The locals 78
©The Locals 78

Maak kennis met The Locals78

Wat is een voetbalploeg zonder supporters? In deze coronatijden wordt eens te meer duidelijk dat voetbal emotie is, beleving, passie gestuurd vanuit een vol stadion. Maar als dat er niet is, krijg je een andere soort wedstrijd. In Duitsland proberen ze krampachtig het seizoen af te werken en ook Engeland, Spanje en Italië zullen ze, om financiële redenen, dezelfde poging ondernemen maar zullen op hetzelfde gevoel botsen. Een belangrijk fenomeen zijn de supportersclubs. Niets zo gezellig dan voor de match samentroepen in het lokaal, de bus op of in de auto voor de rit naar het stadion en na de match uitvoerige analyses maken. We spraken met The Locals78, de supportersclub uit de Brugse regio die ondertussen al om en bij de 1100 leden telt.

Drie lokalen

Al sinds 2008 zijn The Locals een officiële supportersclub van Club Brugge. Het begon met een groep vrienden uit café Westminster in Sint-Jozef Brugge. De oprichters, Mike De Lille en Kevin Luickx, bedachten al snel de naam The Locals gezien hun ligging. Je hoeft echter niet noodzakelijk uit Brugge en omstreken afkomstig te zijn om je aan te sluiten bij de supportersclub. Iedereen is welkom, zolang je maar een blauw-zwart hart hebt. Het nummer 78 is erbij gekomen door de erkenning van de supportersfederatie als officiële supportersclub, waarbij elke supportersclub een nummer tussen 1 en 100 krijgt.

In de beginjaren was er met café Westminster 1 hoofdlokaal. Maar de toenmalige voorzitter, Mike De Lille, werd regelmatig uitgenodigd om eens een bezoek te brengen aan een stamcafé waar nog clubsupporters zich verzamelden, en zo ontstonden er op een gegeven moment 4 bijlokalen. Lokalen kunnen komen en gaan, zowel door economische redenen of soms zonder specifieke reden, waardoor er momenteel nog drie lokalen actief zijn en café De Vespa in Brugge het hoofdlokaal is geworden.

Afspraak in het lokaal of op De Platse

Aangezien een bus inleggen voor een thuiswedstrijd weinig zin heeft, komen veel leden samen op De Platse. Door het grote aantal leden die dan nog eens verspreid over het hele stadion zitten, zijn er verschillende plaatsen om af te spreken met elkaar. Voor uitwedstrijden komt het bestuur een tweetal uur voor het vertrek samen om alles voor te bereiden, de leden worden opgehaald in het hoofdlokaal maar door werk of vertrektijden kan het wel eens gebeuren dat een lid langs de baan op de bus stapt. Voor Europese verplaatsingen hebben de leden de vrije keuze om dit op eigen kracht te doen, maar er wordt wel een mogelijkheid geboden om in groep de verplaatsing te maken, zowel met de bus als het vliegtuig.

Omdat er minder bussen worden ingelegd en er dus uit de verkoop van drank minder inkomsten gehaald kunnen worden, bestaan de werkmiddelen voor 80 % uit het lidgeld en de overige 20 % door het maken van kleinigheden. Zo kan je op de website van The Locals78 een prachtig kampioenen mondmasker kopen voor amper 6,5 euro, inclusief verzendingskosten. Ga zeker eens een kijkje nemen op de website. Voor de rest proberen ze veel zelf te doen, een bestuurslid staat in voor de boekhouding, de ondervoorzitter behandelt de facebook pagina en iemand van de leden of het bestuurd onderhoudt de website.

Over stadsderby’s en een bekerfinale achter gesloten deuren

Er bestaat bij The Locals78 geen twijfel over: de derby moet gewoon altijd gewonnen worden want er is maar 1 ploeg van ’t stad! De belangrijkheid van de matchen is moeilijk te vergelijken want het niveauverschil is té verschillend, maar als er dan toch een top 3 zou moeten opgesteld worden dan is het: 1 de derby 2 Gent en 3 de Brusselaars.

Een bekerfinale achter gesloten deuren is geen goed idee. Net 1 week voor de bekerfinale, de meest stressvolle periode van het seizoen, te horen krijgen dat de wedstrijd afgelast is gaf al een raar gevoel en die spelen zonder publiek zien ze niet zitten. The Locals78 vinden dat ze beter gewacht hadden omdat het DE match is waar iedereen naar toe leefde en ze voegen er ook aan toe dat het de match was waar iedereen op hoopte omdat het twee supporterskernen zijn die tot het uiterste gaan voor hun ploeg qua sfeer en ludieke acties in het stadion. Als ze nu beslissen de wedstrijd toch achter gesloten deuren te laten doorgaan wijst het maar op één iets: GELD!

Kampioen

Door de pandemie kreeg het seizoen een vreemd einde. Enerzijds verdiende iedereen van het bestuur rust na een druk seizoen, maar dat die zo uitgebreid zou worden was nu ook weer niet nodig. Het bestuur bleef tijdens de coronaperiode wel klaarstaan voor zijn leden om hun vragen te beantwoorden, de abonnementen te verlengen of abonnementen aan te vragen bij de dienst kaartenverkoop. Toch zal iedereen blij zijn weer naar het stadion te kunnen om Club te steunen! Voetbal zonder publiek stelt niet veel voor en tenslotte is voetbal nog altijd voor de supporters en niet voor de business! De kampioenenviering met de VR wedstrijd werd thuis wel bekeken en enkele leden hebben ook meegedaan aan de ZOOM meeting die je tijdens de DJ set kon volgen.

Een zeer geslaagde DJ set overigens van onze rechtsachter, Clinton Mata, die terecht de Blauwe Schoen kreeg. Volgens The Locals78 is de volledige top 5 correct, al hadden ze misschien ook wel Sobol verwacht. Een speciale vermelding geven ze ook aan Charles De Ketelaere, die goed met de stress en de media om ging, aangezien dit allemaal nieuw was voor hem.

Mondmasker the locals78

Wie zin heeft om zich aan te sluiten bij The Locals78 kan dit reeds doen voor 10 euro lidgeld, een unieke lid sjaal kost 15 euro. Voor meer info over de lokalen, of als je het kampioenen mondmasker wil bestellen, kan je surfen naar www.thelocals78.be . Zeker eens doen!

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws