LOKEREN, BELGIUM - NOVEMBER 14 : The players of Club Brugge NXT pictured before the 1B Pro League match between Club Brugge NXT and KVC Westerlo at the Daknam stadium on November 14, 2020 in Lokeren, Belgium, 14/11/2020 ( Photo by Nico Vereecken / Photo News
© Nico Vereecken/Photo News

Waarom Club NXT wel degelijk iets te zoeken heeft in 1B

Dit weekend verscheen in Het Laatste Nieuws een artikel over Club NXT waarbij er vragen werden gesteld of het wel zinvol was dat de U23 in 1B mocht aantreden.  De Brugse jongeren zouden belachelijk worden gemaakt en de vergelijking tussen scholieren van het vierde middelbaar die naar de universiteit moesten werd gemaakt.  Maar bij Blauwzwartfans vinden we dat het verhaal iets meer nuance verdient.

De clubs uit 1B stonden helemaal niet te springen om de beloften van Club Brugge op te nemen in hun reeks. Omdat onvoldoende ploegen in aanmerking kwamen voor een licentie, zat er weinig anders op dan dit (voorlopig) eenmalig toe te staan. De ploegen uit 1B eisten echter meer garanties. Ze zagen het niet zitten dat spelers uit de A-kern ritme zouden opdoen bij de U23. Er werden dan ook strenge voorwaarden opgesteld. Zo mochten de spelers niet ouder zijn dan 23 jaar. Om die reden kwam er al een streep door de naam van Killian Overmeire. Hij mocht zijn conditie op peil houden bij de U23 en Club wilde hem een contract aanbieden om de jongeren door 1B te gidsen. 

Om diezelfde reden kunnen A-kern spelers die terugkeren uit blessure geen ritme opdoen in 1B. Het was nochtans nuttig geweest voor Mitrovic of Éder Balanta die na zijn blessure nu zit te verkommeren op de bank. Beide spelers hadden vreemd genoeg wel kunnen aantreden als Club in de beloftencompetitie had gespeeld.

Eder Balanta komt in de hoofdmacht van Club Brugge nauwelijks aan de bak. Minuten in 1B zouden hem de uitgelezen mogelijkheid bieden, maar dat mag dus niet. (Photo by Sebastien Smets/Photo News)

Strenge voorwaarden

Er zijn nog meer voorwaarden: een speler die vijf keer aan de aftrap staat in 1A mag niet meer aantreden in 1B. Was er dan geen probleem met Youssouph Badji die tegen RWDM aan de aftrap stond? Neen, want de voorwaarden worden pas in februari bekeken dus tot die tijd mag hij nog aantreden met de beloften. Een andere voorwaarde is dat een speler die vijftien keer 45 minuten in actie komt in 1A niet meer kan spelen in 1B. Daarnaast mag een speler die aan de aftrap staat of minstens 45 minuten speelt in 1A, later dat weekend niet aantreden in 1B. Dus als er in het artikel verwezen wordt naar het aantal jongeren, dan was dit vooral een eis van de ploegen uit 1B zelf.

Club NXT had wel al kunnen winnen

Als we dan naar de wedstrijden zelf kijken, is de balans ook zeker niet zo negatief als die wordt voorgesteld.  In de eerste wedstrijd op het veld van RWDM hield Club gelijke tred en zat een gelijkspel er zeker in. De thuisdoelman hield Club van een voorsprong na een knappe save op een schot van de 16-jarige Arne Engels. De wedstrijd kantelde pas in het voordeel van de Brusselaars na de inbreng van de ervaren Joeri Dequevy en de boomlange Bangoura in de spits. Een week later leek de eerste overwinning aanstaande. Manfred Ugalde, die afgelopen winter niet door de fysieke testen van Club Brugge raakte, gooide echter roet in het eten. Vijf minuten voor tijd trok hij de stand gelijk nadat de bal wat gelukkig voor zijn voeten belandde. 

Daarna kwam titelkandidaat Union op bezoek. Na amper 7 seconden klom Club op voorsprong, maar Vanzeir kon snel gelijkmaken. In de tweede helft beet Union zich de tanden stuk op een sterke doelman Lammens met als gevolg dat Club een tweede punt pakte na 3 wedstrijden. Op Lierse werd nipt verloren (2-1). Ook hier had een punt er zeker ingezeten. Club NXT was in een sterk slotoffensief enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Doelman Lammens deed zijn stunt van vorig seizoen tegen Real Madrid in de Youth League bijna dunnetjes over. Zijn kopbal diep in de blessuretijd werd echter op de lijn gekeerd.

Arbitrale dwalingen en een gebrek aan efficiëntie

Op Seraing speelde de jonge garde van Rik De Mil zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Mikautadze scoorde een hattrick, maar werd daarbij te weinig in de weg gelegd door de Brugse verdediging. Club NXT herpakte zich tegen Deinze. De ervaren verdediging van Deinze had de handen vol aan de snelle Brugse aanvallen. Siebe Blondelle maakte genoeg professionele fouten om 5 gele kaarten op één dag te verzamelen, maar hij kreeg er slechts één. Daarbovenop werd Club een loepzuivere strafschop onthouden op Van Der Brempt. De absentie van de VAR deed zich voelen in dat duel. Was de Video Assistent Referee wel afwezig, was het doelpunt van Seth De Witte afgekeurd wegens nipt buitenspel.

De Brugse jongeren toonden echter veerkracht en pakten in de slotfase een verdiend gelijkspel. Tegen Union ging het echter helemaal mis voor Club NXT. In Sint-Gillis hadden de beloften het ongelooflijk zwaar. Dat het veel te makkelijk tegendoelpunten slikte, hielp natuurlijk ook niet mee. Er werd uiteindelijk met 6-0 verloren. In de thuiswedstrijd tegen RWDM toonde NXT tekenen van herstel. De (gelukkige) doelpunten vielen echter aan de verkeerde kant. De bezoekers hadden een owngoal nodig om op voorsprong te komen en na een gemakkelijk gegeven strafschop maakten ze er ook nog 0-2 van. Ook de wedstrijd op Lommel ging met 3-1 verloren, al had Club NXT voldoende kansen om méér dan één doelpunt te scoren. Wie dacht dat efficiëntie alleen een probleem is bij Philippe Clement en co, komt bedrogen uit.

Ervaring versus veerkracht

Dat Club NXT ervaring mist is logisch. Daarom is het erg spijtig dat iemand als Overmeire niet mocht aansluiten. Ook spelers als Balanta en misschien zelfs Schrijvers hadden in 1B aan de nodige minuten kunnen komen. Tegenover het gebrek aan ervaring staat de veerkracht die de jeugdige ploeg toont. In de wedstrijden tegen Lommel, Lierse en Deinze knokten de jongeren zich weer in de wedstrijd na een achterstand. De duels waarin de jongens hun kopjes lieten hangen, ging het flink mis.

Het gebrek aan ervaring toont zich ook in het feit dat Club NXT gemakkelijk strafschoppen slikt en koploper is in het aantal owngoals. Fysisch is er geen probleem, de jongeren blijven 90 minuten het beste van zichzelf geven. Dat bewijzen de late goals tegen Lommel en Deinze en de kansen die in de slotminuten gecreëerd worden zoals tegen Lierse. Op het einde van de wedstrijd is het balbezit meestal in evenwicht. 

Het mag duidelijk zijn dat er toekomst zich in Club NXT. Meerdere spelers zullen niet misstaan in 1A en zouden nu al kunnen meedraaien in ploegen als Oostende, Zulte Waregem, etc. Hopelijk ook bij Club Brugge zelf, daarom dat deze ervaring in 1B heel nuttig zal zijn.

Zaterdagavond speelden de Brugse beloften nog met 1-1 gelijk tegen KVC Westerlo.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws