©Blauwzwartfans

Analyse: zo wil Clement zijn ploeg het liefst laten voetballen

Het positiespel van Club Brugge

Het klinkt raar om het positiespel van Club met dat van Manchester City en Liverpool te vergelijken, maar het heeft een gelijkaardige structuur. Club legt de nadruk meer op de halfspaces door Ruud Vormer en Hans Vanaken. Al zijn er sinds de komst van Noa Lang veel meer onderlinge positiewissels. In de Champions League zie je de middenvelders wel nog eens naar de balkant trekken voor een eventueel numeriek overtal. Zo creëert Club ook meer ruimte voor een kwalitatieve 1v1 op de flank.

Hierboven geeft een beeld van de aanvallende formatie van Club zonder positiewissels. Nee, het zal er in de realiteit waarschijnlijk nooit zo uitzien. Daar is slechts één eenvoudige reden voor te bedenken: een gebrek aan kwaliteit. De moeilijkheid van een perfect positiespel is enkel mogelijk voor grote teams met wereldsterren. Niet voor niets kochten Liverpool en City voor honderden miljoenen aan topspelers. Zelfs spelers van tientallen miljoenen zijn geen zekerheid het positiespel van Pep goed uit te voeren, laat staan spelers uit de Jupiler Pro League.

‘Bij goed positiespel komt de bal naar de man en de man niet naar de bal. Daar heeft club nog wel eens moeite mee…’

Club gebruikt met deze driehoeken vaak snelle switches omdat er op de contraflank dan een numeriek overtal bevindt. Als de switch van links naar rechts wordt gemaakt, krijgt Club Krépin Diatta in een kwalitatieve 1v1. En dat willen Clement en de supporters natuurlijk graag zien. Diatta is met zijn snelheid en technische bagage bij vlagen ongrijpbaar als hij zijn directe tegenstander voor zich heeft. Soms zien we dan Vormer naar het centrum bewegen om meer ruimte te trekken voor Diatta. Club maakt veel gebruik van het principe overload to isolate. Een driehoek op de flank trekt tegenstanders aan, zo kan het principe makkelijker worden gebruikt. Het doel van positiespel is om de tegenstander te bewegen en zo uit positie te trekken. Bij een positiespel komt de bal naar de man en de man niet naar de bal. Daar heeft Club wel nog eens moeite mee…

Het is niet belangrijk wie de zone inneemt, maar dat de zone wordt ingenomen. De speler die de zone inneemt, neemt ook het ‘takenpakket’ van die zone over. Voorbeeld: als Vanaken de positie van onder de bal inneemt dan is hij verantwoordelijk voor de sub-restverdediging.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws