v.l. Matthias Ginter, Bas Dost (Frankfurt) Frankfurt, 16.05.2020, Fussball Bundesliga, Eintracht Frankfurt - Borussia Moenchengladbach ! only BELGIUM !
© JanHuebner / Witters Sport / Photo News

Alles wat je moet weten over doelpuntenmachine Dost

Vincent Mannaert en Philippe Clement gingen in de zomerse transferperiode nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits. Club Brugge betaalde in het afgelopen seizoen nog veertien miljoen euro voor David Okereke en Michael Krmencik, maar beiden konden niet overtuigen. De nieuwe spits kwam er echter niet, waardoor Clement besloot flink te rouleren tussen Okereke, Krmencik, Youssouph Badji, Emmanuel Dennis én uiteindelijk ook Charles de Ketelaere. Laatstgenoemde doet het uitstekend, maar zal naar alle waarschijnlijkheid na de winterstop uit de spits verdwijnen. Club hoopt op zeer korte termijn Bas Dost toe te voegen aan de selectie. Lees hier alles wat je moet weten over de doelpuntenmachine uit Deventer.

• Dost wordt op 31 mei 1989 geboren in Deventer, een gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Overijssel.

• Zijn loopbaan als profvoetballer begint hij bij FC Emmen. Op het tweede niveau is hij in 23 wedstrijden goed voor zes doelpunten. Geen overweldigende cijfers, maar hij speelt zich daarmee wel in de kijker. Na één seizoen verruilt hij FC Emmen voor Heracles Almelo, dat in de zomer van 2008 300.000 euro betaalt voor de boomlange spits.

• Zijn eerste seizoen in Almelo verloopt niet zoals gehoopt. Hij is weliswaar vaker wel dan niet basisspeler en komt uiteindelijk in 27 van de 34 competitiewedstrijden in actie, maar daarin weet hij maar drie keer te scoren. Niet voldoende, moet hij destijds gedacht hebben. In het seizoen dat volgt weet hij het net namelijk veel makkelijker te vinden. Hij scoort veertien keer in 34 duels en geeft ook nog eens vier assists. Zijn prestaties blijven uiteraard niet onopgemerkt. SC Heerenveen toont vergaande belangstelling en weet hem voor een kleine drie miljoen euro in te lijven.

• In Heerenveen is men al een tijdje nadrukkelijk op zoek naar een geschikte opvolger van Afonso Alves. De Braziliaan scoort er lustig op los in het shirt van de Friezen. Uiteindelijk komt hij tot een totaal van 48 doelpunten in 50 wedstrijden. Aan Dost de taak om hem te doen vergeten. Dat hoeft men hem niet twee keer te vertellen. In zijn eerste seizoen moet hij nog een beetje loskomen, maar kan hij met dertien treffers al prima cijfers overleggen. In zijn tweede seizoen in Friesland is er geen houden meer aan. Hij scoort maar liefst 32 keer in 34 wedstrijden. Daarmee kroont hij zich uiteraard tot topscorer van Nederland.

• Een spits die in Nederland 32 keer scoort, is toe aan een stap hogerop. In de winter van 2011 lijkt hij al op weg naar Ajax. Hij doorloopt zelfs de medische keuring in Amsterdam, maar hoort daarna dat de transfer niet kan worden afgerond. ”Ik kreeg om 23.55 uur te horen dat het niet doorging. Ik weet tot op de dag van vandaag niet waarom”, vertelt Dost begin 2016 bij De Tafel van Kees.

• In de zomer van 2012 krijgt hij zijn toptransfer dan toch. Hij verkast voor zeven miljoen euro naar VFL Wolfsburg. In zijn tweede seizoen sukkelt hij echter met blessures. Hij komt daardoor maar dertien keer in actie. In zijn derde seizoen is zijn lichaam wat milder voor hem en toont hij ook in Duitsland zijn kwaliteiten. Hij scoort maar liefst zestien keer in 21 wedstrijden. Op bezoek bij Bayer Leverkusen schiet hij zijn ploeg met vier doelpunten hoogstpersoonlijk naar de overwinning.

• Na 117 wedstrijden en 48 doelpunten voor VFL Wolfsburg vertrekt hij in de zomer van 2016 voor een kleine twaalf miljoen euro naar Sporting Club. Daar maakt Portugal direct kennis met de doelpuntenmachine uit Deventer. Hij scoort 34 keer in 31 competitiewedstrijden. Hij sloopt Tondela met vier doelpunten en maakt er drie tegen Boavista, Braga en Chiaves. Ook in zijn tweede seizoen blijft hij scoren: 27 keer in 30 competitieduels.

• Hij mag dan veel scoren, hij is niet altijd gelukkig in Lissabon. In mei 2018 worden Dost en enkele van zijn teamgenoten aangevallen door een stuk of 50 gemaskerde hooligans van zijn eigen club. Aan de aanval houdt hij een flinke hoofdwond over. ”We zijn ons allemaal kapot geschrokken. Het was echt een dreigende situatie”, zegt de spits vanuit het ziekenhuis. Een maand later dient Dost zijn ontslag in bij de Portugese topclub.

• Tot een vertrek komt het echter niet. Dost blijft nog een jaar voetballen voor Sporting. Het scoren is hij niet verleerd. Hij maakt er 15 in 22 competitieduels. Na dat seizoen sluit hij de deuren in Lissabon achter zich dicht en vertrekt hij naar Eintracht Frankfurt.

• Terug in Duitsland sukkelt Dost opnieuw met blessures. Scoren doet hij wel nog, weliswaar minder dan we van hem zijn gewend. Dit seizoen staat hij vooralsnog op vier doelpunten in de competitie.

• Dost heeft achttien interlands achter zijn naam. In het voorjaar van 2018 laat hij toenmalig bondscoach Ronald Koeman weten te stoppen als international. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt hij dat hij het gevoel heeft dat hij bij het Nederlands elftal nooit serieus genomen is. ”Het werkt gewoon niet.” Als speler van Oranje vindt hij één keer het net.

Bas Dost stopt in april 2018 als international. (Foto: Marcel ter Bals © Orange Pictures/Photo News)

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws