BRUGGE, BELGIUM - OCTOBER 04 : Odilon Kossounou defender of Club Brugge pictured while Krepin Diatta forward of Club Brugge celebrates scoring the opening goal during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and RSC Anderlecht on October 4, 2020 in Brugge, Belgium, 4/10/2020 ( Photo by Jan De Meuleneir / Photonews
©Jan De Meuleneir / Photonews

Dit kunnen (en moeten) we in 2021 verwachten van Club Brugge

Het aftellen naar het nieuwe jaar is al een tijdje aan de gang. Nog twee nachtjes slapen en dan maakt 2021 zijn intrede. Hoewel Club Brugge zich in 2020 met afstand kroont tot landskampioen en indruk maakt in de Champions League, zal ook de huidige koploper blij zijn als het officieel een streep kan zetten onder het afgelopen jaar. Het is echter nog maar de vraag wat 2021 zal brengen. Dit kunnen en moeten we verwachten van Philippe Clement en zijn manschappen.

Spannende titelstrijd

Na 29 speelronden heeft Club Brugge een voorsprong van maar liefst vijftien punten op naaste achtervolger AA Gent. Wat op dat moment niemand zich bedenkt, is dat in het eerste volledige weekend van maart de laatste competitiewedstrijden plaatshebben. De Pro League besluit naar aanleiding van het coronavirus de stilgelegde competitie niet meer te hervatten. Waar de Nederlandse voetbalbond besluit om geen kampioen uit te roepen, doet de Pro League dat wel. Dat leidt tot blijdschap op Jan Breydel. De zestiende landstitel is immers een feit.

In aanloop naar het nieuwe seizoen geldt Club Brugge als torenhoge favoriet voor de landstitel. In de eerste weken gaat het echter flink mis. Clement en co verliezen de bekerfinale van Antwerp FC en veroveren in hun eerste drie competitieduels slechts drie punten. Wat volgt, is een spannende strijd om de eerste plek. Charleroi, Beerschot, Anderlecht, Standard, Antwerp, Genk en Club Brugge. Allemaal doen ze een gooi naar de koppositie. Omdat Club zich na de dramatische competitiestart uitstekend herpakt en de concurrentie steeds vaker punten verspeelt, is Blauw-Zwart tijdens kerst en de jaarwisseling de koploper.

Club Brugge wint van Anderlecht
De competitiestart van Club Brugge is dramatisch, maar de ploeg herpakt zich met onder meer een 3-0 overwinning op Anderlecht. Op 9 april 2021 staan de rivalen tegenover elkaar in het Lotto Park. (Photo by Jimmy Bolcina/Photonews)
Play-Offs

Een one-horse race is het echter zeker niet en dat zal in de tweede seizoenshelft ook niet het geval zijn. Ook na de jaarwisseling volgen de wedstrijden zich in moordend tempo op. Evenals in de afgelopen maanden zal Clement naar hartenlust rouleren. Dat pakt niet altijd goed uit. Op de vierde speeldag na de winterstop treffen Club Brugge en Genk elkaar op Jan Breydel. Mogen de wedstrijden ervoor goed worden afgesloten, kan Club de huidige nummer twee bij een overwinning op grote achterstand zetten. Er wachten echter nog een aantal pittige uitwedstrijden, waaronder op Anderlecht, AA Gent en Charleroi.

En dan volgen natuurlijk nog de play-offs. Die zullen er dit seizoen wat anders uitzien dan we gewend zijn. Na 34 speeldagen worden de punten opnieuw gehalveerd. Daarna spelen de eerste vier de Champions Play-Off voor de titel en de belangrijkste tickets. De nummers vijf tot en met acht spelen voor het laatste Europa League-ticket.

Bekersucces

Club Brugge wil het seizoen graag starten met een bang. Die mogelijkheid heeft het. Door het coronavirus heeft de bekerfinale plaats op 1 augustus. Het duel met Antwerp FC mondt echter uit op een fikse teleurstelling. The Great Old is met 0-1 te sterk en neemt de beker mee naar huis. Club Brugge blijft teleurgesteld achter. De laatste bekerwinst dateert inmiddels van ruim vijf jaar geleden. Het wordt dus weer eens tijd voor succes in de beker. Club kennende wil het zich ook graag revancheren voor de nederlaag tegen Antwerp. Zoals het er nu naar uitziet, begint Club in de eerste week van februari aan een nieuw bekeravontuur. In de zestiende finales zijn de amateurs van Olsa Brakel de tegenstander.

Club Brugge verliest op 1 augustus de bekerfinale van Antwerp FC. (Photo by Gregory Van Gansen/Photonews)

Een mooie Europa League-campagne

Eén doelpunt komt Club Brugge tekort om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Desondanks overheerst na het gelijkspel op Lazio de trots. Club Brugge komt prima voor de dag in de groepsfase van de Champions League en kan met veel vertrouwen uitkijken naar een nieuw avontuur in de Europa League. Tijdens de loting voor de eerste knockout-fase wordt het gekoppeld aan Dynamo Kiev. Geen makkelijke loting, maar Club is het aan zijn stand verplicht door te stoten tot de achtste finales. Mocht dat lukken, wacht er voor Clement en co wellicht een mooie campagne.

Een aantal sterke tegenstanders treft elkaar namelijk al in de eerste knockout-fase. Zo moeten Real Sociedad en Manchester United elkaar zien uit te schakelen, kruisen Ajax en Lille de degens, wacht een interessante ontmoeting tussen Benfica en Arsenal en staan outsiders Red Bull Salzburg en Villareal tegenover elkaar. Kortom, enkele topteams zullen de achtste finales niet eens bereiken. Het lijkt voor Club de ultieme kans om de Europese ambities eens in daden om te zetten.

In de eerste knockout-fase van de Europa League moet Club Brugge zien af te rekenen met Dynamo Kiev. (© Orange Pictures/Photo News)

Nog meer De Ketelaere

De Ketelaere, een belangrijke reden om uit te kijken naar het nieuwe jaar. De nog altijd pas negentienjarige allrounder breekt in 2020 officieel door. Hij speelt zich in de basis van Club Brugge, verovert de harten van de fans, scoort belangrijke goals in de Champions League en als kers op de taart debuteert hij ook nog eens voor de Rode Duivels. Zijn eerste optreden in de nationale ploeg duurt weliswaar slechts één minuut, maar het is de ultieme beloning voor een indrukwekkende eerste seizoenshelft. Na zijn debuut moet De Ketelaere zich melden bij de beloften. Voor hen staat immers de cruciale kwalificatiewedstrijd in en tegen Bosnië en Herzegovina op het programma. De U21 blameert zich echter, waardoor het in 2021 niet van de partij is tijdens het EK.

Voor De Ketelaere was het smaakmakende jeugdtoernooi een mooi podium om zich te laten zien. Dat de beloften dat toernooi missen, betekent niet dat De Ketelaere zijn land in 2021 helemaal niet kan vertegenwoordigen op een toernooi. Roberto Martínez zal zijn prestaties nadrukkelijk in de gaten blijven houden. Wie weet heeft de Spanjaard uiteindelijk wel een plekje over in zijn kern voor het EK.

Doelpuntenmachine

Eindelijk heeft Club Brugge zijn nieuwe spits te pakken. Bas Dost tekent nog voor de jaarwisseling een contract voor anderhalf seizoen op Jan Breydel. Van de zomer staat hij al in de nadrukkelijke belangstelling van de Belgen, maar wil Eintracht Frankfurt hem niet voor minder dan zeven miljoen euro laten gaan. Club Brugge krijgt het na Dost zijn laatste match voor Frankfurt toch voor elkaar om hem naar België te halen.

De verwachtingen zijn natuurlijk hooggespannen. Niet zo gek. Als speler van onder meer SC Heerenveen, VFL Wolfsburg en Sporting Club bewijst Dost immers dat hij een veel en makkelijk scorende spits is. Zo scoort Dost in zijn eerste seizoen in Lissabon maar liefst 34 keer in 31 competitiewedstrijden. Clement kampt dit seizoen met een spitsenprobleem. In Brugge heerst er goede hoop dat Dost dat probleem aan diggelen schiet.

Bas Dost, de nieuwe spits van Club Brugge. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Reacties

guest
1 Reactie
Populairste
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws