Waarom Badji de terechte Speler van de Maand is

GENK, BELGIUM - AUGUST 30 : Youssouph Badji forward of Club Brugge celebrates scoring a goal during the Jupiler Pro League match between KRC Genk and Club Brugge KV on August 30, 2020 in Genk, Belgium, 30/08/2020 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
© Peter De Voecht/Photo News

Maanden moest de achterban wachten op een officiële wedstrijd van Club Brugge. Zaterdag 1 augustus was het dan eindelijk zover. De verwachtingen rondom de bekerfinale tegen Royal Antwerp FC waren hooggespannen, maar kwamen niet uit. Ook in de competitie kende Club Brugge een stroeve start. Terwijl veel sterkhouders verstoppertje speelden, stond de nog altijd pas achttienjarige Youssouph Badji op. Voor de eerste keer in zijn nog prille carrière is hij verkozen tot Speler van de Maand.

Na het seizoen 2018/2019, waarin Club Brugge naast de landstitel greep en (top)aankoop Kaveh Rezaei flink teleurstelde, besloot Vincent Mannaert met geld te smijten op de transfermarkt. In de zoektocht naar een nummer negen die Blauw-Zwart naar het kampioenschap zou schieten, kwam de algemeen manager uit bij David Okereke en Michael Krmencik. De centrumspitsen kostten Club Brugge veertien miljoen euro. De club kroonde zich in het afgelopen seizoen weliswaar tot landskampioen, maar de optredens van Okereke en Krmencik werden bestempeld als ‘niet kampioenswaardig’. Dat Hans Vanaken clubtopscorer werd, was veelzeggend. Nog gênanter was het feit dat Rezaei in dienst van Charleroi vaker het net vond dan Okereke en Krmencik bij elkaar.

Sterke voorbereiding

Wat eigenlijk geruisloos aan iedereen voorbijging, was de komst van Badji. De Senegalees kwam afgelopen winter over van Casa Sports. Dat hij niet voor een basisplaats werd gehaald, was met zijn achttien jaar wel duidelijk. Philippe Clement deed tot voor de coronabreak geen beroep op Badji, maar tegen OHL in de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding laat de ‘onbekende’ aanvaller van zich horen. Hij maakte de 4-1 en zorgde daarmee voor het slotakkoord. In de derde oefenmatch, tegen Mechelen, begint hij aan de aftrap en neemt hij de 2-0 voor zijn rekening.

De achterban van Club maakt langzaam maar zeker kennis met de Senegalees. Na de match tegen Gent is men al overtuigd. Badji begint opnieuw aan de aftrap, speelt ruim een uur mee en scoort daarin twee keer. ‘De verrassing van de voorbereiding’, wordt hij genoemd op social media. Badji is aan een indrukwekkende opmars bezig, merkt ook Clement. ”Hij is groot én snel, springt hoog, is aanwezig in de duels én is sterk met het hoofd. Dat is veel voor zo’n jonge speler.”

Eigenlijk alles wat een moderne spits moet hebben, heeft Badji. Over Adolfo Gaich, die een lange tijd nadrukkelijk in verband werd gebracht met een transfer naar Club, gaat het inmiddels niet meer. In aanloop naar de bekerfinale tegen Antwerp speelt Blauw-Zwart tegen Lille in het eigen Jan Breydel. De wedstrijd om de Brugse Metten geldt als allerlaatste test. En wie staat er in de punt? Niet Okereke of Krmencik, maar Badji. Hij komt niet tot scoren, maar lijkt de concurrentie, die voor miljoenen naar Brugge is gehaald, voorbijgestreefd.

Teleurstelling

Ruim een uur voor de aftrap van de bekerfinale blijkt echter niets minder waar. Clement kiest niet voor Badji, de spits in vorm, maar voor Okereke. De landskampioen speelt een dramatische eerste helft en heeft aan Simon Mignolet te danken dat het bij rust niet 0-3, maar ‘slechts’ 0-1 staat. Clement heeft na de pauze al snel door dat er iets moet veranderen en stuurt Badji binnen de lijnen. Zijn officiële debuut in de hoofdmacht bekroont hij een aantal minuten na zijn invalbeurt bijna met een treffer. Na een voorzet van Vormer kopt Badji het leer richting winkelhaak, maar doelman Matijas brengt knap redding.

Club Brugge slaagt er niet in langszij te komen en ziet lijdzaam toe hoe Antwerp tegen alle verwachtingen in de beker omhoog mag houden. Lang heeft de ploeg niet om te treuren, want de competitiestart staat voor de deur. In de thuiswedstrijd kiest Clement wél voor Badji, die in de negentig minuten die hij speelt niet kan voorkomen dat de bezoekers er met de drie punten vandoor gaan. Zijn basisplaats kost het hem niet. Sterker nog, een week later betaalt hij het vertrouwen van zijn trainer terug met een treffer en assist tegen Eupen.

Matchwinner

Met zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht in de pocket maakt hij zich tegen Beerschot opnieuw op voor een basisplaats. Zijn derde op een rij, terwijl hij in de eerste maanden na zijn komst geen enkele keer tot de wedstrijdselectie behoorde. Het bevestigt zijn ontwikkeling, die in het thuisduel tegen Beerschot helaas niet tot uiting komt. Club verliest opnieuw, maar zet dat een week later recht tijdens het bezoek aan Genk. De wedstrijd lijkt lang af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar dan zet Badji zijn hoofd tegen een hoekschap van Siebe Schrijvers: 1-2. De Senegalees bezorgt zijn ploeg een zeer belangrijke overwinning en Clement wat lucht, want na twee nederlagen in de eerste drie competitiewedstrijden werd de situatie knap benauwd voor Clement.

Laatste nieuws

Spannende laatste transferweek voor Club Brugge

Club Brugge werd in de afgelopen maanden met tal van spelers in verband gebracht, maar vooralsnog presenteerde de club alleen Ibrahima Fofana...

Mignolet kijkt uit naar CL-loting én Anderlecht

Ondanks de moeizame overwinning in de Brugse Stadsderby kan Club Brugge met veel vertrouwen toewerken naar de clash met Anderlecht. Voordat het...

Clement is na de Stadsderby niet helemaal tevreden over zijn ploeg

Tijdens het bezoek aan Zulte Waregem veranderde alles wat Club Brugge aanraakte in goud. In de Brugse Stadsderby verliep het allemaal wat...

Matchwinner Deli: ‘Ik dank God voor deze goal en de zege’

Club Brugge boekte zondagavond een zwaarbevochten overwinning op stadgenoot Cercle. De landskampioen nam in de eerste helft de leiding, maar begon slap...

‘Behoorlijk concrete interesse vanuit Engeland voor Vanaken’

Wil Club Brugge de selectie nog versterken, zal de club haast moeten maken. De transfermarkt sluit immers over ruim een week haar...

Laatste Nieuws

Spannende laatste transferweek voor Club Brugge

Club Brugge werd in de afgelopen maanden met tal van spelers in verband gebracht, maar vooralsnog presenteerde de club alleen Ibrahima Fofana...

Mignolet kijkt uit naar CL-loting én Anderlecht

Ondanks de moeizame overwinning in de Brugse Stadsderby kan Club Brugge met veel vertrouwen toewerken naar de clash met Anderlecht. Voordat het...

Clement is na de Stadsderby niet helemaal tevreden over zijn ploeg

Tijdens het bezoek aan Zulte Waregem veranderde alles wat Club Brugge aanraakte in goud. In de Brugse Stadsderby verliep het allemaal wat...

Matchwinner Deli: ‘Ik dank God voor deze goal en de zege’

Club Brugge boekte zondagavond een zwaarbevochten overwinning op stadgenoot Cercle. De landskampioen nam in de eerste helft de leiding, maar begon slap...

‘Behoorlijk concrete interesse vanuit Engeland voor Vanaken’

Wil Club Brugge de selectie nog versterken, zal de club haast moeten maken. De transfermarkt sluit immers over ruim een week haar...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

De altijd zelfkritische De Ketelaere: ‘Terecht dat ik op de bank terechtkwam’

Hij debuteerde op 22 november 2019 in de Pro League en kwam in het afgelopen seizoen uiteindelijk tot dertien competitiewedstrijden, waarvan acht...

‘Behoorlijk concrete interesse vanuit Engeland voor Vanaken’

Wil Club Brugge de selectie nog versterken, zal de club haast moeten maken. De transfermarkt sluit immers over ruim een week haar...

Geen Brugse stadsderby voor ongelukkige Okereke

Philippe Clement kan ook komende zondag geen beroep doen op David Okereke. De aanvaller, die vorige week positief testte op corona, moet...

Debuut Fofana uitgesteld: ‘Hij zal een tweetal maanden out zijn’

Club Brugge haalde nog geen grote namen binnen, maar trok wel de jonge Ibrahima Fofana aan. Wat Philippe Clement met de middenvelder...

Herbekijk de Persconferentie in aanloop naar de stadsderby

Naar aanleiding van de stadsderby tegen Cercle Brugge staat coach Philippe Clement de verzamelde pers te woord. Het gaat...