Hans Vanaken - Photonews
Hans Vanaken - Photonews
Foto: ©Photonews

Vanaken blikt kritisch terug op eigen optreden

Hoewel hij in de Jupiler Pro League al bij tien doelpunten betrokken was, is het vooralsnog niet het seizoen van Hans Vanaken. De kritiek op de middenvelder nam in de afgelopen weken toe. Die zal er na zaterdagavond niet minder op zijn geworden. Ook op bezoek bij Moeskroen slaagde Vanaken er niet in om het verschil te maken. ”Ik kwam daar te weinig aan de bal om het verschil te maken.”

Club Brugge kroonde zich in het afgelopen seizoen met veel overmacht tot kampioen van België. Na 29 speelronden had de ploeg slechts zeventien punten verloren. Ter vergelijking: dit seizoen verspeelden Philippe Clement en co al vijftien punten. Zaterdagavond moest Blauw-Zwart genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel tegen de hekkensluiter. Op papier leek Club een makkelijke avond tegemoet te gaan, maar daar bleek in de realiteit niets van waar. ”We hebben het balbezit opgeëist en we zijn heel vaak op hun helft geweest. Alleen net die opening vinden, lukte niet”, vertelde Vanaken na afloop van de match.

”Als je die één keer hebt, wordt het 0-1 en krijg je een heel andere wedstrijd. Ze moeten dan risico’s nemen en zo komt er ruimte om zelf te counteren of meer acties in te zetten. We hebben het alvast geprobeerd, in sommige wedstrijden komt het er makkelijker uit. We hadden het moeilijk om ruimte te vinden, kwamen er een paar keer bijna door, dan zat het net niet mee of kwam de laatste bal niet aan. In zo’n match moet je gewoon snel proberen te scoren en dat maakt het ons veel makkelijker.”

Vrijheid

Club Brugge komt dit seizoen heel moeilijk tot scoren. Dat niet alleen. De ploeg creëert ook heel moeilijk kansen. Daarvoor wordt vanzelfsprekend naar Vanaken gekeken. De middenvelder, die in het afgelopen seizoen nog dertien keer tot scoren kwam in de competitie, slaagt er in de afgelopen wedstrijden niet in om het verschil te maken. ”We scoren op dit moment weinig en vinden moeilijk de openingen. Aan ons om keihard te werken en die machine terug lopende te krijgen zoals voorheen. In elk systeem heb ik mijn vrijheid, ik ben een speler die dat nodig heeft om intuïtief die vrijheid en ruimte te zoeken om vandaar het spel te verdelen. Tegen Moeskroen is me ook gevraagd om tussen de lijnen veel te bewegen, om daar aanwezig te zijn. Maar ik denk dat ik daar te weinig aan de bal kwam om het verschil te maken.”

Clement en Vanaken feliciteren elkaar met de 1-2 overwinning op bezoek bij Genk. Na afloop van het duel met Moeskroen had de ploeg weinig reden tot feestje. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Zenit

In het laatste blok van 2020 staat voor Club Brugge niet alleen de koppositie, maar ook overwintering in Europa op het spel. De eerste plek raakten Clement en de zijnen zaterdagavond voorlopig kwijt aan Genk. Woensdag, als Zenit op bezoek komt, kan de ploeg zich verzekeren van Europees voetbal na de jaarwisseling. Dan zal het echter wel uit een ander vaatje moeten tappen, weet ook Vanaken. ”Vanaf zondag moeten de kopjes richting woensdag. We moeten beseffen dat die wedstrijd heel anders zal zijn dan vandaag en proberen om die derde plaats veilig te stellen.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws