ST. PETERSBURG, RUSSIA - OCTOBER 20: Club Brugge during the UEFA Champions League group F match between FC Zenit St Petersburg and Club Brugge. Pictured on October 20, 2020 in St. Petersburg, Russia - 20/10/2020 (Photo by Evgeny Vasiliev / Photo News
© Evgeny Vasiliev/Photo News

Waarom Club Brugge moet zien te overwinteren in de CL

Club Brugge wacht dinsdagavond een zwaar bezoek aan Borussia Dortmund. Willen de Belgen overwinteren in de Champions League, moet er een resultaat worden behaald. Dat is niet alleen voor de korte, maar ook de lange termijn erg belangrijk.

Ambitie

‘Het is minder sexy dan vorig jaar, maar het zijn allemaal mooie uitdagingen’, was Clement zijn eerste reactie na de loting voor de groepsfase van de Champions League. Wat de coach eigenlijk wilde zeggen: willen we ons weer eens kwalificeren voor de zestiende finales, is dit de uitgelezen kans. In de afgelopen jaren had Club Brugge steevast pech met de loting. Borussia Dortmund en Atlético Madrid en vorig seizoen Paris Saint-Germain en Real Madrid. Uiteraard zijn ook Lazio en Zenit twee topploegen, maar zeker niet van het niveau van de eerder genoemde clubs. Dat bleek ook in de onderlinge ontmoetingen, alhoewel Lazio moest aantreden in een B-opstelling.

Club Brugge speelde in de afgelopen seizoenen een ondankbare rol in de Champions League. De Belgen slaagden er af en toe in een puntje af te snoepen van de grootmachten, maar kwamen puntje bij paaltje veel te kort. Doodzonde, zeker gezien de ambities van de club. Blauw-Zwart is de te kloppen ploeg in België en heeft onder meer Anderlecht inmiddels op een grote achterstand gezet. Het is nu zaak om door te pakken en ook op het allerhoogste niveau successen te boeken. Dat het kan, bewees Ajax twee seizoenen geleden. Met een veel kleiner budget dan pakweg Real Madrid, Juventus en Bayern München reikten de Amsterdammers tot de halve finales.

Overwintering in het miljardenbal zou een eerste stap in de goede richting zijn.

Hans Vanaken bracht Club Brugge vanaf de stip langs Lazio. De wedstrijd eindigde in 1-1, maar er had veel meer ingezeten voor Blauw-Zwart. (Photo by Philippe Crochet/Photo News)

Kassa

Ondanks de gevolgen van de coronacrisis, is de Champions League ook dit seizoen een goede inkomstenbron. Daar moet uiteraard wel wat tegenover staan. Wie rijk wil worden, moet namelijk goed presteren in de Champions League. Elke club krijgt voor een zege in de groepsfase 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 0,9 miljoen euro oplevert. Dankzij de vier punten in de eerste twee groepsduels, mocht Blauw-Zwart dus 3,6 miljoen euro bijschrijven. Tel daarbij de startpremie van 15,25 miljoen euro op en je hoort de kassa op Jan Breydel al rinkelen. Een kleine twintig miljoen verdiende Club dus al aan deelname aan het miljardenbal.

Dat bedrag kan in de komende weken nog veel hoger worden, maar dan moeten Clement en co wel punten pakken. Kwalificeert Club zich, ten koste van waarschijnlijk Lazio en Zenit, voor de achtste finales, is het zeker van 9,5 miljoen euro.

Status

Overwintering in de Champions League is niet alleen goed voor de bankrekening, maar ook voor de status van de club. Het is geen geheim dat Club Brugge veel actiever had willen zijn in de zomerse transferperiode. Van Bas Dost tot Michy Batshuayi en van Joey Veerman tot Wesley Hoedt. Tal van spelers werden in verband gebracht met een vertrek naar de landskampioen. Tot een transfer kwam het echter niet. De centen speelden vaak een rol, maar het is over het algemeen bekend dat veel (top)spelers niet erg warm worden van de Jupiler Pro League. Hoewel de Belgische competitie erg interessant is voor jonge voetballers, geldt dat minder voor gelauwerde spelers.

Prestaties in de Champions League kunnen een groot verschil maken. Om Ajax opnieuw als voorbeeld te nemen. De Amsterdammers hengelden in de afgelopen jaren onder anderen Daley Blind, Dusan Tadic, Quincy Promes en Davy Klaassen binnen. Allemaal verruilden zij een grote Europese competitie (Premier League, La Liga en Bundesliga) voor de Nederlandse Eredivisie. Wil Club Brugge in de buitencategorie kunnen shoppen, moet er dus gepresteerd worden op het hoogste niveau. De landstitel is niet meer voldoende.

Sterkere onderhandelingspositie

Succes in de Champions League lijkt de kans op het langer aanblijven van de grootste talenten ook groter te maken. Neem Charles de Ketelaere. De parel van de jeugdopleiding pronkte afgelopen zomer al op het lijstje van Atalanta Bergamo. Het zou gek zijn willen inmiddels niet meerdere clubs azen op de kersverse Rode Duivel. Club Brugge zal hem nu nog knijpen bij eventuele interesse van andere clubs, maar daar kan overwintering in het miljardenbal verandering in brengen. Blauw-Zwart heeft zijn speler dan immers meer te bieden. Het salarisplafond kan dankzij de inkomsten wellicht omhoog en ook het sportieve aspect wordt een stuk interessanter.

Club Brugge zou veel baat hebben bij succes in de Champions League, ook als het talenten als De Ketelaere langer aan zich wil binden. (Photo by Jimmy Bolcina/Photonews)

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws