Foto: ©Blue Army

In Europa (niet overal) wordt er voorzichtig weer gevoetbald

Het is vandaag alweer drie maanden geleden dat Club Brugge voor het laatst in actie kwam. In het eigen Jan Breydel waren de mannen van Philippe Clement met 2-1 te sterk voor stadgenoot Cercle. Op 1 augustus komt Club weer in actie. Dat duurt dus nog wel even. Inmiddels rolt de bal weer voorzichtig in Europa. Een overzicht.

Duitsland

De Duitse Bundesliga was de eerste competitie die de draad weer oppakte. Op 16 mei betraden de clubs weer het veld. Onder strenge maatregelen, welteverstaan. Niet alleen is er geen publiek welkom, ook wordt de spelers verzocht zoveel mogelijk afstand te houden. Zo mag een doelpunt niet uitgebreid gevierd worden. Daarnaast moeten de technische staf en wisselspelers een mondkapje dragen. De regels worden vooralsnog goed nageleefd door de clubs.

Bij de hervatting was het verschil tussen nummer één Bayern München en nummer twee Borussia Dortmund nog vier punten, maar de vraag is inmiddels niet meer of, maar wanneer Der Rekordmeister de schaal in handen mag nemen. De voorsprong op Dortmund bedraagt na 30 speelronden zeven punten.

Engeland

Ook goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De Premier League gaat 17 juni weer van start. Evenals in de Bundesliga, vinden de wedstrijden plaats achter gesloten deuren. In tegenstelling tot de Duitsers, hebben de Britten ervoor gekozen om alle duels op een ander tijdstip te laten beginnen. Zo kan alles live op televisie worden uitgezonden.

Een prachtig vooruitzicht voor de liefhebbers van het spelletje. Als klap op de vuurpijl is Manchester City-Arsenal ook nog één van de twee affiches op de dag van de hervatting.

Frankrijk

De Fransen komen dit seizoen niet meer in actie. De Franse regering besloot eind april de Ligue 1 en Ligue 2 per direct stil te leggen. Paris Saint-Germain werd uitgeroepen tot landskampioen, terwijl Toulouse en Amiens degraderen.

Italië

Italië is één van de zwaarst door corona getroffen landen, dus het was zeer de vraag of er überhaupt nog gevoetbald zal worden. Eind mei kwam echter het verlossende woord: de herstart van de Serie A vindt plaats op 20 juni.

Juventus, de recordkampioen, moet nog vol aan de bak. De Oude Dame is weliswaar de lijstaanvoerder, maar heeft slechts een puntje voorsprong ten opzichte van Lazio Roma. Het Inter van Romelu Lukaku moest voor de coronacrisis een pas op de plaats maken. I Nerazzurri bezet de derde plek, maar de bovenste twee plekken zijn heel ver uit het zicht verdwenen.

Nederland

Ook bij de Nederlanders zal de bal de komende tijd niet meer rollen. De regering verlengde het verbod op evenementen tot 1 september en maakte daarmee definitief een einde aan het voetbalseizoen. In tegenstelling tot België en Frankrijk koos de KNVB ervoor om geen kampioen en degradanten uit te roepen. AZ, de nummer twee uit Alkmaar, probeerde nog wel achter de rug van Ajax om het ticket voor de Champions League weg te kapen, maar kreeg nul op het rekest.

Portugal

In Portugal wordt er ‘gewoon’ weer gevoetbald. De Primeira Liga ging op 3 juni weer van start. Koploper Benfica moest duidelijk nog even inkomen. De koploper kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen laagvlieger Tondela.

Spanje

Ook Spanje werd zwaar getroffen door het coronavirus. Desondanks wordt er vanaf 11 juni weer gevoetbald in het Zuid-Europese land. Daar zullen vooral landgenoten Thibaut Courtois en Eden Hazard heel erg blij mee zijn. Real Madrid is momenteel met FC Barcelona verwikkeld in een hevige titelstrijd. De Catalanen staan op nummer één, maar hebben een voorsprong van slechts twee punten op Real.

De competitie wordt hervat met de stadsderby tussen Sevilla en Betis. Twee dagen later, op 13 juni, komt Lionel Messi weer in actie. Hij neemt het met zijn elftal op tegen RCD Mallorca. Real Madrid ontvangt een dag later Eibar.

Reacties

guest
1 Reactie
Populairste
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws