BRUGES, BELGIUM - OCTOBER 28 : Hans Vanaken midfielder of Club Brugge celebrates after scoring during the Champions League Group F match between Club Brugge KV and Lazio Roma on October 28, 2020 in Bruges, Belgium, 28/10/2020 ( Photo by Philippe Crochet / Photo News
© Philippe Crochet/Photo News

Club Brugge tegen Oostende op zoek naar eerste zege in ruim een maand

Met slechts drie punten uit drie duels begon Club Brugge erg matig aan het nieuwe seizoen. De vijf wedstrijden die volgden werden echter allemaal gewonnen. Over de slechte competitiestart ging het niet meer, maar nu de ploeg alweer ruim een maand wacht op een competitiezege, nemen de zorgen toe. Zondagmiddag hoopt Blauw-Zwart weer eens een overwinning te boeken. Dat moet dan gebeuren op bezoek bij Oostende. In de Diaz Arena werd in het afgelopen seizoen nog met 0-2 gewonnen.

Met vijf opeenvolgende zeges, waaronder enkele zeer fraaie, leek Club Brugge de weg omhoog weer te hebben gevonden. Op Standard werd weliswaar niet gewonnen, maar dat weekend greep de ploeg van Philippe Clement wel de macht in de Jupiler Pro League. Een week later gaf Blauw-Zwart de koppositie alweer uit handen. Enkele dagen na de fraaie zege in Sint-Petersburg liet het zich verrassen door OH Leuven. Op bezoek bij de promovendus ging Club met 2-1 onderuit. De achtervolging moest opnieuw worden ingezet. Vorige week leek de ploeg zich te herstellen van de nederlaag in Oud-Heverlee en Leuven, maar niets bleek minder waar. Hoewel Ruud Vormer en Noa Lang Club een snelle 2-0 voorsprong bezorgden, moesten Clement en co tegen KV Mechelen genoegen nemen met een gelijkspel. Het was aan Simon Mignolet te danken dat de bezoekers er niet met de drie punten vandoor gingen.

Slechte prestaties in het najaar

Sinds Clement aan het roer staat, verloor Club Brugge nog niet eerder drie keer punten op rij. De laatste keer was in het seizoen 2018/2019. Toenmalig trainer Ivan Leko zag zijn elftal in november 2018 niet winnen van achtereenvolgens KRC Genk, RSC Charleroi en Zulte Waregem. Een maand ervoor leed Blauw-Zwart ook al drie keer op rij puntenverlies. De slechte reeks in oktober en november kwam de ploeg uiteindelijk duur te staan. Niet Club Brugge, maar KRC Genk veroverde immers de landstitel. In het afgelopen seizoen leed Club in november zijn enige competitienederlaag. Royal Antwerp FC was met 2-1 te sterk.

Toeval of niet, ook dit seizoen zijn de prestaties van Club Brugge in het najaar (nog) niet om over naar huis te schrijven. In competitieverband dan, want in de Champions League werden tegen Zenit en Lazio prima resultaten behaald. Van Dortmund werd weliswaar verloren, maar die nederlaag was ingecalculeerd. Na afloop van de match noemde Clement Dortmund nog ‘out of our league’. Tijdens het bezoek aan Oostende moet Club Brugge voorkomen dat voor de vierde keer op rij puntenverlies wordt geleden. Mocht de ploeg daar niet in slagen, is dat voor het eerst sinds februari 2018. Destijds speelde Blauw-Zwart maar liefst vier keer op rij gelijk. Van Charleroi, Waasland-Beveren, KRC Genk én Standard Luik werd niet gewonnen.

Oostende

Club Brugge is de regerend landskampioen. Vincent Mannaert en Clement slaagden erin hun sterkhouders te behouden. Dat laatste maakte Blauw-Zwart voorafgaand het seizoen de torenhoge favoriet voor de landstitel. De ploeg zou prolongatie wel even voor elkaar krijgen, was de stemming in België. Of men daar nog steeds zo overtuigd van is, is de vraag. In de eerste weken van het seizoen lieten meerdere ploegen zien dat Club wel degelijk te verslaan is. Charleroi, Beerschot en OH Leuven kwamen in de recente ontmoetingen als winnaar uit de strijd. Zowel Beerschot als OHL promoveerde in het afgelopen seizoen naar de Jupiler Pro League.

De recente vorm van Club Brugge en het feit dat de ploeg niet altijd top presteert na een midweekse wedstrijd, zal Oostende het nodige vertrouwen geven. De kustboys zijn weliswaar wisselvallig begonnen aan de competitie, maar dat is niet meer dan logisch na het teleurstellend afgelopen seizoen. Oostende eindigde op de vijftiende plek, met slechts 22 punten uit 29 wedstrijden. In het huidige seizoen heeft de ploeg nog slechts zeven punten nodig om dat aantal te evenaren. Het begon met nederlagen tegen Beerschot en Charleroi kwakkelend aan de nieuwe editie van de Pro League, maar bleef vervolgens zeven wedstrijden ongeslagen. In tegenstelling tot Club wist Oostende wél te winnen van OHL. Aan de ongeslagen reeks kwam vorige week echter een einde. Op bezoek bij Standard ging Oostende met 1-0 onderuit.

Onderlinge resultaten

Hoewel Club Brugge in een dipje lijkt te zitten, kan het met vertrouwen afreizen naar de Diaz Arena. Blauw-Zwart en Oostende stonden 23 keer eerder tegenover elkaar. Van die ontmoetingen wist Club er negentien winnend af te sluiten, eindigden er twee in een remise en trok Oostende slechts twee keer aan het langste eind. Beide nederlagen dateren van het seizoen 2016/2017. Zowel in de Jupiler Pro League als in de Playoff I was Oostende in eigen huis de meest gelukkige (1-0 en 2-1). Sindsdien won Club alle zeven ontmoetingen met de kustboys. In het afgelopen seizoen kwam de uitzege echter pas laat tot stand. Doelpunten van David Okereke en Percy Tau in de laatste twintig minuten bezorgden Club een moeizame zege.

Oostende en Blauw-Zwart kwamen elkaar ook tegen in de Croky Cup. Ook dat duel, in de achtste finales, werd met veel moeite gewonnen door het elftal van Clement. De tussenstand na 120 minuten voetballen was 1-1. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en die nam Club een stuk beter dan Oostende, waardoor Blauw-Zwart zich plaatste voor de kwartfinales.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws