Club Brugge
©Tomas Sisk/Photo News

De Brugse stadsderby: Club verliest sinds 1995 zelden van Cercle

Na de zeges tegen Genk, Waasland-Beveren en Zulte Waregem is Club Brugge terug van weggeweest. De start was moeizaam, maar inmiddels lijkt Blauw-Zwart het Belgische voetbal weer naar zijn hand te zetten. Komend weekeinde wacht de ploeg een mooi potje in eigen huis. Dan staat de Brugse stadsderby tegen Cercle op het programma.

Drie punten na de eerste drie competitiewedstrijden. Nee, dat kan natuurlijk niet. De overwinning tegen Genk, zo vlak voor de interlandbreak, kwam op het juiste moment. De spelers van Club Brugge hadden de tijd om hun hoofden leeg te maken en de vinger op de zere plek te leggen. De internationals keerden met een goed gevoel terug bij hun club. Vooral Michael Krmencik, die het net vond voor Tsjechië, blaakte opeens van het zelfvertrouwen. Dat bewees hij met zijn invalbeurt tegen Waasland-Beveren en een week later als basisspeler tijdens het bezoek aan Zulte Waregem. Met drie doelpunten in twee treffers lijkt hij af te stevenen op een basisplaats tegen Cercle. Daarnaast wordt er op de achtergrond gefluisterd dat Club Brugge de zoektocht naar een nieuwe spits heeft gestaakt. Opvallend, gezien het feit dat de club al maanden op zoek is naar een nieuwe nummer negen.

Zoekende

Club was niet de enige Brugse ploeg die een stroeve competitiestart kende. Ook Cercle had na drie competitiewedstrijden slechts drie punten verzameld. De ploeg verloor op de eerste en twee speeldag van respectievelijk Oostende (3-1) en Standard (1-0). Opvallend was de slechte start echter niet. Een week voor de seizoenouverture tegen Oostende ging Cercle in het oefenduel met Deinze met 4-0 onderuit, waardoor het zelfvertrouwen een flinke knauw kreeg. Daarnaast vertrok in de afgelopen maanden een karrenvracht een spelers. Cercle zit krap in de financiële middelen, waardoor de club aast op voornamelijk huur- en transfervrije spelers. Tot de spelers die Cercle voor de start van dit seizoen verlieten, behoren onder anderen Dylan de Belder, Márton Eppel, Lassana Coulibaly, Lennart Moser en Dimitros Chatziisaias. In de laatste competitiewedstrijd voor de abrupte stop van de Pro League, tegen Club Brugge, stonden zij nog aan de aftrap.

Evenals Philippe Clement is Cercle-coach Paul Clement nog op zoek naar zijn ideale basiself. Ten opzichte van het eerste duel na de interlandperiode tegen Anderlecht voerde de Engelsman afgelopen speelronde vier wijzigingen door. De drastische maatregelen na de kansloze verliespartij tegen Anderlecht leverden Cercle tegen STVV wel een 3-0 winst op. Het betekende de derde driepunter in het nieuwe seizoen. Eerder won de ploeg van Royal Antwerp FC en Mechelen. Vervelend voor Paul Clement is dat hij tegen Club Brugge geen beroep kan doen op stofzuiger Johanna Omolo. De defensieve middenvelder pakte tegen STVV alweer zijn vijfde gele kaart. ”Dat onze Kenyaan meteen zijn vijfde gele van het seizoen pakte is geen goed nieuws, want tegen Club Brugge zal hij gemist worden”, vertelde de trainer in aanloop naar de derby.

Cercle-coach Paul Clement is nog zoekende naar zijn ideale basiself. (Photo by Nico Vereecken / Photonews)

Onderlinge historie

Een overwinning van Cercle in de Brugse stadsderby; dat komt sinds het seizoen 1995/1996 zelden voor. Sinds dat seizoen stonden beide ploegen 37 keer tegenover elkaar. Van die onderlinge ontmoetingen won Club Brugge er 27, eindigden er vier in een gelijkspel en zegevierde Cercle slechts zes keer. In 2004 versloeg Club Brugge de stadgenoot twee keer met 5-0, maar de grootste overwinning dateert van 27 januari 1990. De fans van Cercle worden niet graag aan die dag herinnerd, want Blauw-Zwart won met maar liefst 10-0. Met drie treffers ontpopte Frank Farina zich die middag tot uitblinker.

Het aantal Brugse stadsderby’s sinds het seizoen 1995/1996 had normaal gesproken veel hoger gelegen, ware het niet dat Cercle in 1997 en 2015 degradeerde uit de Eerste Klasse A. De laatste overwinning van Cercle op de ‘grote broer’ dateert dan ook van 31 oktober 2013. Dankzij doelpunten van Buyl en Kabananga won Groen-Zwart met 2-0. In de laatste negen stadsderby’s bleef Club Brugge ongeslagen. De ontmoetingen in het afgelopen seizoen eindigden in een 0-2 en 2-1 overwinning voor Blauw-Zwart.

Krépin Diatta was een van de doelpuntenmakers tijdens de laatste Brugse stadsderby tussen Club en Cercle. (Photo by Tomas Sisk / Photo News)

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws