20-12-2020: Voetbal: Club Brugge v KAA Gent: Brugge Charles De Ketelaere of Club Brugge, Nurio Fortuna of KAA Gent Jupiler Pro League 2020/2021 © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !
© Jeroen Meuwsen Fotografie/Orange Pictures/Photo News

De Ketelaere betovert Jan Breydel: 2020 was zijn jaar

Het afgelopen jaar was er een als geen ander. Door het coronavirus werd er in het voorjaar nauwelijks tot niet gevoetbald. Club Brugge speelde tussen 8 maart en 31 juli geen officiële wedstrijd. Desondanks was het een jaar met veel opvallende momenten, waarin enkele spelers zich op een positieve, maar soms ook negatieve manier lieten gelden. In de rubriek Dit was het jaar van blikt BlauwZwartFans terug op hun jaar. Met vandaag: Charles de Ketelaere.

BlauwZwartFans besteedt in de laatste weken van 2020 aandacht aan het jaar van spelers van Club Brugge. In de afgelopen weken kwamen onder meer Noa Lang en Emmanuel Dennis aan bod. Hieronder een overzicht van de verhalen in de rubriek Dit was het jaar van:


Tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League wordt Club Brugge in het najaar van 2019 gekoppeld aan Real Madrid, Paris Saint-Germain en Galatasaray. Nog voordat het toernooi van start gaat, kan er al een streep worden gezet door een ticket voor de achtste finales. Hoe duur Club Brugge zijn huid ook zal verkopen in de duels met Real Madrid en PSG, het komt uiteindelijk toch tekort. De ploeg van Philippe Clement snoept knap twee punten af van Real Madrid, maar in de thuiswedstrijd tegen PSG wordt het van het kastje naar de muur gespeeld. De Fransen vinden het na vijf treffers wel voldoende voor die avond. Een kansloze wedstrijd, maar toch stapt er één speler van Club Brugge met een kleine glimlach van het veld.

Basisplaats 💪

Het gebeurt niet vaak dat een speler uit de jeugdopleiding eerder aan zijn eerste minuten in de Champions League komt dan in de nationale competitie. Charles de Ketelaere vormt echter een van de uitzonderingen op die regel. Tegen de Franse grootmacht begint hij zelfs aan de aftrap. Veel potten kan hij niet breken, maar dat is natuurlijk niet zo gek. Zijn officiële debuut maakt hij overigens een maand eerder, in het bekerpotje met Francs Borains. Het is het begin van iets moois. De Ketelaere moet het in de eerste helft van het afgelopen seizoen vooral doen met invalbeurten, maar daar komt na de winterstop verandering in.

In het tweede duel na de winterstop staat De Ketelaere voor de tweede keer aan de aftrap van een competitiewedstrijd. Hij verdwijnt in het restant van het seizoen ook niet meer uit de basis. In het tweeluik met Manchester United kiest Clement er echter wel voor om hem uit de basis te houden. De coach doet het rustig aan met het grote talent. Dat blijkt ook bij de start van het huidige seizoen. Hoewel De Ketelaere een mindere voorbereiding doormaakt, begint hij ‘gewoon’ aan de aftrap van de bekerfinale tegen Antwerp FC. Zoals bekend komt Club Brugge bijzonder slecht voor de dag in Brussel. De Ketelaere verdwijnt na de verloren bekerfinale uit de basis. Een kleine twee maanden later mag hij het eindelijk weer eens vanaf de start laten zien. De Ketelaere betaalt het vertrouwen van zijn coach terug met een treffer tijdens het bezoek aan Zulte-Waregem.

Dat smaakt naar meer, moeten De Ketelaere en Clement denken. De allrounder met zijn verfijnde linkerbeen knokt zich terug in de basis. Een aantal weken ervoor heeft hij zijn debuut mogen maken voor de U21 van België. Dat beloonde hij met een treffer. Twee dagen na het duel met Zulte-Waregem laat hij van zich horen in gesprek met Sport/Voetbalmagazine. Er lopen in de voetbalwereld veel spelers rond die zich na een tegenslag van hun slechtste kant laten zien. Ook jongens die nog aan het begin van hun loopbaan staan. De Ketelaere is ondanks zijn reservebeurt blijven knokken voor zijn plaats. Op de vraag of hij het terecht vond dat hij op de bank kwam te zitten, zegt hij het volgende: ”Terecht… Ik moet tijdens de week op training tonen wat ik kan; dat ik een meerwaarde ben voor het team. Niemand zit graag op de bank, ik dus ook niet.”

Charles de Ketelaere ‘de Grote’ van Sint-Petersburg 👑

In de wedstrijden die volgen na het bezoek aan Zulte-Waregem is De Ketelaere zeker van een basisplaats. Club Brugge is na een slechte competitiestart bezig aan een goede reeks. Het vertrouwen is groot, ook bij De Ketelaere. En dan staat ook nog eens de start van de Champions League voor de deur. Voordat Club afreist naar Sint-Petersburg voor het treffen met Zenit, wacht een ontmoeting op Standard. Clement besluit om De Ketelaere buiten de wedstrijdselectie te houden. Een grote verrassing, die de nodige vragen oproept. Veel invloed lijkt het echter niet te hebben op het zelfvertrouwen van de negentienjarige. In Sint-Petersburg staat hij ‘gewoon’ weer aan de aftrap en speelt hij een geweldige pot. Het duel lijkt lang af te stevenen op een gelijkspel, maar met een intikker in extremis bezorgt De Ketelaere zijn ploeg alsnog de overwinning én een puike start van de Champions League.

”Hier had ik op voorhand voor getekend. Ja, het was een ontgoocheling dat ik zaterdag niet mocht starten tegen Standard. Maar er is altijd een kans dat je vandaag mag starten of inkomen. Ik was klaar voor dit moment, als voetballer werk je hier naartoe. Hier winnen is alvast fantastisch”, aldus een uitzinnige De Ketelaere na de winst op Zenit. Men komt superlatieven tekort voor de uitblinker. Ook Clement kan niet anders dan de loftrompet steken. Op social media wordt al voorzichtig gesproken over een uitnodiging van Roberto Martínez voor de interlands van de Rode Duivels. Op 8 oktober wordt De Ketelaere inderdaad opgeroepen voor de nationale ploeg.

Debuut voor de Rode Duivels 🤘

Voordat hij zich echter mag melden bij de ‘grote’ mannen, moet De Ketelaere Club Brugge op bezoek bij KV Oostende over een dood punt helpen. Als invaller heeft hij aan vijftien minuten genoeg om zijn ploeg aan de overwinning te helpen. Vervolgens is het tijd voor de interlands van de Rode Duivels. Ook in aanwezigheid van onder meer Jan Vertonghen heeft De Ketelaere niet veel tijd nodig om indruk te maken. ”De man die me het meeste opviel, is De Ketelaere. Ik ben een fan van hem. Hij heeft een grote toekomst voor zich”, aldus de ervaren verdediger. Het ligt in de lijn der verwachting dat het groeibriljant zijn debuut mag maken in de oefenwedstrijd tegen Zwitserland. Dat is inderdaad het geval, maar zijn debuut is slechts van korte duur. Hij krijgt op 11 november één minuut speeltijd van Martínez.

Het moment: De Ketelaere maakt zijn debuut voor de nationale ploeg van België. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

De analisten en fans begrijpen er maar weinig van. Na zijn debuut voor de Rode Duivels, mag De Ketelaere zich weer melden bij de beloften. Voor hen staat immers de cruciale kwalificatiewedstrijd in en tegen Bosnië en Herzegovina op het programma. De smaakmaker van Blauw-Zwart kan de U21 dan ook goed gebruiken om een ticket voor het EK te veroveren. Het duel mondt echter uit in een flinke teleurstelling. De beloften blameren zich en moeten een streep zetten door het EK. Terug bij Club gaat De Ketelaere echter vrolijk door met goed voetballen. Door de absentie van Eduard Sobol en Federico Ricca moet hij zelfs een aantal wedstrijden opdraven als linksback. Zelfs op die positie laat hij bij vlagen zien in potentie een speler van wereldklasse te zijn.

De nieuwe spits van Club ⚡

Ondertussen is Clement nog altijd zoekende naar de beste spits voor zijn elftal. Hij rouleert er flink op los. David Okereke, Michael Krmencik, Emmanuel Dennis, Youssouph Badji… Allemaal krijgen ze een kans in de punt van de aanval. Geen van hen laat echter een verpletterende indruk achter. In de belangrijke thuiswedstrijd tegen Zenit tovert Clement een nieuwe spits uit de hoge hoed: De Ketelaere. Hoewel zijn ervaring op die positie zeer minimaal is, laat hij een uitstekende indruk achter. Sterker nog, met de openingstreffer en het versieren van de strafschop waaruit de 2-0 volgt, heeft hij een groot aandeel in de zege op de Russen. Clement is overtuigd en laat hem in het laatste blok van 2020 lekker in de punt staan.

Ook op bezoek bij Lazio. Club en de Romeinse ploeg vechten onderling uit wie zich met Borussia Dortmund plaatst voor de achtste finales. Club moet winnen, terwijl Lazio voldoende heeft aan een gelijkspel. Met een man minder komen de Belgen knap terug tot 2-2. In de slotfase legt De Ketelaere nog aan voor de winnende. Een afgeslagen bal van Ruud Vormer neemt hij heerlijk op de pantoffel, maar… de lat. De Ketelaere en zijn teamgenoten zijn een paar millimeter verwijderd van de knockout-fase van de Champions League. De teleurstelling is er, maar de trots overheerst.

De Ketelaere raakt de bal heerlijk op de pantoffel… (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)
Maar de bal spat uiteen op de lat… (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Het jaar nadert zijn einde. Als kers op de taart mag De Ketelaere op 18 december de award voor Sportbelofte van het Jaar in ontvangst nemen. De blijdschap kan niet op. ”We hebben als team een fantastisch jaar gehad. Daar ben ik héél blij om. Dat ik dit zelf kan bekronen met deze trofee maakt me nog gelukkiger. Alles waarvan je je hele leven droomt, kwam allemaal samen dit seizoen.”

NaamCharles de Ketelaere
Geboortedatum10 maart 2001
Wedstrijden in 2020 38
Speelminuten in 20202.335
Doelpunten in 20205
Assists in 20204
De Ketelaere in 2020 voor Club Brugge.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws