrefs'', zou de spelmaker van Club hebben geroepen.

Daar bleef het echter niet bij. Volgens Maarten Toeback, de assistent-scheidsrechter van dienst, riep Vanaken ook nog eens 'onnozelaars' en 'fucking hell' bij het verlaten van het veld. Bondsprocureur Ebe Verhaegen wees er tijdens de zitting dan ook op dat Vanaken voor zowel de overtreding op Beck als de opmerkingen aan het adres van de arbitrage moest worden gestraft. Vanaken zelf was overigens ook van de partij tijdens de zitting, die plaats had via een teleconferentie online.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1342842316776763392?s=20

Twee in plaats van drie

Met twee wedstrijden schorsing voor zijn fout op Beck komt Vanaken eigenlijk nog goed weg. Hij had er ook zomaar drie kunnen krijgen. Dan was hij nog verder van huis geweest. Verhaegen bevestigde dat Vanaken niet met kwaad opzet handelde. ''Bovendien heeft hij een blanco strafblad en is er sprake van middelmatige intensiteit'', voegde de bondsprocureur daaraan toe.

Wat betreft de misplaatste uitingen aan het adres van de arbitrage. Volgens Verhaegen maakte Vanaken zich schuldig aan een negatieve houding na zijn uitsluiting. Verhaegen is van mening dat de speler veel beter had moeten weten en dat dat soort gedrag simpelweg niet thuishoort op een voetbalveld. ''Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. Niet omdat hij Hans Vanaken is, maar omdat hij een profspeler is.'' Volgens Verhaegen was er geen sprake van een spontane opwelling. Er zat immers een pauze tussen beide beledigingen.

https://twitter.com/ElevenSportsBEn/status/1343879274466594816?s=20

''Meneer Vanaken is zonder twijfel een klassespeler. Hij zou nog meer klasse hebben als hij zijn straf zou aanvaarden'', aldus Verhaegen. Ex-voetballer Kristof De Saedeleer verdedigt de middenvelder van Club Brugge en de Rode Duivels. Hij wijst het bondsparket erop dat de tackle niet werd ingezet door Vanaken, maar door Beck. ''Kijk ook naar de blik van de heer Vanaken. ''Hij kijkt verschrikt en verrast omdat hij de bal niet kan spelen en de voet van de heer Beck voelt.''

Geen intentie

Vanaken zelf vertelt nog maar eens dat hij totaal niet de intentie had om Beck te raken. ''Ik kom enkele honderdsten van een seconde te laat. Dat is niet te vermijden in voetbal. Het is een contactsport.'' De middenvelder bekent overigens wel schuld te hebben aan zijn misplaatste uitingen. ''Voor mijn schelden wil ik me excuseren. Dat was niet correct.''

De uitspraak volgt vanavond. Een schorsing van vier speeldagen zou uiteraard een hard gelag zijn voor Vanaken en Club Brugge. Hij mist dan onder meer de topper tegen Genk op 24 januari.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand