MOUSCRON, BELGIUM - NOVEMBER 28 : Philippe Clement head coach of Club Brugge and Youssouph Badji forward of Club Brugge and Michael Krmencik forward of Club Brugge during the Jupiler Pro League match between Excel Mouscron and Club Brugge on november 28, 2020 in Mouscron, Belgium, 28/11/2020 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photonews
© Jimmy Bolcina/Photo News

Philippe Clement heeft een groot (spitsen)probleem

Club Brugge speelt woensdagavond de vooralsnog belangrijkste wedstrijd van het jaar. Mochten Philippe Clement en de zijnen minstens een punt overhouden aan de ontmoeting met Zenit, zijn ze verzekerd van Europees voetbal na de jaarwisseling. Ze jagen echter op meer. Kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League is immers nog altijd mogelijk. Dan moeten de Russen in ieder geval worden verslagen. Maar wie moet er voor de doelpunten zorgen?

In de zomer van 2019 legde Club Brugge acht miljoen euro op tafel voor David Okereke. De Nigeriaan moest Blauw-Zwart voorzien van doelpunten. Zijn start mocht er in ieder geval zijn. In zijn eerste drie competitieduels was Okereke goed voor vier treffers en één assist. Clement leek met hem goud in handen te hebben. Een aantal maanden later bleek daar echter niets van waar. Okereke scoorde niet meer en was steeds vaker het mikpunt van de kritiek.

Club Brugge besloot niet stil te zitten en speurde opnieuw de transfermarkt af op zoek naar een spits. Die vond de club in Michael Krmencik. Ook voor de Tsjech werden de nodige miljoenen neergelegd. Zijn start was echter minder veelbelovend. In Tsjechië maakte hij de ene na de andere treffer, maar in België had hij nogal moeite met het doel te vinden. De zorgen in de bestuurskamer namen toe. Veertien miljoen euro uitgegeven aan spitsen die niet voldoen aan de verwachtingen. Het bracht Vincent Mannaert en Clement tot het besluit om wederom op een nieuwe aanvalsleider te jagen. De namen van Bas Dost en Michy Batshuayi werden gelinkt aan Club, maar tot een transfer kwam het niet.

Clement moest het doen met Okereke, Krmencik, Emmanuel Dennis én Youssouph Badji (tussen haakjes het aantal wedstrijden en doelpunten in het lopende seizoen).

Okereke (Tien wedstrijden, één doelpunt)

Zoals gezegd: de start van Okereke mocht er zeker zijn. Een vervolg kreeg het echter niet. De Nigeriaan begon de voorbereiding als eerste spits en kreeg van Clement ook de kans in de bekerfinale tegen Antwerp FC. Club had echter geen antwoord op het spel van de Antwerpenaren en was aanvallend onmachtig. Okereke kreeg geen voet aan de grond. Zijn wedstrijd was na een klein uur al voorbij. Het bleek een voorbode te zijn voor de wedstrijden die volgden. Hij kwam vooralsnog in tien wedstrijden in actie, waarvan slechts vier als basisspeler. Daarin scoorde hij één keer, in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Clement lijkt in Okereke inmiddels geen spits meer te zien. Komt hij in actie, moet hij gevaar zien te stichten vanaf de zijkanten.

Club Brugge - Krc Genk
David Okereke (uiterst rechts) viert met zijn ploegmaten een treffer van Hans Vanaken tegen Genk. (Photonews)

Krmencik (Twaalf wedstrijden, drie doelpunten)

Zes miljoen euro had Club Brugge over voor Krmencik, die in Tsjechië aan de lopende band scoorde. De Tsjech kwam omdat Okereke er niet in slaagde een vervolg te geven aan zijn goede start. Mannaert zou zich, nog geen jaar later, wel eens achter de oren krabben. De komst van Krmencik heeft (nog) niet goed uitgepakt. Ook dit seizoen is zijn inbreng heel minimaal. Hij leek de smaak te pakken te hebben na zijn treffers tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem, maar staat inmiddels alweer ruim twee maanden droog. Tegen KV Kortrijk was hij dan wel weer belangrijk met een assist op Noa Lang. Clement prees Krmencik na diens invalbeurt en beloonde hem met een basisplaats tegen Dortmund, maar dat werd een avond om snel te vergeten.

Michael Krmencik vond twee keer het net tegen Zulte Waregem, maar staat inmiddels alweer een tijdje droog. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

Dennis (Elf wedstrijden, één doelpunt)

Met twee treffers in het historische Santiago Bernabéu van Real Madrid maakte de voetbalwereld op een speciale manier kennis met Dennis. Met zijn snelheid was de Nigeriaan een ware plaag voor de defensie van de Spaanse recordkampioen. Ook in het Europa Leagueduel met Manchester United liet Dennis zich gelden. In de Jupiler Pro League waren zijn prestaties echter te mager. Slechts vijf doelpunten en één assist. Van een speler met zijn potentie wordt simpelweg veel meer verwacht. Of zijn optredens tegen Real Madrid en Manchester United incidenten waren? Het begint er steeds meer op te lijken. Hij aasde in de afgelopen transferperiode op een transfer naar een Europese topcompetitie, maar kreeg die niet. Dat blijkt nogal een impact te hebben gehad. Dennis was weliswaar trefzeker tijdens het bezoek aan Zenit, maar wacht dit seizoen nog altijd op een treffer in de nationale competitie.

Tot overmaat van ramp werd hij vorige week ook nog eens vanwege disciplinaire redenen buiten de selectie gehouden voor het duel met Dortmund. Hij werd echter in genade genomen door Clement en mocht tegen Moeskroen alweer opdraven.

Emmanuel Dennis waagt op 4 november een poging tegen Borussia Dortmund, maar wordt flink dwarsgezeten door Thomas Delaney en ploegmaat Clinton Mata. (Photo by Jan De Meuleneir /Photo News)

Badji (Zestien wedstrijden, vier doelpunten)

Hij was basisspeler in de eerste vijf competitiewedstrijden, scoorde daarin twee keer (waaronder de winnende bij Genk) en werd door de fans verkozen tot speler van de maand augustus. Het ging Badji een tijdje voor de wind. De afgelopen weken kwam er echter wat zand in de Senegalese motor. Dat is ook niet gek, natuurlijk. De aanvaller is nog altijd pas achttien jaar. Clement gaf in een eerder stadium al aan rustig aan te doen met hem. Na zijn winnende op bezoek bij Genk stond Badji een tijd lang droog. Hij kreeg van Clement nog wel eens de kans vanaf de aftrap, maar had het allesbehalve makkelijk in die wedstrijden. Dat zag zijn trainer ook. In de Champions League moet hij het vooralsnog dan ook doen met korte invalbeurten.

Dat Badji de potentie heeft om uit te groeien tot de eerste spits van Club Brugge, ongetwijfeld. Er kan en mag echter niet verwacht worden dat hij de ploeg op de korte termijn successen bezorgt. Clement deed er in de afgelopen weken dan ook goed aan om hem minuten te laten maken bij de beloften. Ondanks zijn leeftijd kwam hij van de spitsen wel in de meeste wedstrijden in actie. Dat zegt dan ook weer wat.

Youssouph Badji rent juichend weg na zijn winnende treffer op bezoek bij Genk. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws