Krmencik scoort voor Brugge
DORTMUND, GERMANY - NOVEMBER 24 : Michael Krmencik forward of Club Brugge during the UEFA Champions League Group stage - group F, 2nd leg match between Borussia Dortmund and Club Brugge at the Signal Iduna Park stadium on November 24, 2020 in Dortmund, Germany, 24/11/2020 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photo News
© Jimmy Bolcina/Photo News

Huwelijk tussen Club en Krmencik had nooit een kans op slagen

Het afgelopen jaar was er een als geen ander. Door het coronavirus werd er in het voorjaar nauwelijks tot niet gevoetbald. Club Brugge speelde tussen 8 maart en 31 juli geen officiële wedstrijd. Desondanks was het een jaar met veel opvallende momenten, waarin enkele spelers zich op een positieve, maar soms ook negatieve manier lieten gelden. In de rubriek Dit was het jaar van blikt BlauwZwartFans terug op hun jaar. Met vandaag: Michael Krmencik.

Odilon Kossounou beleeft in 2020 zijn absolute doorbraak. Lees hier zijn Dit was het jaar van.

Noa Lang komt op de valreep over van Ajax en neemt Club Brugge niet lang na zijn komst bij de hand met doelpunten en assists.

Ten opzichte van Kossounou en Lang beleeft Emmanuel Dennis een minder gelukkig jaar.


In de zomer van 2019 legt Club Brugge bijna tien miljoen euro op tafel voor de komst van David Okereke. De Nigeriaan komt over van het Italiaanse Spezia Calcio, waar hij indruk maakt met tien doelpunten en twaalf assists in dertig competitiewedstrijden. Kanttekening: dat doet hij wel op het tweede niveau. Club Brugge neemt dan ook een gok met zijn komst. Die lijkt in eerste instantie geweldig uit te pakken. In zijn eerste drie competitieduels vindt hij vier keer het net en is hij één keer de aangever bij een doelpunt van een teamgenoot. De supporters worden enthousiast, maar moeten vervolgens ruim twee maanden wachten op een nieuwe treffer in de Jupiler Pro League.

De spoeling is dun

Ook in de Champions League slaagt Okereke er niet in om het doel te vinden. De eerste seizoenshelft eindigt hij uiteindelijk met negen treffers in de competitie en twee in de Croky Cup. Natuurlijk zijn dat geen slechte statistieken, maar Club Brugge verwacht simpelweg meer van een spits die voor een aardig bedrag neerstrijkt op Jan Breydel. De club houdt haar ogen open op de transfermarkt en raakt aan de praat met Michael Krmencik. De Tsjech maakt in het voorgaande seizoen indruk met zeven doelpunten en drie assists in dertien wedstrijden en zet die lijn door in de laatste maanden van 2019. Club Brugge wil hem erg graag bij hebben, zeker ook omdat de spoeling achter Okereke dun is.

Krmencik komt over van Viktoria Plzen en is in zijn tweede duel belangrijk met een assist. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Op de voorlaatste dag van de winterse transfermarkt zet Krmencik in Brugge zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen. Club betaalt zes miljoen euro. ”Michael stond al enkele jaren op ons lijstje”, klinkt het bij zijn presentatie. Drie dagen later maakt hij zijn debuut voor Blauw-Zwart. Hij krijgt ruim een helft tegen Antwerp FC. In de return van de halve finale van de Croky Cup staat hij voor het eerst aan de aftrap. Hij is met een assist op de 0-1 van Brandon Mechele direct belangrijk voor zijn ploeg. Krmencik behoudt in de volgende twee wedstrijden zijn basisplaats, maar scoort niet. Omdat Club ook voor hem enkele miljoenen op tafel legt, kijkt men kritisch naar zijn optredens. ”Een verpletterende eerste indruk maakt hij niet. Het is geen speler die binnenkomt with a bang. Voor een targetspits verliest hij te veel duels”, is Clubicoon Gert Verheyen streng.

Achteraan in de rij

In de laatste drie competitieduels van het seizoen 2019/2020 speelt hij uiteindelijk nog maar 53 minuten. Het blijkt het startseizoen van een moeizaam huwelijk tussen Club Brugge en de spits. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen is hij slechts Clements derde keus voor de spitspositie. Youssouph Badji, die zijn officiële debuut in de hoofdmacht dan nog moet maken, maakt indruk. Zo scoort de Senegalees twee keer in het oefenpotje met AA Gent. In aanloop naar de finale van de Croky Cup krijgt Krmencik vervelend nieuws te horen. Hij behoort niet tot de wedstrijdselectie. Hij laat zijn koppie echter niet hangen en blijft hard trainen. Een aantal dagen na de verloren bekerfinale haalt hij zijn gram. In het oefenduel met Union Titus Pétange scoort hij drie keer.

Heel veel indruk lijken die goals echter niet te maken op Clement. In de eerste vier competitiewedstrijden doet hij slechts 32 minuten een beroep op de Tsjech. De competitiestart van Club Brugge is echter niet om over naar huis te schrijven. De regerend landskampioen verliest van Charleroi en promovendus Beerschot zonder één keer te scoren. Na de belangrijke zege bij Genk neemt het perspectief voor Krmencik toch weer toe. Hij krijgt ruim een halfuur in het thuisduel met Waasland-Beveren, waarin hij zowaar zijn eerste treffer voor Blauw-Zwart maakt. Op bezoek bij Zulte-Waregem mag hij het vanaf het begin laten zien. De uitgelezen mogelijkheid voor Krmencik om de criticasters eindelijk eens de mond te snoeren. Die laat hij dan ook niet onbenut. Hij scoort twee keer.

Krmencik scoort twee keer op Zulte-Waregem en lijkt bezig aan een opmars. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

Korte duur

”Dat doelpunt vorige week heeft hem inderdaad bevrijd, al is hij altijd hard blijven werken”, wijst Clement na de match bij Zulte-Waregem op Krmencik zijn treffer tegen Waasland-Beveren. ”Ik heb hem altijd gezegd dat zijn doelpunt wel zou komen. Tegen Waasland-Beveren was dat eindelijk het geval en daar was iedereen blij mee.” Ook in de Brugse Stadsderby tegen Cercle is hij, weliswaar met een assist, belangrijk. Krmencik lijkt eindelijk zijn gram te halen, maar zijn opleving is slechts van korte duur. Hij krijgt tegen Standard, KV Mechelen, Borussia Dortmund en Moeskroen nog de kans vanaf de aftrap, maar kan in geen van die wedstrijden potten breken. In de tussentijd test hij ook nog eens positief op COVID-19, wat natuurlijk niet in zijn voordeel werkt.

Een teleurstelling voor Krmencik zelf en Clement. Laatstgenoemde denkt eindelijk zijn ideale spits te hebben gevonden, maar moet zich toch concluderen dat Krmencik niet brengt wat hij van een spits verwacht. Een hard gelag voor Clement, die al het hele seizoen volop aan het rouleren is. Begin december bevestigt Vincent Mannaert dan ook dat de zoektocht naar een nieuwe spits nog niet is gestaakt. Niet lang daarna uit Clement zich voor het eerst openlijk over de toekomst van Krmencik. Tijdens zijn perspraatje voor het bezoek aan KV Mechelen heeft hij geen goed nieuws voor de spits. ”We hebben de zaken besproken met hem. Tot nu toe heeft Michael niet het rendement gebracht wat wij – en ook hijzelf – verwacht hadden. We zullen zien wat de mercato brengt.”

Roemloos einde

Krmencik heeft midden december al zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge gespeeld. Clement doet sinds het beschamende 0-0 gelijkspel op Moeskroen geen beroep meer op de Tsjech. Inmiddels is ook Charles de Ketelaere hem voorbijgestreefd in de pikorde. Een plek op de bank zit er zelfs niet meer in voor Krmencik. En dan bevestigt Club Brugge ook nog eens de komst van Bas Dost, die de spits van zes miljoen euro het laatste duwtje richting de uitgang geeft. Volgens Het Nieuwsblad hebben enkele clubs, waaronder zijn oud-werkgever Viktoria Plzen, wel oren naar zijn komst. Zo komt het huwelijk tussen Krmencik en Club Brugge al na negentien wedstrijden tot een einde.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws