BRUGGE, BELGIUM - DECEMBER 2 : Odilon Kossounou defender of Club Brugge in action during the UEFA Champions League Group stage - group F, 2nd leg match between Club Brugge and FC Zenit St. Petersburg at the Jan Breydel stadium on December 02, 2020 in Brugge, Belgium, 2/12/2020 ( Photo by Peter De Voecht / Photo News
© Peter De Voecht/Photo News

Grote onbekende van Hammarby wordt het beest van Club

Het afgelopen jaar was er een als geen ander. Door het coronavirus werd er in het voorjaar nauwelijks tot niet gevoetbald. Club Brugge speelde tussen 8 maart en 31 juli geen officiële wedstrijd. Desondanks was het een jaar met veel opvallende momenten, waarin enkele spelers zich op een positieve, maar soms ook negatieve manier lieten gelden. In de rubriek Dit was het jaar van blikt BlauwZwartFans terug op hun jaar. Met vandaag: Odilon Kossounou (19).

Club Brugge vierde in 2018 de vijftienjarige landstitel in de clubgeschiedenis. Een mooi jubileum. De club was er alles aan gelegen om de landstitel te prolongeren en in 2019 dus voor de zestiende keer tot beste van België te worden uitgeroepen. Tot een feestje kwam het vorig jaar echter niet. Hoewel Club Brugge in de onderlinge ontmoetingen met AA Gent over het algemeen een maatje te groot was, kroonden de Buffalo’s zich in het seizoen 2018/2019 tot landskampioen. Dat kon natuurlijk niet. Vincent Mannaert zag niet alleen de landstitel, maar ook het startbewijs voor het hoofdtoernooi van de Champions League naar Gent gaan. Blauw-Zwart moest zich via de voorrondes zien te kwalificeren voor het miljardenbal. De CEO besloot dan ook de transfermarkt af te speuren naar versterkingen.

‘Groot talent’

Club Brugge liet flink van zich horen. In aanloop naar het afgelopen seizoen werden onder anderen David Okereke, Simon Mignolet, Federico Ricca, Simon Deli en Éder Balanta gepresenteerd als nieuwe spelers. Tot het rijtje met aanwinsten behoorde ook Kossounou. De Ivoriaan was de eerste versterking voor Philippe Clement, die het stokje overnam van Ivan Leko. Bij het publiek was Kossounou nog een grote onbekende. Hij kwam over van het Zweedse Hammarby, waar hij slechts negen wedstrijden voor speelde. Desondanks legde Club Brugge een kleine vier miljoen euro neer voor zijn komst. ”De jonge Afrikaan geldt als een groot talent dat zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan”, klonk het bij zijn presentatie.

Dat Kossounou niet direct voor de basiself was overgekomen, werd al snel duidelijk. De Ivoriaan kreeg van Club Brugge alle tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe werkgever. Zo maakte hij eerst zijn opwachting in de U19, alvorens hij zijn officiële debuut mocht maken in de hoofdmacht. Dat was op 18 oktober 2019. De competitie was op dat moment al tien speeldagen oud. In de weken ervoor behoorde Kossounou drie keer tot de wedstrijdselectie zonder in actie te komen. Bij zijn debuut op bezoek bij Moeskroen kreeg hij van Clement één minuut speeltijd. Niet veel, maar Kossounou moest het zien als beloning voor zijn prestaties op de training en uiteraard het geduld dat hij toonde.

Kossounou verstuurt een pass tijdens bezoek aan Lazio. (© Andrea Staccioli/Photo News)

Basisspeler

Ruim een jaar later vliegt Club Brugge het schaamrood naar de wangen na een 0-0 gelijkspel op bezoek bij datzelfde Moeskroen. De ploeg houdt, met Kossounou negentig minuten lang op het veld, weliswaar de nul, maar mag natuurlijk niet tevreden zijn met een doelpuntloos gelijkspel bij de hekkensluiter. Het zegt op dat moment veel over het seizoen dat de regerend landskampioen doormaakt. Desondanks lopen er enkele lichtpuntjes op het veld. Daartoe behoort uiteraard Kossounou. Het was alweer zijn tiende basisplaats van dit seizoen. De Ivoriaan, die in het afgelopen seizoen slechts dertien keer in actie kwam, heeft zich in de basis van Club Brugge én de nationale ploeg van Ivoorkust gespeeld. Op 8 oktober maakte hij zijn eerste minuten voor de Ivoriaanse nationale ploeg. Inmiddels heeft hij al vier interlands achter zijn naam.

In het shirt van Ivoorkust maakt hij indruk op het middenveld, terwijl hij in Brugge voornamelijk aantreedt als centrumverdediger. Met zijn lengte en bouw maakt hij indruk op zijn tegenstanders. Die vinden het geen pretje om tegenover de nog altijd pas 19-jarige verdediger te staan. Ook in de Champions League maakt men kennis met het groeibriljant van Club Brugge, alhoewel Kossounou in de duels met Borussia Dortmund meer kennis maakt met de wetten van de Champions League. Op Dortmund speelt Kossounou niet perse een mindere wedstrijd, maar gaat hij wel gruwelijk in de fout bij de openingstreffer van Erling Haaland. De Ivoriaan maakt een inschattingsfout en stapt volledig verkeerd in, waardoor Haaland in zijn geliefde situatie terechtkomt, namelijk één op één met de doelman.

Dat levert in de Bundesliga gegarandeerd een doelpunt op en ook tegen Club laat Haaland deze honderd procent kans niet liggen. De 1-0 is het startsein voor wederom een kansloze ontmoeting met de Duitse grootmacht. De media spreken van een mindere wedstrijd van Kossounou, maar daar wil Clement na afloop niets van weten. Hij benoemt de verdediger als één van de twee lichtpuntjes. ”Hij toonde ook veel goede dingen”, aldus de coach. Veel spelers van Kossounou zijn leeftijd worden na een fout in zo’n belangrijke pot uit het elftal gehaald, maar Clement heeft veel vertrouwen in de Ivoriaan. Hij verdwijnt niet meer uit de basis en haalt in de thuiswedstrijd tegen Zenit zijn gram. Club Brugge wint met 3-0 en blijft zo in de race voor een ticket voor de achtste finales van de Champions League.

Haaland tegen Club Brugge
Kossounou in duel met Haaland, de topschutter van Borussia Dortmund. (Photo by Jan De Meuleneir/Photo News)

Kossounou speelt een bijna foutloze thuiswedstrijd tegen Zenit. In Het Nieuwsblad wordt zijn optreden beoordeeld met een 7. ”Herpakte zich na zijn mindere matchen op Dortmund en Moeskroen. Hield sluipschutter Azmoun goed uit de match”, klinkt het lovend.

Wisselvallig

Maar het kan, en dat is gezien zijn leeftijd niet meer dan logisch, altijd nog beter. Constanter. Vooral in balbezit moet Kossounou nog de nodige stappen maken. Van een moderne verdediger wordt immers meer verwacht dan alleen de spits afstoppen. Dat blijkt ook tijdens het bezoek aan KV Mechelen. De ploeg van Clement heeft de bal, maar doet daar in de eerste helft bijzonder weinig mee. Het is vooral heel slordig. Na de uiteindelijk overtuigende 0-3 zege wordt dat vooral Kossounou aangerekend. Het Nieuwsblad legt uit waarom de Ivoriaan slechts een 6 krijgt voor zijn optreden. ”Stond geconcentreerd te voetballen, maar strooide met moeilijke of lastige passes.”

Desondanks besluit Clement Kossounou in de thuiswedstrijd tegen AA Gent op de nummer zes-positie te posteren. Uitgerekend een positie waar van je wordt verwacht dat je voor de voetballende oplossing kiest. Club gaat met 0-1 onderuit, maar Kossounou speelt een dijk van een wedstrijd. ”We zullen moeten afwachten of hij op die positie een vaste waarde kan worden. Het was voor deze wedstrijd wel interessant om hem daar te zetten. Maar voor mij is het gewoon een bevestiging van wat hij al deed. Hij zet grote stappen en kan meerdere posities aan. We zullen zien wat zijn beste is”, was Clement na afloop lovend.

Kossounou zelf lijkt het in ieder geval weinig uit te maken waar hij speelt. Centraal achterin of op het middenveld; hij vult beide posities met verve in. Clement wrijft zich in zijn handen met de Ivoriaan, die zelf hyperambitieus is. ”Misschien kom ik op een dag bij Real Madrid terecht en dan moet ik daar klaar voor zijn”, vertelt hij in gesprek met De Krant van West-Vlaanderen. Wij hopen dat hij de komende jaren ‘gewoon’ lekker op Jan Breydel blijft voetballen.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws