Antwerp wil zich met Leko vestigen in Belgische top, maar moet geduld hebben

ANTWERPEN, BELGIUM - JULY 24 : Ivan Leko head coach of Antwerp pictured during a pre season friendly game between Royal Antwerp FC and Olympic Lyonnais on July 24, 2020 in Antwerpen, Belgium, 24/07/2020 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
© Peter De Voecht/Photo News

Dat de competitie vroegtijdig werd stopgezet wegens de coronacrisis, was een hard gelag voor Royal Antwerp FC. De ploeg draaide een sterk seizoen, stond op een keurige vierde plaats en kwalificeerde zich voor de bekerfinale. Gelukkig voor The Great Old en Club Brugge gaat die vooralsnog gewoon door. Antwerp bulkt van de ambities, maar moet zaterdag veel sterker voor de dag komen dan tijdens de voorbereiding, wil het Club Brugge een teleurstellende avond bezorgen.

Problemen, problemen en nog eens problemen. Zowel op sportief als financieel vlak maakte Antwerp FC er na de degradatie naar de Tweede Klasse in 2004 een puinhoop van. De club zakte snel weg en het duurde dan ook dertien jaar voordat het weer uitkwam op het hoogste niveau. Des te knapper was de achtste plaats die The Great Old behaalde in het seizoen 2017/2018. Antwerp greep op een haar na naast een ticket voor de Play-off I. Het seizoen erop slaagde de club daar wél in en veroverde Antwerp zelfs een ticket voor Europees voetbal. Plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Europa League was echter nog te veel gevraagd. Het Nederlandse AZ was over twee wedstrijden te sterk.

Ongeslagen in eigen huis

De Europese uitschakeling ten spijt, er werd in België eindelijk weer eens rekening gehouden met de ploeg uit Antwerpen. De ploeg bleef gedurende de uiteindelijk niet voltooide competitie ongeslagen in eigen huis, zelfs Club Brugge werd verslagen. De nederlaag in het Bosuilstadion was de enige die Blauw-Zwart leed in competitieverband. Hoewel de selectie van László Bölöni buitenshuis veel te veel punten verspeelde, bleef het Gent en Charleroi op de hielen zitten. De 53 bij elkaar gespeelde punten waren uiteindelijk goed voor de vierde plaats.

Ivan Leko

Zaterdag kan Antwerp de stijgende lijn een boost geven door Club Brugge te verslaan in de bekerfinale of door de landskampioen in ieder geval tot het uiterste te laten gaan. Dat moet de ploeg wel zien te bewerkstelligen met een flink gewijzigd elftal. Inmiddels hebben zes spelers die minuten maakten tijdens de laatste ontmoeting met Blauw-Zwart (2 februari) de ploeg verlaten. Daartoe behoren onder andere doelman Sinan Bolat en verdediger Wesley Hoedt. Naast een flink aantal nieuwe spelers beschikt Antwerp ook over een nieuwe trainer: Ivan Leko. Een oude bekende van Club Brugge, waar de Kroaat tussen 2017 en 2019 voor de groep stond.

Bij zijn aanstelling als trainer van Antwerp liet Leko er geen gras over groeien: ”Ik ben hierheen gekomen met één doel: elke wedstrijd winnen. Ik kijk er naar uit om aan het werk te gaan. Om mijn spelers te ontmoeten en duidelijk te maken dat alles mogelijk is.” De Kroaat zal zich dan ook heugen met het feit dat topschutter Dieumerci Mbokani behouden is gebleven voor de club. Leko koos in zijn periode als trainer van Club Brugge vaak voor de 3-5-2-opstelling, een systeem dat zeker niet onbekend is bij de spelers van Antwerp. In wedstrijden dat Antwerp voetballend de mindere is, leunt het op de beresterke Mbokani, die niet alleen gemakkelijk het net weet te vinden, maar ook de bal bij zich kan houden. Met Frank Boya heeft Leko zijn stofzuiger gratis binnen weten te halen en met Jean Butez heeft Antwerp een waardige en betrouwbare opvolger gevonden voor de vertrokken doelman Bolat.

Slechte voorbereiding

Afgelopen zaterdag werkte Antwerp de laatste test af in aanloop naar de bekerfinale. Een nederlaag tegen Olympique Lyonnais is natuurlijk geen schande, maar een overwinning hadden Leko en zijn spelers goed kunnen gebruiken. Voor de supporters van Antwerp is het te hopen dat de voorbereiding geen voorbode is voor het nieuwe seizoen. Zo verloor de ploeg niet alleen van Lyon, maar ook van Roda JC (1-3), dat uitkomt op het tweede niveau in Nederland en het afgelopen seizoen op de zeventiende plaats(!) eindigde.

”De bekerfinale komt vier maanden te laat”, stelde Het Laatste Nieuws deze week. De media in België zijn het erover eens dat dit Antwerp niet klaar is voor de bekerfinale, wat eigenlijk geen schande is. Leko bouwt aan een nieuw elftal en heeft daar de tijd voor nodig. Een betere voorbereiding had hem misschien de nodige kopzorgen gescheeld, maar de slechte resultaten zijn geen ramp. Mochten de fans er door de recente resultaten een hard hoofd in hebben, kan hij het vertrouwen met een overwinning op Club Brugge in één klap terugwinnen. Al zien wij natuurlijk liever dat Leko nog even moet wachten op zijn eerste succes in Antwerpen…

Laatste nieuws

Oplossing stadiondossier voorgesteld door Groen: “Club Brugge eigenaar, Cercle huurder”

De Brugse oppositiepartij Groen heeft volgens Het Laatste Nieuws de oplossing gevonden voor het stadiondossier van Club Brugge. Groen stelt voor om...

Historie tegen Italiaanse ploegen: die ene treffer van Mendoza

Na de zege tegen Zenit in het eerste duel in de groepsfase van de Champions League bevond Club Brugge zich een aantal...

Taylor moet Club Brugge-Lazio in goede banen leiden

Ondanks de nederlaag tegen OH Leuven waren er op de maandagochtendtraining genoeg lachende gezichten te zien. Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael...

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...

Laatste Nieuws

Oplossing stadiondossier voorgesteld door Groen: “Club Brugge eigenaar, Cercle huurder”

De Brugse oppositiepartij Groen heeft volgens Het Laatste Nieuws de oplossing gevonden voor het stadiondossier van Club Brugge. Groen stelt voor om...

Historie tegen Italiaanse ploegen: die ene treffer van Mendoza

Na de zege tegen Zenit in het eerste duel in de groepsfase van de Champions League bevond Club Brugge zich een aantal...

Taylor moet Club Brugge-Lazio in goede banen leiden

Ondanks de nederlaag tegen OH Leuven waren er op de maandagochtendtraining genoeg lachende gezichten te zien. Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael...

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

Oplossing stadiondossier voorgesteld door Groen: “Club Brugge eigenaar, Cercle huurder”

De Brugse oppositiepartij Groen heeft volgens Het Laatste Nieuws de oplossing gevonden voor het stadiondossier van Club Brugge. Groen stelt voor om...

Jubileum voor Horvath op komst na speciale avond in Rusland

Door de absentie van Simon Mignolet staat Ethan Horvath vanavond opnieuw onder de lat bij Club Brugge. Het is voor het eerst...