Emmanuel Dennis
BRUGGE, BELGIUM - DECEMBER 2 : Emmanuel Bonaventure Dennis forward of Club Brugge pictured during the UEFA Champions League Group stage - group F, 2nd leg match between Club Brugge and FC Zenit St. Petersburg at the Jan Breydel stadium on December 02, 2020 in Brugge, Belgium, 2/12/2020 ( Photo by Peter De Voecht / Photo News
© Peter De Voecht/Photo News

Ongelukkig jaar voor Dennis: geen transfer én geen goals

Het afgelopen jaar was er een als geen ander. Door het coronavirus werd er in het voorjaar nauwelijks tot niet gevoetbald. Club Brugge speelde tussen 8 maart en 31 juli geen officiële wedstrijd. Desondanks was het een jaar met veel opvallende momenten, waarin enkele spelers zich op een positieve, maar soms ook negatieve manier lieten gelden. In de rubriek Dit was het jaar van blikt BlauwZwartFans terug op hun jaar. Met vandaag: Emmanuel Dennis.

Lees hier de Dit was het jaar van Noa Lang: van bankzitter bij Ajax tot smaakmaker in Brugge.

Ook benieuwd naar de terugblik op Odilon Kossounou zijn 2020? Klik dan hier.


Sinds zijn komst naar Club Brugge is het eigenlijk nog geen moment rustig rondom Dennis zijn persoon. Ook de eerste maanden van 2020 verlopen allesbehalve soepel. De Nigeriaan sukkelt met blessures en moet de wedstrijden tegen KV Kortrijk en Standard aan zich voorbij laten gaan. Toeval of niet, zowel op Kortrijk als op Standard verliest Club twee punten. De club hoopt Dennis dan ook fit te krijgen voor het eerste duel met Manchester United in de knockout-fase van de Europa League. Niet omdat hij perse aan zo’n geweldig seizoen bezig is, zeker niet. Een aantal maanden ervoor bewijst hij echter dat hij van grote waarde kan zijn in de potjes op het hoogste niveau. In oktober 2019 scoort hij twee keer op bezoek bij het almachtige Real Madrid.

Manchester United

De medische en technische staf slagen erin om Dennis klaar te stomen voor het heenduel met de Engelse grootmachten. Philippe Clement wrijft zich in zijn handen. Na een kwartier blijkt waarom. De defensie van Manchester United verkijkt zich volkomen op een lange bal van Simon Mignolet. Dennis reageert adequaat, glipt tussen Diogo Dalot en Brandon Williams door en wipt de bal over de uitkomende Sergio Romero: 1-0. Het kolkende Jan Breydel wordt nog fanatieker. De Engelsen komen een kleine tien minuten voor de pauze echter op gelijke hoogte. In de tweede helft is Dennis, na een sluw passje van Hans Vanaken, de Engelse defensie opnieuw te slim af. Dit keer stuit hij echter op Romero. Het blijft uiteindelijk 1-1. Hoewel er veel meer had ingezeten voor de thuisploeg, toont Dennis wederom zijn kwaliteiten in een absolute topwedstrijd.

Op Old Trafford is hij er echter niet bij. Een enkelblessure gooit roet in het eten. Die houdt hem ook tijdens de laatste competitiewedstrijden aan de kant. Begin mei maakt de Pro League bekend dat de ploegen besluiten om de stilgelegde competitie wegens de uitbraak van het coronavirus niet meer te hervatten. De balans kan dus snel worden opgemaakt. Dennis heeft eigenlijk weer te weinig gebracht. Hij scoort weliswaar vaker dan in het voorgaande seizoen, maar van een speler met zijn kwaliteiten mag meer worden verwacht dan vijf doelpunten en één assist in twintig competitiewedstrijden.

Club Brugge wint van Zenit
Emmanuel Dennis opent de score voor Club Brugge op bezoek bij Zenit. (©Orange Pictures/Photo News)

Vertrekwens

Dennis teert echter op de wedstrijden tegen Real Madrid en Manchester United. Hij revalideert in de maanden waarin de bal niet rolt van zijn enkelblessure, maar is in zijn hoofd ook bezig met een transfer. Het is op dat moment al langer bekend dat hij aast op een nieuwe stap. Ook de clubleiding is op de hoogte van zijn vertrekwens. De media noemen Arsenal, Newcastle United, Inter en Marseille allemaal als mogelijk nieuwe bestemmingen van de Nigeriaan. Serieuze aanbiedingen krijgt Vincent Mannaert echter niet binnen, waardoor Dennis gewoon nog zijn best moet doen voor Club. Dat wil in eerste instantie nog niet echt, maar op bezoek bij Genk zien de supporters bij vlagen weer de Dennis van de duels met Real Madrid en Manchester United.

Een kleine maand later, en een dag voor het bezoek aan Zulte-Waregem, spreekt Dennis met Het Nieuwsblad over een mogelijk vertrek uit Brugge. ”Ik hoop dat dit mijn afscheidsinterview wordt”, aldus de Nigeriaan. ”De Premier League is de beste competitie van Europa. Kunnen spelen voor de prijzen is een prioriteit, maar een kleinere club met een ambitieus project kan ook interessant zijn.” Duidelijk. Hoewel hij weer lekker aan het voetballen is voor Club, aast hij nog steeds op een transfer. Clement houdt hem buiten de selectie voor het duel met Zulte-Waregem, een beslissing die voer is voor de geruchten. De transferperiode loopt wegens de bijzondere omstandigheden wat langer door dan normaal, maar Dennis slaagt er niet in een stap hogerop te maken.

Er komt echter wat zand in de motor. Dennis zijn vorm laat hem in de steek en dat komt hem op veel kritiek te staan.

Disciplinaire schorsing

Bij Club Brugge zijn ze er blij mee. Hoewel Dennis vast en zeker een beetje teleurgesteld is, valt daar in eerste instantie niet veel van te merken. De Nigeriaan is met een assist op Krépin Diatta belangrijk tegen Standard en drie dagen later is hij trefzeker op bezoek bij Zenit. Clement doet het rustig aan met zijn aanvaller en doet vooral in de Champions League een beroep op hem. Er komt echter wat zand in de motor. Dennis zijn vorm laat hem in de steek en dat komt hem op veel kritiek te staan. Vooral tijdens het bezoek aan KV Oostende is hij het mikpunt van kritiek en zelfs spot. Het spreekt natuurlijk ook niet in zijn voordeel dat hij maar niet weet te scoren in de Jupiler Pro League.

Twee weken later volgt een nieuw dieptepunt. Club Brugge bereidt zich voor op de belangrijke match op Borussia Dortmund. De ploeg staat op het punt te vertrekken, als er een hevige discussie ontstaat tussen Dennis en Clement. Eerstgenoemde neemt plaats op een stoel die niet voor hem is bestemd. Ploegmaten wijzen hem daar nog op, maar het mag niet baten. Dennis geeft geen kick en weigert plaats te maken. Dat valt niet goed bij Clement. De coach zet (niet letterlijk) de Nigeriaan uit de bus en houdt hem buiten de wedstrijdselectie. ”Niemand staat boven de club”, ”zo snel mogelijk laten vertrekken”, klinkt het op sociale media. Dennis lijkt zijn eigen glazen in te gooien met deze dwaze actie.

In aanloop naar het bezoek aan Borussia Dortmund waren Philippe Clement en Emmanuel Dennis even geen vrienden. (Photo by Peter De Voecht/Photo News)

Trieste gebeurtenis

Een aantal dagen later neemt Clement hem weer in genade aan. ”Dennis heeft zich geëxcuseerd naar het bestuur, naar mij en ook naar de volledige spelersgroep. Hij heeft een boete gehad van de club. Hij maakt opnieuw deel uit van de selectie van morgen en dat verhaal is voor mij nu ook afgesloten. Het is tijd voor een nieuw nu”, verklaart de coach. Hij komt weer een spelen toe en is met een assist in de thuiswedstrijd tegen Zenit zelfs belangrijk voor zijn ploeg. Dennis eindigt het jaar echter in mineur. Op 15 december schrijft Club Brugge op de website dat zijn broer is omgekomen tijdens een zeilrace in het Nigeriaanse Lagos.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws