Real Sociedad's David Jimenez Silva during La Liga match. October 3, 2020 FOOTBALL : Real Sociedad vs Getafe CF - La Santander Liga - 03/10/2020 © PanoramiC ! only BELGIUM !
© Acero/Panoramic /Photo News

Dit moet je weten over onze mogelijke Europa League-tegenstanders

Eén doelpunt kwam Club Brugge op bezoek bij Lazio tekort om geschiedenis te schrijven. Na de winterstop maken Philippe Clement en co zodoende hun rentree in de Europa League. Dankzij de behaalde acht punten in de groepsfase van de Champions League geniet Club een geplaatste status bij de loting, die vanmiddag vanaf 13.00 uur plaatsheeft. De mogelijke tegenstanders zijn al bekend, maar hoe draaien zij vooralsnog dit seizoen?

Rode Ster Belgrado

Er zijn weinig Europese competities die in de afgelopen jaren zo voorspelbaar en eentonig waren als de Servische Superliga. In 2015 kroonde Partizan zich nog tot landskampioen, maar sindsdien trok Rode Ster Belgrado elk seizoen aan het langste eind. Ook in het afgelopen seizoen, dat in tegenstelling in België wel ‘gewoon’ werd afgemaakt, was Rode Ster de beste. Met afstand. De ploeg kroonde zich met een voorsprong van veertien punten op Partizan voor de zesde keer tot kampioen van Servië. Ook dit seizoen heeft Rode Ster weinig te duchten van de concurrentie. In zijn Europa Leaguepoule eindigde het op de tweede plek achter Hoffenheim.

Dynamo Kiev

Over eentonige competities gesproken. De Oekraïense kan er ook wat van. Shaktar Donetsk werd in het afgelopen seizoen met overmacht kampioen. De ploeg had een voorsprong van maar liefst 23 punten op Dynamo Kiev. De hoofdstedelingen kwalificeerden zich desondanks voor de groepsfase van de Champions League. In een groep met FC Barcelona, Juventus en Ferencváros was een ticket voor de Europa League het hoogst haalbare. Kiev is overigens de huidige koploper in eigen land.

Krasnodar

FC Krasnodar eindigde in het afgelopen seizoen als derde in de Russische Premier League. De ploeg kreeg via de voorrondes van de Champions League de kans om zich voor de eerste keer in de clubhistorie te plaatsen voor de groepsfase van het miljardenbal. Daar slaagde het in. In een groep met Chelsea, Sevilla en Rennes bemachtigde het uiteindelijk dankzij de derde plek een ticket voor de Europa League. In de nationale competitie gaat het vooralsnog wat minder. Krasnodar vindt zichzelf terug in de middenmoot.

Olympiakos

Slechts drie punten veroverde Olympiakos in de groepsfase van de Champions League. Aan het einde van de rit bleek de overwinning op Marseille echter wel voldoende voor een plek bij de laatste 32 in de Europa League. In eigen land doet de ploeg Pedro Martines, zoals gebruikelijk, mee om de koppositie, die het op dit moment ook in handen heeft.

Red Bull Salzburg

In een groep met Bayern München, Atlético Madrid en Lokomotiv Moskou deed Red Bull Salzburg tot en met de laatste speeldag mee om de tweede plek. De regerend landskampioen van Oostenrijk moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Atlético. Wat rest is een vervolg in de Europa League. In dat toernooi maakte Salzburg twee seizoenen geleden nog veel indruk. De ploeg verloor geen punt in de groepsfase en rekende in de eerste knockout-ronde af met, jawel, Club Brugge. Op Jan Breydel zegevierden de Belgen weliswaar nog met 2-1, maar in Oostenrijk was er geen beginnen aan: 4-0. Salzburg strandde uiteindelijk in de achtste finales. Napoli bleek over twee wedstrijden een maatje te groot.

Het heenduel met Salzburg was in 2019 nog een prooi voor Club Brugge.

Young Boys

De regerend landskampioen en tevens huidige koploper van Zwitserland. Kwalificatie voor de Champions League bleek echter teveel van het goede. Twee seizoenen geleden was het nog wel actief op het hoogste Europese niveau. In groep A van de Europa League eindigde Young Boys op de tweede plek, op drie punten achterstand van AS Roma.

Molde FK

Het seizoen in Noorwegen zit er alweer bijna op. De competitie zal voor Molde FK uitgaan als een nachtkaars. De kampioen van 2019 moest in 2020 zijn meerdere erkennen in FK Bodø/Glimt, dat zich voor het eerst in de geschiedenis – met afstand – de beste van Noorwegen mag noemen. In de groepsfase van de Europa League ging Molde twee keer met ruime cijfers ten onder tegen Arsenal, maar verzekerde het zich wel van een plek bij de laatste 32.

Slavia Praag

Maakte in het afgelopen seizoen nog indruk met een gelijkspel tegen FC Barcelona en Inter, maar slaagde er niet in om zich opnieuw te kwalificeren voor de Champions League. De regerend landskampioen van Tsjechië is vooralsnog ook dit seizoen ongrijpbaar voor de concurrentie. In de Europa League verzamelde Slavia Praag in een groep met Bayer Leverkusen, Beer Sheva en Nice twaalf punten, die de ploeg de tweede plek en dus een ticket voor de knockout-fase bezorgden.

Benfica

Nog altijd de grootste club van Portugal en ook in de rest van Europa zeer gerespecteerd. Moest het in het afgelopen seizoen echter afleggen tegen FC Porto. Dit seizoen moet Benfica vooralsnog Sporting Club voor zich dulden. Normaal gesproken zeker van een geplaatste status bij de loting, Rangers deed het in de groepsfase iets beter. Afgelopen donderdag speelde het op dat moment al lang en breed geplaatste Benfica nog met 2-2 gelijk tegen Benfica.

Granada

Op papier misschien wel een grote onbekende. Toch moet er serieus rekening worden gehouden met de Spaanse club uit de gelijknamige stad. In 2019 promoveerde de club uit de Segunda Division A, de op een na hoogste voetbalcompetitie. Promovendus of niet, het eindigde in het afgelopen seizoen op een zeer knappe zevende plek. Die gaf recht op de Europa League en daarin moest het door een 0-0 gelijkspel tegen PAOK uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek, op één punt van PSV. In Spanje draait de ploeg opnieuw mee in de subtop.

Real Sociedad

Misschien wel de best en leukst voetballende ploeg van Europa. In ieder geval wel van Spanje. Met balvirtuoos David Silva in de gelederen waren dit seizoen al een flink aantal ploegen slachtoffer van het tiki-taka-voetbal van Real Sociedad. In La Liga toont het zich een serieuze kandidaat voor de landstitel. In de groepsfase van de Europa League verliep het wat stroever, maar de behaalde negen punten waren uiteindelijk wel voldoende voor een ticket voor de eerste knockout-fase.

David Silva aan de bal namens Real Sociedad. Met de ervaren middenvelder in de gelederen is de ploeg een genot om naar te kijken. (© Acero/Panoramic /Photo News)

Braga

De Portugese ploeg is een bekend gezicht in de Europa League. Daarnaast presteert het al jaren constant in de nationale competitie. In het afgelopen seizoen eindigde Braga dankzij een beter doelsaldo zelfs boven Sporting Portugal. Ook dit seizoen draait de ploeg keurig mee om de bovenste plekken. De achterstand op koploper Sporting bedraagt niet voor niets slechts vijf punten. In de groepsfase van de Europa League behaalde Braga evenveel punten als Leicester City. De Engelsen hadden echter een beter doelsaldo, waardoor zij en niet Braga een geplaatste status genieten bij de loting.

Lille

Twee seizoenen geleden eindigde Lille op de tweede plek in de Ligue 1. Een puike prestatie. De club nam deel aan de groepsfase van de Champions League, maar kon weinig potten breken tegen Chelsea, Valencia en Ajax. De ambities om het Paris Saint-Germain opnieuw moeilijk te maken, kon Lille vorig seizoen niet waarmaken. Het eindigde op een toch wel teleurstellende vierde plek. Dit seizoen draait het echter gewoon weer mee om de bovenste plekken. Sterker nog, Lille is koploper in de Ligue 1. De onderlinge verschillen zijn echter heel klein. In zijn Europa Leaguepoule eindigde Lille op de tweede plek, op twee punten van AC Milan.

Maccabi Tel Aviv

De succesvolste club van Israël, maar in het huidige seizoen weet de ploeg nog niet te imponeren. Niet in eigen land, in ieder geval. Maccabi Tel Aviv vindt zichzelf terug in de middenmoot. In de groepsfase van de Europa League ging het de ploeg wat beter af. In een groep met Villareal, Sivasspor en Qarabag eindigde het op de tweede plek.

Wolfsberger AC

Dé grote onbekende. De Oostenrijkers kwalificeerden zich afgelopen week voor de eerste keer in de geschiedenis voor de knockout-fase van de Europa League. Dat deden ze ten koste van Feyenoord. Het Europese avontuur heeft Wolfsberger AC te danken aan de derde plek die het vorig seizoen behaalde. Dit seizoen verloopt het vooralsnog wat minder spectaculair. De huidige klassering (zevende) mag gerust teleurstellend worden genoemd.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws