BRUGES, BELGIUM - NOVEMBER 4 : Ruud Vormer midfielder of Club Brugge and Philippe Clement head coach of Club Brugge durinng the Champions League Group F match between Club Brugge KV and Borussia Dortmund on November 04, 2020 in Bruges, Belgium, 4/11/2020 ( Photo by Jan De Meuleneir / Photo News
© Jan De Meuleneir/Photo News

Bomvol programma tot winterstop: Clement zit in lastig parket

Dat het seizoen door de bizarre omstandigheden later van start ging, blijft niet zonder gevolgen. De wedstrijden volgen zich in een moordend tempo op. Trainers zitten in een moeilijk parket. Ook Philippe Clement moet lastige beslissingen nemen.

Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken, Charles de Ketelaere, Eduard Sobol, Michael Krmencik, Ethan Horvath, Odilon Kossounou, Simon Deli, Krépin Diatta en Emmanuel Dennis. Clement zag vorige week maar liefst elf spelers afreizen naar hun nationale ploeg. ”Geen enkele clubcoach heeft graag die interlandbreaks. Je wil met de jongens voort werken en zaken onder controle houden zoals hun load. De volgende twee weken hebben we daar geen controle meer over. Dus ik hou mijn hart vast, maar dat zijn dingen die ik niet bepaal”, stelde de oefenmeester na afloop van de match bij KV Oostende.

Gek waren die zorgen natuurlijk niet. Tijdens de eerste interlandperiode van dit seizoen testten zowel Mechele als David Okereke positief op corona. Eerstgenoemde ontbrak in de duels tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem. Okereke moest de wedstrijden tegen Zulte Waregem en Cercle aan zich voorbij laten gaan. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, sprak een groot Nederlandse voetballer ooit. Dat bleek maar weer. Bij afwezigheid van Mechele kreeg Kossounou de kans van Clement en die pakte de Ivoriaan met beide handen aan. Toen Mechele weer inzetbaar was, moest hij genoegen nemen met een plek op de bank.

Problemen in aanloop naar Zenit

Een teleurstelling voor de Belg, maar Clement had er met Kossounou een serieuze optie bij. Vlak na de tweede interlandbreak sloeg het coronavirus echter opnieuw toe op Jan Breydel. Mignolet, Krmencik én Kossounou legden een positieve test af. Een hard gelag voor Clement, die niet alleen zijn eerste en betrouwbare doelman zag wegvallen voor het duel met Zenit, maar ook zijn nieuwe centrumverdediger. En dat terwijl de coach sowieso al geen beroep kon doen op Deli. Ondanks de absentie van Mignolet, Kossounou en Deli speelde Blauw-Zwart een sterke partij en won het, weliswaar in extremis, met 1-2 in Sint-Petersburg. Toeval of niet, tweede doelman Horvath en gelegenheids centrumverdediger Federico Ricca speelden een dijk van een wedstrijd.

De euforie was natuurlijk enorm na de winst in Rusland. De feestvreugde maakte vier dagen later echter plaats voor realiteit. Op bezoek bij OH Leuven dacht Clement een aantal sterkhouders te kunnen sparen. Zo begonnen Ruud Vormer, Deli, De Ketelaere en Dennis allemaal op de bank. De coach kwam bedrogen uit. Club Brugge verloor in Oud-Heverlee en Leuven niet alleen de wedstrijd, maar ook de koppositie. In de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen voerde Clement opnieuw wijzigingen door in zijn basiself. Hij leek in eerste instantie zijn gelijk te krijgen. Blauw-Zwart leidde na nog geen halfuur met 2-0, maar mocht uiteindelijk blij zijn dat de gasten er niet met de drie punten vandoor gingen.

Philippe Clement was witheet na de nederlaag in Oud-Heverlee en Leuven. Zijn keuze om enkele sterkhouders rust te gunnen, pakte volledig verkeerd uit. (Photo by Vincent Kalut/Photonews)

Wisselvallig

Omdat de verschillen bovenin nihil zijn en de concurrentie ook heel wisselvallig is, heroverde Club dankzij de zege bij Oostende de koppositie. Aan de kust koos Clement voor dezelfde namen als tegen Borussia Dortmund. Heeft Clement zijn ideale basiself gevonden? Dat moet nog blijken, maar hij had in ieder geval lessen getrokken uit de teleurstellende matchen tegen OHL en Mechelen. Komende zaterdag wacht Club een thuiswedstrijd tegen Kortrijk. Drie dagen later staat het bezoek aan Dortmund op het programma. Kiest Clement opnieuw voor dezelfde namen of schopt hij zijn elftal weer om? Het is een vraag die menig Club-supporter bezighoudt.

De strijd bovenin is na twaalf speeldagen ongekend spannend. Het verschil tussen koploper Club Brugge en nummer zeven Anderlecht is slechts twee puntjes. Clement en co weten dus wat hun te doen staat tegen Kortrijk: winnen. Ook in Dortmund zal de ploeg een resultaat moeten neerzetten. De Belgen zijn na een goede start, met vier op zes, gezakt naar de derde plek in hun Champions Leaguegroep. Wil Club eindelijk weer eens overwinteren in het miljardenbal, mag er echt niet verloren worden op Duits grondgebied. De interlandbreak brengt Clement in een spagaat. Vanaken, Mechele en Krmencik melden zich pas na woensdag weer op de club, terwijl Diatta, Deli, Kossounou en Dennis veel vlieguren maken. De interlands maakten het programma voor onze spelers alleen nog maar voller, wat de kans op overbelasting nog groter maakt.

Deli wint met Brugge van Oostende
Simon Deli wint een kopduel op bezoek bij Oostende. De verdediger maakt veel vlieguren om in actie te komen voor zijn land. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

Rust

Het lijkt aannemelijk dat Clement een aantal van zijn internationals wil sparen tegen Kortrijk. Zeker met het oog op de match in Dortmund. Durft hij dat risico te nemen? Tegen OHL en Mechelen bleef het immers niet zonder gevolgen. Hij zal er in ieder geval blij mee zijn dat Mignolet het trainingskamp van de Rode Duivels inmiddels heeft verlaten. Hoewel hij zondagavond tegen Engeland niet in actie kwam, heeft hij nu meer tijd om zich op te laden voor de belangrijke periode tot de winterstop.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws