BRUGGE,24/09/2002 CHAMPIONS LEAGUE/MATCHDAY 2/GROUP H/JAN BREYDELSTADION/CLUB BRUGGE - FC LOKOMOTIV MOSCOU/CLUB BRUGGE - LOKOMOTIV MOSKOU/ RUNE LANGE & SENNIKOV DMITRI PICTURE BY NICO VEREECKEN ©PHOTO NEWS www.photonews.be
© Nico Vereecken/Photo News

De onderlinge duels tussen Club Brugge en Russische ploegen

Dinsdagavond begint Club Brugge aan een nieuw avontuur in de Champions League. Met Zenit, Dortmund en Lazio treft Blauw-Zwart zeker niet de minste tegenstanders. De knock-out fase bereiken wordt moeilijk, maar is zeker niet onmogelijk. Morgenavond hopen Philippe Clement en de zijnen op bezoek bij Zenit een eerste stap te zetten.

Hoewel het alweer een flinke tijd geleden is, stond Club Brugge al eens eerder tegenover een Zenit. In het seizoen 1987/1988 betrof dat FK Zenit Leningrad. Zenit Sint-Petersburg is weliswaar een fusieclub met Leningrad als voorloper, maar het betreft niet dezelfde club. De ploegen troffen elkaar in de eerste ronde van de UEFA Cup.

Club Brugge zal dinsdagavond hopen op een beter resultaat dan tijdens het bezoek aan Sint Petersburg in 1987. Destijds ging Blauw-Zwart, met onder meer Jan Ceulemans in de ploeg, met 2-0 onderuit. Die nederlaag werd rechtgezet in de return in Brugge. Een ontketend Club Brugge maakte met 5-0 gehakt van Zenit en plaatste zich zo voor de tweede ronde van de UEFA Cup. Toeval of niet, later in het toernooi zou Blauw-Zwart met dezelfde cijfers ook te sterk blijken voor Dortmund.

Spartak en CSKA Moskou

Een aantal seizoenen eerder strandde Club Brugge door toedoen van Spartak Moskou in de eerste ronde van de UEFA Cup. De Russen waren over twee wedstrijden met 2-6 te sterk. Vier seizoenen later kreeg Club kans op revanche, maar de dubbele confrontatie met Spartak eindigde wederom in een flinke teleurstelling.

Na de ontmoetingen met Zenit en Spartak was CSKA Moskou in het seizoen 92/93 de volgende Russische tegenstander. De potjes tegen de zesvoudig landskampioen gingen de Belgen een stuk beter af. In de groepsfase van de Champions League werd er zowel thuis als uit afgerekend met CSKA. De treffer van Daniel Amokachi in de thuiswedstrijd viel al vroeg en bleek uiteindelijk ook de winnende. De goede resultaten tegen CSKA waren echter niet voldoende voor een ticket voor de volgende ronde van het miljardenbal. De dubbele confrontaties met Marseille en Glasgow Rangers – de andere ploegen in de groep – leverden namelijk slechts één puntje op.

Lokomotiv Moskou

Het duurde vervolgens tien seizoenen voordat Club Brugge weer eens mocht afreizen naar ‘s werelds grootste land. In het seizoen 02/03 werd Club Brugge bij de loting voor de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan FC Barcelona, Galatasaray én Lokomotiv Moskou. Een succes werden de confrontaties met Lokomotiv echter niet. In Brugge eindigde het duel nog in een bloedeloos gelijkspel, maar tijdens bezoek aan Moskou, in barre omstandigheden – het wil nog wel eens vriezen in Rusland – bleken de Russen met 2-0 te sterk.

Club Brugge wacht inmiddels al achttien jaar op een nieuw onderonsje met een Russische club. Daar komt dinsdagavond dus verandering in. Let op: de uitwedstrijd tegen Zenit begint al om 18.55 uur.

Resultaten tegen Russische ploegen:

  • 16 september 1981: Spartak Moskou-Club Brugge 3-1.
  • 30 september 1981: Club Brugge-Spartak Moskou 1-3.
  • 23 oktober 1985: Spartak Moskou-Club Brugge 1-0.
  • 6 november 1985: Club Brugge-Spartak Moskou 1-3.
  • 16 september 1987: FK Zenit Leningrad-Club Brugge 2-0.
  • 30 september 1987: Club Brugge-FK Zenit Leningrad 5-0.
  • 7 april 1993: CSKA Moskou-Club Brugge 1-2.
  • 25 november 1992: Club Brugge-CSKA Moskou 1-0.
  • 24 september 2002: Club Brugge-Lokomotiv Moskou 0-0.
  • 13 november 2002: Lokomotiv Moskou-Club Brugge 2-0.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws