ANTWERP, BELGIUM - DECEMBER 13: Aurelio Buta of Royal Antwerp FC, Noa Lang of Club Brugge during the Pro League match between Royal Antwerp FC and Club Brugge at Bosuil Stadium on december 13, 2020 in Antwerp, Belgium (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM ! *** local caption *** Aurelio Buta, Noa Lang
© Jeroen Meuwsen /Orange Pictures/Photo News

Lang: van bankzitter bij Ajax tot smaakmaker in Brugge

Het afgelopen jaar was er een als geen ander. Door het coronavirus werd er in het voorjaar nauwelijks tot niet gevoetbald. Club Brugge speelde tussen 8 maart en 31 juli geen officiële wedstrijd. Desondanks was het een jaar met veel opvallende momenten, waarin enkele spelers zich op een positieve, maar soms ook negatieve manier lieten gelden. In de rubriek Dit was het jaar van blikt BlauwZwartFans terug op hun jaar. Met vandaag: Noa Lang.

Lees hier de eerste Dit was het jaar van: Odilon Kossounou.


Begin dit jaar is Ajax op een veelbesproken trainingskamp in Qatar. Lang is van de partij. De flankspeler maakt in de maand ervoor een hattrick op bezoek bij FC Twente en zijn basisdebuut in de Champions League. Hij staat op het punt officieel door te breken in Ajax 1, maar de Amsterdammers halen met Ryan Babel een extra concurrent in huis. Lang besluit zijn geluk elders te zoeken. Hij vertrekt op huurbasis naar FC Twente, dat hij eerder dat seizoen nog met drie doelpunten over de knie legt. Hoewel zijn periode in Enschede door het coronavirus van zeer korte doen is, wordt bij de start van dit seizoen duidelijk dat het hem wel goed heeft gedaan. Lang keert als een ander persoon terug op het trainingsveld van Ajax en is klaar om te schitteren.

Lang tijdens zijn presentatie als nieuwe speler van Club Brugge. (picture by Florian Van Eenoo/Photo News)

Concurrentie

Zijn droom valt echter in duigen. Ondanks een sterke voorbereiding krijgt Lang te horen dat hij weinig perspectief heeft in Amsterdam. ”Als ik meer wilde spelen, moest ik Dusan Tadic maar uit de basis spelen, werd mij verteld”, aldus Lang onlangs in gesprek met Voetbal International. Dat is natuurlijk onbegonnen zaak. Lang hakt de knoop door en besluit dat een vertrek uit Amsterdam het beste is voor zijn loopbaan. Meerdere clubs informeren bij zijn zaakwaarnemer, maar het is uiteindelijk Club Brugge dat hem overtuigt een kijkje te komen nemen. ”Heel eerlijk? Toen ik voor het eerst van de interesse hoorde, zei ik nee. Ik wilde niet naar België. Het enige wat ik in mijn hoofd had was slagen bij Ajax”, geeft Lang toe tegenover VI.

Na het bezoek aan Jan Breydel weet de flankspeler het zeker: hij wil naar Brugge. Hij voelt de waardering die hij mist in Amsterdam. ”Ze vroegen welk nummer ik wilde. Nummer 10 was vrij. Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. Dat is toch het mooiste voetbalnummer?” Trots en met een glimlach van oor tot oor toont hij bij zijn presentatie het shirt met rugnummer 10. Met de glimlach waarmee hij voor de eerste keer door de gangen van Jan Breydel loopt, voetbalt hij. Lang debuteert op 17 oktober in het uitduel met Standard. Hij komt direct na rust in het veld voor Emmanuel Dennis. Lang heeft de Nederlander niet nodig om de (virtuele) fans gek te maken. Hij toont zijn kwaliteiten, is niet bang om acties te maken en is zelfs heel dichtbij zijn eerste treffer.

Champions League

Die volgt een week later. Club speelt een slechte wedstrijd op OH Leuven. Vanaf elf meter schiet Lang zijn ploeg langszij. In de tweede helft scoort Club niet, OHL wel. Vlak voor rust kan Lang Club ook nog op 1-2 schieten, maar hij raakt de paal. Na afloop toont hij zich schuldig. Op Instagram neemt hij zijn verantwoordelijkheid voor de nederlaag. Hij kan niet meer op bij de fans, die dolgraag weer naar Jan Breydel willen komen om de nieuwe ster in actie te zien. Na zijn debuut is hij in de competitie niet meer uit de basis te denken. In de Champions League begint hij tegen Zenit en Lazio nog op de bank, maar Philippe Clement realiseert zich al snel dat hij zijn nummer 10 ook op het hoogste niveau nodig heeft.

Op 21 november bezorgt Lang zijn ploeg op schitterende wijze de zege tegen KV Kortrijk. Met een halve omhaal werkt hij de bal tegen de touwen. Ruim een week later wordt hij door de supporters verkozen tot Speler van de Maand november. Zijn goede vorm trekt hij in de laatste maand van het jaar rustig door. De thuiswedstrijd tegen Zenit moet worden gewonnen, wil Club in de race blijven voor een ticket voor de achtste finales van de Champions League. Als de druk het hoogst is, spelen we het best, moeten Lang en Charles de Ketelaere denken. De jonkies helpen Club aan een overtuigende 3-0 zege. Lang maakt de derde, tevens zijn eerste treffer in de Champions League.

Wissel op Lazio

In de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden heeft Club Lang weer nodig om de overwinning zeker te stellen. Nu is hij niet belangrijk met een doelpunt, maar met een assist. Met een sluw passje op David Okereke, precies op het juiste moment, stelt hij de Nigeriaan in staat de score te openen. Drie dagen later wacht het bezoek aan Lazio, de tot dan toe belangrijkste wedstrijd van het jaar. Lang staat uiteraard aan de basis. Hij ziet Lazio dwars door de Brugse defensie combineren en al vraag op 1-0 komen. We laten ons niet gek maken, lijkt Lang te denken. Hij is niet de aanvoerder én zeker geen leiderstype, maar voetballend neemt hij zijn ploeg al weken bij de hand. Ook in Rome.

”IK PROBEER DE REDEN ACHTER DE VERVANGING VAN LANG TE BEDENKEN, MAAR KOM NIET VERDER DAN STROOTJE TREK OP DE BANK VAN CLUB”

Lagae van Het Nieuwsblad na het besluit van Clement om Lang naar de kant te halen tegen Lazio.

Hij komt de bal halen aan de zijlijn, begint aan een dribbel en haalt uit. Zijn schot wordt niet goed verwerkt door de doelman van Lazio. Daar maakt Ruud Vormer dankbaar gebruik van: 1-1. De hoop keert terug in het elftal, ware het niet dat Eduard Sobol er niet zoveel zin in heeft. Hij krijgt na twee minuten al een gele prent. Daar is hij schijnbaar niet van onder de indruk. Ruim tien minuten nadat Lazio weer op voorsprong komt, krijgt hij zijn tweede gele kaart en mag hij dus inrukken. Clement grijpt in en haalt, tot verbazing van velen, Lang naar de kant. ”Ik probeer de reden achter de vervanging van Lang te bedenken, maar kom niet verder dan strootje trek op de bank van Club”, tweet Bart Lagae van Het Nieuwsblad.

Clement haalt Lang naar de kant na de rode kaart van Sobol. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Veelbelovend

Vanaf de bank ziet Lang zijn ploeg één doelpunt tekort komen om geschiedenis te kunnen schrijven. Een aantal dagen later speelt Club op de Bosuil de topper tegen Antwerp FC. Lang staat ‘gewoon’ weer in de basis en stelt in de tweede minuut Krépin Diatta in staat de score te openen. Lang trapt in de tweede helft ook de hoekschop waaruit de 0-2 van Mats Rits volgt. Volledig terecht verkiest men hem tot Man of the Match. Dat duel op de Bosuil vertelt het verhaal van Lang tijdens zijn eerste maanden in Brugge. Week na week een sterk optreden, belangrijk met doelpunten en assists.

Tevreden is de frivole buitenspeler nog lang niet, geeft hij toe toe in gesprek met Voetbal International. ”Alles kan en moet beter. Ik heb te lang op mijn talent geteerd. Leuk dat mensen positief zijn, maar als ik perfect had gespeeld, dan had niemand meer aan me getwijfeld, dan had ik een paar Ballon D’ors gewonnen. België heeft de beste Noa nog niet gezien.” Dat belooft veel goeds.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws