Openda Club Brugge
BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 19 : Lois Openda forward of Club Brugge is challenged by Elias Cobbaut defender of Anderlecht and Derrick Luckassen defender of Anderlecht during the Jupiler Pro League between RSC Anderlecht and Club Brugge at the Lotto Park stadium on January 19, 2020 in Brussels, Belgium, 19/01/2020 ( Photo by Nico Vereecken / Photo News
Foto: ©Photo News

Waarom Anderlecht, Genk en Antwerp de competitie wilden stopzetten

Op donderdag 6 mei werd de beslissing genomen dat er niet meer mag gevoetbald worden. De Pro League wacht nu de taak om de kampioen aan te duiden, de Europese tickets te verdelen en te beslissen over stijgers en dalers en daarmee ook de format voor volgend seizoen vast te leggen. Daarenboven zal ook gekeken worden naar een solidariteitsfonds. De laatste weken schreeuwden enkele ploegen moord en brand omdat ze hun kansen op Europese tickets of promotie en degradatie niet konden verdedigen. Maar klopt dit wel? Zijn het niet deze ploegen die er net het meeste belang bij hebben dat de competitie stopgezet werd?

Dat er van solidariteit geen sprake is maar enkel naar de eigen rekening wordt gekeken, is wel duidelijk. Leuven wil absoluut stijgen maar verloor de heenwedstrijd met 1-0, geen goede uitgangs-positie. Dus zij hadden er belang bij om die terugwedstrijd niet te moeten spelen. Ze werden opvallend snel gesteund door hun burgemeester die ermee dreigde de wedstrijd te verbieden. Maar wat als Leuven de heenwedstrijd met 1-3 had gewonnen? Had hij dat dan ook gedaan? Beerschot heeft nare ervaringen met een 1-0 voorsprong, je zal maar Boucaut hebben als scheidsrechter in de terugwedstrijd. Dus sloot Beerschot zich snel aan bij Leuven en samen willen ze stijgen. Eenzelfde signaal kwam er uit Beveren. Ook hier wou de burgemeester de wedstrijd verbieden. Handig lobbywerk want de kans dat de Waaslanders zich sportief zouden kunnen redden met enkel nog een thuiswedstrijd tegen Gent en de wetenschap dat concurrent Oostende tegen Cercle, dat in een zegeroes leef,de zou verliezen, was een te groot risico. Dat maakt al 3 ploegen, en misschien vier want Oostende is toch ook een patiënt met ernstige ziektesymptomen, die er belang bij hebben dat er niet meer gevoetbald werd om voluit voor een competitie met 18 gaan.

Toen waren er de Brusselaars wilden verder spelen om hun kansen op Europees voetbal gaaf te houden. Maar wilden ze dat ook echt? Hoe groot was de kans dat ze die nog haalden? Ze moesten in ieder geval de laatste wedstrijd winnen, op bezoek in Sint-Truiden. Veel succes alvast! Ze voegden er al snel aan toe dat ze gecompenseerd wilden worden voor de mogelijke schade. Nu komen we aan het punt natuurlijk. In Brussel wisten ze maar al te goed dat de kans bijzonder klein was dat ze het op een sportieve manier zouden halen. Er stonden niet alleen nog 2 ploegen voor hen met Genk en Mechelen, wat als het hen alsnog was gelukt en met een dergelijke achterstand want ook na halvering van de punten is die nog groot in de wetenschap dat je punten moet pakken tegen Club, Gent, Standard, Antwerp en Charleroi. Via play-off 2 dan? Je zal maar in een groep komen met Kortrijk, Oostende en Sint-Truiden. Tegen de West-Vlaamse ploegen pakten de Brusselaars 1 op 12 in de competitie. Een walkover zou het niet worden. Om dan nog maar te zwijgen over een moge-lijke play-off 2 finale tegen Genk. Neen, de situatie was hopeloos. Dat Mark Coucke riep om verder te spelen is gewoon uit onwetendheid. Karel Van Eetvelt liet die piste varen en lanceerde snel het idee van “een solidariteitsfonds”.

Bij Genk had men zich al neergelegd bij het stopzetten van de competitie maar toen het idee van een solidariteitsfonds kwam, maakten de Limburgers hun rekening en dit was beter dan helemaal niets. Zij hadden ook de oefening gemaakt over hoeveel punten te rapen viel in een mogelijke play-off 1, die nog onzeker was want eerst moest een zenuwslopende wedstrijd gewonnen worden tegen Mechelen. Desalniettemin leek Genk best wel in staat een zwalpend Standard in te halen en wie weet ook Antwerp? Een vierde plaats was mogelijk… als ze play-off 1 zouden halen. Maar je kan niet beweren dat je van een solidariteitsfonds wil genieten als je zelf denkt dat je het niet zal halen dus hadden de Brusselaars plots een medestander. Ook Genk wou verder spelen.

Antwerp had nog een zware kater van hun wedstrijd tegen AZ. Onlangs lieten ze weten dat die wedstrijd hun 8 à 10 miljoen euro kostte. De gedachte om een tweede kater op te lopen deed hen huiveren. Zij wilden het langst doorspelen maar of dit een goed idee was, is het nog maar de vraag. De kern telt verschillende 30+ers in hun kern waarvan enkele al wisten dat ze er volgend seizoen niet meer zouden rondlopen. De kans dat play-off 1 een afknapper van jewelste zou worden was reëel. Zeker als de bekerfinale in een nederlaag was geëindigd. Om toch zeker te zijn van wat extra geld, sloten ze zich ook aan bij het solidariteitsfonds. Een zeer vreemde gedachte lijkt me, want wat als Antwerp zich toch voor de poulefase plaatst? Dan zouden ze net moeten mee betalen toch? Alleen is de afgunst t.o.v. Club Brugge zo groot dat ze daar niet bij stilstaan. Hun doel lijkt vooral om Club zo weinig mogelijk te laten overhouden aan een nieuw Champions League avontuur.

In dit verhaal zijn er uiteindelijk maar 2 ploegen die er voordeel van uitgaan: Gent en Charleroi. Gent had zich al neergelegd bij een titel van Blauw-Zwart en verloor steeds meer van hun pluimen de laatste weken, met een 1-4 nederlaag tegen Charleroi als dieptepunt. Toch moet je er eerlijk aan toevoegen dat de Buffalo’s “the best of the rest” waren dit seizoen en een tweede plaats verdienden. Charleroi wou ook eerst nog even doorspelen, maar besefte al snel dat een historische derde plaats en een rechtstreekse plaats voor de Europa League toch ook niet slecht was. Boven-dien hebben de Carolo’s slechte ervaringen met play-off 1. Ondanks hun degelijke vorm was het kiezen van eieren voor hun geld een rationele keuze.

De conclusie lijkt logischerwijze dat wie het hardst riep om verder te spelen er het minst baat bij had en dit maar al te goed zelf wist. Alles op een solidariteitsfonds zetten met Anderlecht, Genk en Antwerp die de grootste slokkoppen zouden zijn, vreemd aangezien er met KV Mechelen nog iemand voor hen staat die zich niet moeit in het debat. Dat de benaming verkeerd gekozen is bewees de verdeling van tv gelden maar ook hier de Brusselaars er zoveel mogelijk wilden uithalen ten koste van de kleine ploegen. Waar is daar de solidariteit? Het is vreemd dat Club Brugge als één van eerste wou stoppen. Deze positie innemen was logisch gezien de pandemie, maar misschien niet slim. Als tegenvoorstel hadden ze misschien kunnen voorstellen de dertigste speeldag af te werken, zo zouden er al veel ploegen minder recht van spreken hebben. De paniek zou groot geweest zijn bij de ploegen “die wilden verder spelen”. Maar met Vincent Mannaert hebben we een bekwame jurist in huis. Niemand die daar in Brugge en omstreken aan twijfelt. In Vincent we trust om de belangen van Club te verdedigen.

Auteur: Dieter Pollefeyt

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws