BRUGGE, BELGIUM - SEPTEMBER 12 Charles De Ketelaere midfielder of Club Brugge pictured during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and Waasland Beveren on September 12, 2020 in Brugge, Belgium, 12/09/2020 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photonews
© Jimmy Bolcina/Photo News

De tactische puzzel die Clement moet leggen

Club Brugge trok maandagochtend naar Dortmund. Dinsdagavond wacht daar tegen Borussia alweer het vierde duel in de groepsfase van de Champions League. Op de niet inzetbare Eduard Sobol en Federico Ricca na beschikt Philippe Clement over een fitte selectie. Tegen KV Kortrijk werd Sobol zijn plek overgenomen door Charles de Ketelaere. Dat deed hij naar behoren, maar het is zeer de vraag of Clement het ook tegen Dortmund aandurft met De Ketelaere op de linkerflank.

Sobol testte vorige week positief op corona, terwijl Ricca al een langere tijd niet inzetbaar is. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Kortrijk vertelde Clement dat hij twee opties had voor de linkerflank: Maxim de Cuyper en De Ketelaere. Eerstgenoemde mocht in het afgelopen seizoen al eens opdraven in de hoofdmacht. In het huidige seizoen wacht hij echter nog op zijn eerste minuten. Die maakt hij gelukkig wel bij de beloften, waar hij zich van zijn beste kant laat zien. De supporters hoopten stiekem dan ook dat Clement zou kiezen voor De Cuyper.

Indruk

De oefenmeester besloot echter anders. Niet De Cuyper, maar De Ketelaere mocht de linkerflank bestrijken. Clement gooide er zijn systeem voor om. Hoewel Club Brugge een moeizame wedstrijd speelde, zal de coach niet heel ontevreden zijn. Kortrijk creëerde amper kansen. In de voorgaande wedstrijden was dat wel anders. Na afloop van de match vertelde Clement vooral heel tevreden te zijn over de prestatie van De Ketelaere. Hij zag de parel van de jeugdopleiding een ‘fysiek indrukwekkende’ wedstrijd op de match leggen. En dat terwijl hij helemaal niet veel ervaring heeft met het spelen op die positie. ”Hij had slechts één training op die positie achter de rug, maar dat was er niet aan te zien.”

Maxim de Cuyper speelde vooralsnog twee officiële duels in de hoofdmacht, onder meer op Old Trafford (Photo by Vincent Kalut/Photonews).

Keuzes

Tegen Kortrijk koos Clement voor een 3-5-2-opstelling, terwijl hij in de wedstrijden ervoor aantrad in een 4-3-3. De 3-5-2 lijkt Club Brugge vooral meer defensieve zekerheid te geven. Zowel Brandon Mechele als Simon Deli komt beter tot zijn recht in een driemansdefensie. Eén van de redenen waarom ook De Ketelaere defensief een aardige match speelde. Het ligt in de lijn der verwachting dat Club in en tegen Dortmund wat minder de bal zal hebben dan tegen Kortrijk en in het eerste duel met Borussia. Ondanks zijn defensieve werk afgelopen zaterdag, blijft De Ketelaere uiteraard een speler die het van zijn momenten aan de bal moet hebben en op de helft van de tegenstander het beste tot zijn recht komt.

Dat laatste zal Clement nog de nodige hoofdbrekens bezorgen in aanloop naar de belangrijke match in het Signal Iduna Park. Durft hij het ook tegen de Duitse grootmacht aan om met De Ketelaere op de linkerflank te starten? Of kiest hij toch voor De Cuyper, van nature een linksachter. Beide spelers weten heel veel raad met de bal, maar hebben uiteraard ook hun mindere punten. Zo is De Ketelaere geen verdediger en heeft De Cuyper pas twee potjes op het hoogste niveau in de benen.

Hoofdbrekens

Dat Dortmund vaak wisselt van systeem, maakt Clement zijn puzzel er niet gemakkelijker op. In Brugge trad de Duitse machine nog aan in een 4-2-3-1, maar afgelopen zaterdag tegen Hertha BSC koos Lucien Favre voor een 3-4-3. Mocht Dortmund dinsdagavond opnieuw in een 3-4-3 aantreden, zou een 3-5-2 niet perse verkeerd uit kunnen pakken. Als Club het dan goed aanpakt, heeft het een man-meersituatie op het middenveld en zal zowel De Ketelaere als De Cuyper in balbezit zijn waarde hebben. Daarnaast kunnen de zeer aanvallend ingestelde backs van Dortmund dan worden afgestopt. Maar ook in dat geval is het de vraag: kiest Clement De Ketelaere of De Cuyper?

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws