De spitsdiscussie laait weer eens op in Brugge

BRUGGE, BELGIUM - AUGUST 8 : Emmanuel Bonaventure Dennis forward of Club Brugge pictured during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and Sporting Charleroi on August 08, 2020 in Brugge, Belgium, 8/08/2020 ( Photo by Gregory Van Gansen / Photonews
© Gvg/Photo News

Club Brugge is dankzij de zege op bezoek bij KV Oostende de nieuwe koploper in de Jupiler Pro League. Het seizoen verloopt vooralsnog echter allesbehalve rimpelloos. Philippe Clement is nog altijd zoekende naar zijn ideale basiself. Vooral de spitspositie is een zorgenkindje voor de oefenmeester. Emmanuel Dennis kreeg zondagmiddag opnieuw veel kritiek te verduren.

De zoektocht naar de ideale spits begon al in het afgelopen seizoen. Club Brugge trok in de zomer van 2019 de portemonnee voor David Okereke, die voor acht miljoen euro overkwam van het Italiaanse Spezia Calcio. De Nigeriaan begon ijzersterk, met vier doelpunten in zijn eerste drie competitieduels, maar viel vervolgens ver terug. Omdat Okereke slechts bij vlagen aan de verwachtingen kon voldoen, speurde Club Brugge de transfermarkt af naar een concurrent. De zoektocht bracht Vincent Mannaert en Clement bij Michael Krmencik. De Tsjech maakte in januari 2020 voor zes miljoen euro de overstap van Viktoria Pilsen. Zijn eerste halfjaar in Brugge bleef door het coronavirus beperkt tot zeven wedstrijden. In die duels kwam hij echter niet tot scoren. In aanloop naar het huidige seizoen stond de spitspositie dan ook weer volop ter discussie.

Badji

Club Brugge legde veertien miljoen euro neer voor de komst van Okereke en Krmencik. Het was misschien nog te vroeg om hen af te schrijven, maar dat Blauw-Zwart opnieuw op zoek ging naar een nieuwe spits, zei eigenlijk al genoeg. Van de zomer passeerden tal van spitsen de revue. Van Bas Dost tot Jhon Cordóba en van Adolfo Gaich tot Michi Batshuayi. Zij werden allemaal in verband gebracht met een overstap naar Jan Breydel, maar tot een overgang kwam het niet. Te duur bevonden of geen wederzijdse interesse. Club Brugge moest het doen met de spitsen die ook in het afgelopen seizoen voor de doelpunten moesten zorgen. Zowel Okereke als Krmencik kreeg in de voorbereiding de kans, maar het was een achttienjarige Senegalees die zich in de schijnwerpers speelde.

Youssouph Badji viert zijn winnende treffer op bezoek bij Genk. (Photo by Peter De Voecht / Photonews)

Youssouph Badji vond onder meer twee keer het net in het oefenduel met AA Gent. Hoewel hij van alle opties voor de spitspositie de meeste indruk maakte in de voorbereiding, begon hij in de bekerfinale tegen Royal Antwerp FC op de bank. Okereke kreeg het vertrouwen van Clement, maar betaalde dat niet terug. Na nog geen uur spelen moest hij alsnog wijken voor Badji. En Krmencik? Die behoorde niet eens tot de wedstrijdselectie.

Dennis

Clement had ook nog Dennis achter de hand. De Nigeriaan aasde echter op een transfer. De oefenmeester leek dan ook niet op hem te hoeven rekenen. Over Dennis bestonden overigens ook voldoende twijfels. Hij scoorde in het afgelopen seizoen dan wel tegen Real Madrid en Manchester United, maar kon in de Pro League weinig potten breken. Het bleef in de geruchtenmolen akelig stil rond Dennis, waardoor hij zich mocht opmaken voor nog een seizoen in Brugge. Hoewel hij in de bekerfinale nog de volle negentig minuten de bank warm hield, stond hij in de eerste competitiewedstrijd ‘gewoon’ aan de aftrap. En het was niet Okereke of Krmencik die als spits fungeerde, maar Badji. Het openingsduel met Charleroi werd echter een grote teleurstelling (0-1 verlies).

Een week later, op bezoek bij KAS Eupen, ontbrak Dennis, maar had Badji opnieuw een basisplaats. Club Brugge zegevierde met 0-4 en de jonge Senegalees maakte zijn eerste officiële treffer namens Blauw-Zwart. Twee weken later groeide hij uit grote held. Met een treffer in de slotfase bezorgde hij zijn ploeg de drie punten bij KRC Genk. Het kon niet op voor Badji, die door de eigen aanhang werd verkozen tot speler van de maand. Ook Dennis leek met een sterke prestatie tegen Genk zijn krediet te hebben heroverd.

Michael Krmencik scoorde tegen zowel Waasland-Beveren als Zulte Waregem, maar wist zijn goede vorm niet door te zetten. Inmiddels staat hij achteraan in de rij voor de felbegeerde spitspositie. (Photo by Philippe Crochet / Photonews)

Huidige situatie

Ruim twee maanden later is Badji reserve, komt Okereke nog amper in actie, is Krmencik opnieuw uit de gratie geraakt en heeft Dennis zijn krediet alweer verspeeld. De discussie over de spitspositie laait weer op. Badji kun je weinig verwijten. Clement gaf in een eerder stadium al aan dat hij hem rustig wilde brengen. Op bezoek bij Oostende liet hij met een treffer eindelijk weer eens van zich spreken. Krmencik leek na zijn doelpunten tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem eindelijk zijn transfersom waar te maken, maar ontbrak in de afgelopen weken zelfs een aantal keer in de wedstrijdselectie. Okereke zijn laatste treffer dateert van begin september en kwam in de Champions League zelfs nog geen minuut in actie.

Dennis was trefzeker op bezoek bij Zenit, maar wacht dit seizoen nog altijd op een treffer in de Pro League. Tegen Oostende faalde hij opnieuw. De manier waarop hij in de eerste helft een uitgelezen mogelijkheid verprutste, zegt veel over zijn huidige vorm. De Nigeriaan kreeg de bal cadeau van Oostende, maar verslikte zich in zijn eigen dribbel. Op Twitter werd hij genadeloos onder vuur genomen. Ook Clement sprak na afloop zijn ontevredenheid uit. ”Ik vond Dennis niet overtuigend en had er meer van verwacht. Ik zal samen met hem een individuele analyse doen om verder te bouwen naar de volgende maanden toe”, aldus de oefenmeester.

Transfer

Het is voor zowel Dennis zelf als Club Brugge te hopen dat de Nigeriaan snel zijn goede vorm vindt. De Nigeriaan aasde van de zomer nadrukkelijk op een transfer, maar kan een vertrek in deze doen zo goed als zeker uit zijn hoofd zetten. Geen club zit te wachten op een worstelende spits, die lijkt te verstijven zodra het doel in zicht komt. Het bedrag dat Blauw-Zwart in de zomermaanden voor hem verlangde, zo’n twintig miljoen, kan de club in deze vorm naar fluiten. De flankposities, waar Dennis desnoods ook uit de voeten kan, zijn veroverd door Noa Lang en Krépin Diatta. Het is veelzeggend dat laatstgenoemde momenteel clubtopscorer is.

Clement hoopt in de komende weken de vraagtekens rond de spitspositie weg te werken. Mocht dat niet het geval zijn, kan een nieuwe zoektocht naar een goalgetter niet worden uitgesloten.

Laatste nieuws

Clement verklaart opvallende keuze voor Balanta

Club Brugge gaat vanaf 21.00 uur de strijd aan met Borussia Dortmund. Wil Blauw-Zwart in de race blijven voor een ticket voor de achtste...

Clement verrast: Balanta verdringt Rits naar de bank

Over ruim een uur trappen Borussia Dortmund en Club Brugge af voor alweer het vierde duel in de groepsfase van de Champions League. Ten...

Spelers peppen zichzelf op voor duel met Dortmund

Met nog slechts een kleine vier uur tot de aftrap van Borussia Dortmund-Club Brugge neemt de spanning flink toe. Philippe Clement en co staan...

Mignolet maakt supporters blij met uitspraken over toekomst

Afgelopen transferperiode werd Club Brugge gelinkt aan onder meer Bas Dost en Michy Batshuayi. Blauw-Zwart zag de aanvallers graag de overstap maken naar Jan...

‘Clement voert twee wijzigingen door tegen Dortmund’

Club Brugge speelt vanavond de belangrijke, maar loodzware uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Philippe Clement en co moeten minstens gelijkspelen om uitzicht te houden op...

Laatste Nieuws

Clement verklaart opvallende keuze voor Balanta

Club Brugge gaat vanaf 21.00 uur de strijd aan met Borussia Dortmund. Wil Blauw-Zwart in de race blijven voor een ticket voor de achtste...

Clement verrast: Balanta verdringt Rits naar de bank

Over ruim een uur trappen Borussia Dortmund en Club Brugge af voor alweer het vierde duel in de groepsfase van de Champions League. Ten...

Spelers peppen zichzelf op voor duel met Dortmund

Met nog slechts een kleine vier uur tot de aftrap van Borussia Dortmund-Club Brugge neemt de spanning flink toe. Philippe Clement en co staan...

Mignolet maakt supporters blij met uitspraken over toekomst

Afgelopen transferperiode werd Club Brugge gelinkt aan onder meer Bas Dost en Michy Batshuayi. Blauw-Zwart zag de aanvallers graag de overstap maken naar Jan...

‘Clement voert twee wijzigingen door tegen Dortmund’

Club Brugge speelt vanavond de belangrijke, maar loodzware uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Philippe Clement en co moeten minstens gelijkspelen om uitzicht te houden op...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Adverteren op Blauwzwartfans?
Vraag meer informatie via ons contactformulier

Populair Deze Week

Vrees Philippe Clement komt uit: Club-speler test positief

Eduard Sobol maakte in zijn eerste seizoen op Jan Breydel een goede indruk. Club Brugge besloot hem van de zomer dan ook nog een...

Horvath mogelijk bezig aan zijn laatste weken in Brugge

De schrik was groot in Brugge, toen bekend werd dat Simon Mignolet positief had getest op het coronavirus. De doelman moest dan ook een...

Clement ziet invaller het verschil maken tegen Kortrijk

Hoewel het zeker niet van harte ging, kon Club Brugge zaterdagavond weer drie punten bijschrijven. Philippe Clement en co behouden de koppositie en kunnen...

‘Clement voert twee wijzigingen door tegen Dortmund’

Club Brugge speelt vanavond de belangrijke, maar loodzware uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Philippe Clement en co moeten minstens gelijkspelen om uitzicht te houden op...

Opmerkelijk: ‘Dennis niet mee naar Dortmund-Club Brugge na discussie op spelersbus’

Emmanuel Dennis zal niet in actie komen voor Club Brugge tegen Borussia Dortmund. De Nigeriaan zorgde voor een bommetje in de selectie van Philippe...