TUBIZE, BELGIUM - SEPTEMBER 02 : Brandon Mechele defender of Belgium and Jeremy Doku forward of Belgium pictured during a training session of the Belgian National Football Team prior to the friendly game against Denmark on September 2, 2020 in Tubize, Belgium, 2/09/2020 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
© Peter De Voecht/Photo News

De kansen voor onze Rode Duivels op deelname aan het EK

Met Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Charles de Ketelaere meldden zich vorige week maar liefst vier Club Brugge-spelers bij de Rode Duivels. Allemaal kwamen ze in het oefenduel met Zwitserland in actie, alhoewel het optreden van De Ketelaere van zeer korte duur was. De vraag is natuurlijk of Roberto Martínez ook een beroep op hen doet tijdens het EK van komende zomer. Op dit moment lijkt alleen onze doelman zeker van zijn plek.

Martínez voegde zondagavond een mooie mijlpaal toe aan zijn palmares. De Spanjaard zat tegen Engeland alweer voor de vijftigste keer op de bank als bondscoach van België. Zijn spelers gaven met een 2-0 zege kleur aan de avond. Hoewel Mignolet, Mechele én Vanaken tegen Zwitserland nog negentig minuten in actie kwamen, beleefden ze tegen de Engelsen het volledige duel vanaf de bank. De Ketelaere had normaliter naast hen plaats genomen, maar hij bereidde zich op dat moment met de beloften voor op de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. Dat duel wordt vanavond gespeeld. Bij een zege in en tegen Bosnië en Herzegovina plaatst de U21 zich voor het EK. Martínez zal de verrichtingen van De Ketelaere en co ongetwijfeld in de gaten houden.

Mignolet

De Rode Duivels spelen woensdagavond tegen Denemarken hun laatste interland van dit kalenderjaar. Martínez en co hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de finales van de Nations League. Mignolet is er in ieder geval niet bij. De bondscoach gunde de doelman enkele vrije dagen. Hoewel dat voor vraagtekens zorgde, zal Philippe Clement erg content zijn met dat besluit. Club Brugge wacht immers een belangrijke en drukke periode tot de winterstop. Mignolet kan terugkijken op wederom een prima interlandbreak. Zo stond hij in het oefenduel met Zwitserland onder de lat, dat was alweer zijn vierde opeenvolgende basisplaats. Hij zal tijdens het EK normaliter als stand-in van Thibaut Courtois fungeren. Sinds Martínez aan het roer staat, moest Mignolet slechts vijf keer een interland verstek laten gaan. Hij kwam onder de Spanjaard vooralsnog elf keer in actie, waaronder één keer als invaller.

Mechele

Hoewel Mechele in oktober 2018 al bij de selectie zat, mocht hij vorig jaar pas zijn debuut maken voor de Rode Duivels. Tijdens het bezoek aan Kazachstan op 13 oktober 2019 kreeg hij welgeteld één minuut speeltijd. Sindsdien mocht hij nog twee keer zijn opwachting maken. In de oefenduels met Ivoorkust en Zwitserland maakte hij de negentig minuten vol. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Jason Denayer zullen normaal gesproken de achterhoede vormen tijdens het Europees Kampioenschap. Mechele lijkt samen met Dedryck Boyata uit te moeten vechten wie de vierde centrumverdediger wordt. De verdediger van Club Brugge heeft wellicht een streepje voor omdat hij met zijn ploeg actief is op het hoogste clubniveau. Aan Blauw-Zwart vooral de taak om daarop actief te blijven.

Maar ook in de achterhoede staat de nieuwe generatie te trappelen om zich op het hoogste niveau te bewijzen. Zo maakte Sebastiaan Bornauw tegen Zwitserland de driemansdefensie compleet. De 21-jarige mandekker maakte echter een onzekere indruk. Evenals De Ketelaere bereidde Bornauw zich de afgelopen dagen met de U21 voor op het duel met Bosnië en Herzegovina.

Vanaken

Sinds zijn debuut op 7 september 2018 is Vanaken vrijwel altijd van de partij. Alleen de thuiswedstrijd tegen Schotland ging aan zijn neus voorbij. Dat Vanaken een vaste waarde is in de selectie van Martínez, betekent echter niet dat hij ook vaak aan spelen toekomt. Van de 22 keer dat hij aanwezig was bij de Rode Duivels, kwam hij slechts acht keer in actie. Hij was vier keer basisspeler en maakte net zo vaak zijn entree als invaller. Dat de middenvelder van Club Brugge vrijwel altijd opgeroepen wordt door Martínez, zegt natuurlijk wel wat. De Spanjaard ziet het wel degelijk in hem zitten, maar de concurrentie op het middenveld is nou eenmaal moordend.

Vanaken is onder Martínez een zekerheid in de selectie, maar dat betaalt zich vooralsnog niet uit in veel speelminuten. (Photo by Nico Vereecken/Photonews)

Concurrentie

Kevin de Bruyne, Youri Tielemans, Axel Witsel, Dennis Praet, Yari Verschaeren, Leander Dendoncker en sinds vorige week ook De Ketelaere. Martínez heeft naast Vanaken voldoende te kiezen voor zijn ideale middenveld. De Limburger komt de laatste tijd wat vaker in actie, mede door de afwezigheid van Eden Hazard. De aanvaller van Real Madrid kan normaliter rekenen op een basisplaats, maar kwakkelt al ruim een jaar met blessures en zijn vorm. Daardoor staat De Bruyne steeds vaker gepositioneerd als aanvaller, waardoor er weer een plekje vrijkomt op het middenveld. Dat werd tegen Ivoorkust en Zwitserland ingevuld door Vanaken.

Hij maakte echter geen denderende indruk in beide oefenduels. Ook bij Club Brugge is hij dit seizoen nog niet de speler die zowel in 2018 als 2019 de Gouden Schoen veroverde. Met doelpunten en assists blijft hij echter wel belangrijk voor zijn ploeg. En juist dat eerste, zijn neusje voor de goal, maakt hem een interessante speler. Op dat gebied heeft hij zeker een streepje voor op Praet en Verschaeren.

De Ketelaere

Sinds vorige week heeft Club Brugge er een international bij. De Ketelaere zijn invalbeurt tegen Zwitserland was weliswaar van zeer korte duur, maar het betekende wel zijn debuut voor de Rode Duivels. Ruim twee maanden na zijn eerste minuten in de U21 mocht hij zich al laten zien bij de ‘grote’ jongens. Niet meer dan terecht natuurlijk. Hoewel hij niet altijd een basisplaats krijgt van De Ketelaere, laat hij vaak genoeg zijn klasse blijken. Tijdens zijn debuut in de Champions League, op bezoek bij Zenit, hield hij zich knap staande en bezorgde hij Blauw-Zwart zelfs de overwinning. Vorige week hielp hij zijn ploeg met een ijzersterke invalbeurt nog over een dood punt heen bij KV Oostende.

Of De Ketelaere een serieuze optie is voor het EK, valt natuurlijk nog te bezien. Martínez wilde daar onlangs nog heel weinig over kwijt. ”Dat weet je niet, in deze situatie kun je niet ver vooruit plannen. Wij dragen een grote verantwoordelijk in de ontwikkeling van onze jonge spelers. We hebben nu een gouden generatie, we moeten de jonge spelers daar mee de vruchten van laten helpen plukken.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws