Philippe Clement is magic!

Foto: ©Blue Army

De supporters van Club Brugge weten het al lang: “Philippe Clement is magic”. Hij werd al op deze manier bezongen toen hij nog op het veld stond, maar ook als coach slaagt hij er op een rustige maar gedecideerde manier in een groep naar zijn hand te zetten en de spelers beter te maken. Het is geen toeval dat Club al op de dag dat hij tekende tot titelfavoriet werd gebombardeerd. Een portret van de succescoach van Club Brugge.

Toen de 35-jarige Clement de Brugse deur achter zich dichttrok en nog twee seizoen bij Beerschot aan de slag ging, was hij er ploegmaat van de 16-jarige Mats Rits. Hij vond het wel speciaal om samen te spelen met iemand die even oud was als één van zijn zonen, maar hij wou geen opa genoemd worden. In 2011 werd hij linietrainer voor de defensie en beloftencoach bij Club waar hij Björn Engels, Birger Verstaete en Brandon Mechele onder zijn hoede had. Met Mechele behaalde hij zijn eerste succes. Niemand geloofde echt in de Brugse verdediger, behalve Clement die hemel en aarde bewoog om Mechele aan zijn eerste contract te helpen.

In november 2012 liet hij de beloften noodgedwongen achter zich om gedurende twee wedstrijden Blauw-Zwart te depanneren als T1 en daarna T2 te worden onder Garrido. Diezelfde functie nam hij op toen Michel Preud’homme arriveerde, de man van wie hij het meeste leerde. Het respect was wederzijds, Preud’homme en Clement hadden niet altijd dezelfde mening maar vormden een sterk duo.

Respect

Het woord respect is niet toevallig gekozen. Clement dwingt overal respect af. Hij was in beeld om Preud’homme op te volgen, maar Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe lieten hem weten te zullen kiezen voor een meer ervaren coach waarop Clement koos voor een project bij Waasland-Beveren. Maar dat belette Mannaert en Verhaeghe niet om Clement uitleggen waarom de zoektocht niets had opgeleverd en dat ze met Leko voor een ander type coach te zullen gaan. Knap van de Brugse bestuurders en even knap van Clement om hier geen drama over te gaan maken. Dit hadden de journalisten nochtans wel gelust. Met respect bedoelen we ook de gentleman in Clement. Hij behandelt iedereen op dezelfde manier en maakt geen onderscheid tussen poetsdienst en de voorzitter. Winnen doe je namelijk samen. Wanneer Wesley Moraes een kopbaldoelpunt scoorde stuurde hij trots een video naar Clement want hij had hem dat geleerd. En als je op het Gala van de Gouden Schoen maar liefst 607 (!!) punten meer krijgt dan de tweede in de stand, dan heeft zowat iedereen op jou gestemd zeker? De erkenning voor zijn werk is alvast heel groot.

Passie

Het hoeft geen betoog dat de Brugse coach één brok passie uitstraalt. Hij wil altijd winnen en dat kost veel tijd en energie. In Hoogvliegers op Play Sports zei hij dat hij in het half jaar bij Waasland-Beveren slechts één dag verlof had genomen. Zelfs op reis neemt hij zijn laptop mee om spelers te bekijken en heeft zowat dagelijks contact met de clubleiding. Hij wil 24 uur op 24 en 365 dagen per jaar beschikbaar zijn voor zijn spelers. Zijn vrouw Isabelle zegt dat het voor Philippe af en toe nodig is dat iemand (zij dus) het belang van voetbal relativeert. Alles moet tip top in orde zijn.Bij Waasland-Beveren zorgde hij voor een nieuw hoofdveld, een ijsbad, een slaapzaal en introduceerde hij mentale screening. Hoe groter de uitdaging, hoe sterker ook de wil om die aan te gaan.

In die optiek moet je ook de overstap van het Waasland naar Genk bekijken. Het leverde hem de nodige kritiek op en er wordt gezegd dat hij een job niet snel afmaakt, maar dat is onterecht. Hij zag potentieel in Limburg en dat kwam er onder Albert Stuivenberg niet uit. Met quasi dezelfde kern pakte hij een jaar later het kampioenschap. Dat hij daarna de overstap maakte naar Blauw-Zwart had niet alleen met clubliefde te maken, die hij zeker in overvloed heeft, maar hij zag een interessant project en het potentieel om dat in Brugge waar te maken. In een recent interview liet hij weten dat dit project nog absoluut niet afgerond is en hij niet voor een euro meer naar het buitenland zal trekken. Enkel als het project heel interessant is, wil hij er misschien over nadenken. Hij heeft slechts van één iets spijt, dat hij zijn opleiding industrieel ingenieur na drie van de vier jaar moest stopzetten. Dat hij het kampioenschap in Brugge niet op het veld heeft kunnen vieren zal voor hem ongetwijfeld een onvoldaan gevoel geven. Of dat hopen we toch.

People manager

Clement is een trainer die tactisch verrassend uit de hoek kan komen. Zijn spelers moeten in elk systeem kunnen spelen, of het nu 4-3-3, 3-5-2 of 4-4-2 is. Maar ook mentaal is Clement zeer sterk. Van zijn ouders moest hij de keuzes die hij maakte (bijvoorbeeld stoppen met basketten om te gaan voetballen) kunnen beargumenteren. Iets waar hij nu de vruchten van plukt. Het wordt hem nochtans niet altijd even makkelijk gemaakt. In Genk verloor hij met Pozuelo zijn spelbepaler en “zijn oudste zoon” zoals hij hem wel eens noemde, maar toch werd hij kampioen. In november was er het geval Diagne. Er dreigde een spelerscrisis te ontstaan maar hij drukte die kordaat de kop in. Spelers hebben het ook vaak over de motivatiespeech die hij kan brengen voor de wedstrijd of tijdens de rust. Heel belangrijk voor een voetballer.

Uitdaging

Dan rest nog de vraag welke uitdaging hij nog zal vinden bij Club. Laten wij hem er alvast ééntje geven. De laatste coach die Club tweemaal na elkaar kon kampioen maken was Ernst Happel, in zijn geval zelfs driemaal na elkaar. Dat zelfs zijn mentor Michel Preud’homme hier ook niet in slaagde zegt wel iets. De coach die er nog het dichtst bij kwam, was Ivan Leko. De groep durft wel eens een decompressie te krijgen na een kampioensjaar. Ja, ook deze spelersgroep. Stel dat we in augustus alsnog de beker winnen, zullen ze zich kunnen opladen voor een wedstrijd in het nieuwe kampioenschap tegen pakweg Eupen de week erop? We geven Philippe alvast deze uitdaging mee.

Nog even dit: heeft Clement zich dit jaar dan nooit vergist? Toch wel, voor aanvang van het seizoen zei hij in een interview met Sporza dat “Anderlecht zeker en vast sterk voor de dag zou komen dit seizoen”, maar ach, laten we hem deze uitschuiver vergeven. Misschien wist hij zelfs beter en zei hij het gewoon uit beleefdheid?

Laatste nieuws

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...

Wissel van Lang leidt tot onbegrip bij fans

Philippe Clement verraste door tijdens het bezoek aan OH Leuven Ruud Vormer, Charles de Ketelaere en Emmanuel Dennis op te bank te...

Clement baalt vooral van de vele gemiste kansen tegen OHL

Enkele dagen na de prachtige avond in Sint-Petersburg staat Club Brugge weer met beide benen op de grond. Hoewel Philippe Clement zijn...

Jubileum voor Horvath op komst na speciale avond in Rusland

Door de absentie van Simon Mignolet staat Ethan Horvath vanavond opnieuw onder de lat bij Club Brugge. Het is voor het eerst...

Laatste Nieuws

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...

Wissel van Lang leidt tot onbegrip bij fans

Philippe Clement verraste door tijdens het bezoek aan OH Leuven Ruud Vormer, Charles de Ketelaere en Emmanuel Dennis op te bank te...

Clement baalt vooral van de vele gemiste kansen tegen OHL

Enkele dagen na de prachtige avond in Sint-Petersburg staat Club Brugge weer met beide benen op de grond. Hoewel Philippe Clement zijn...

Jubileum voor Horvath op komst na speciale avond in Rusland

Door de absentie van Simon Mignolet staat Ethan Horvath vanavond opnieuw onder de lat bij Club Brugge. Het is voor het eerst...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...

Verheyen heeft raad voor Club Brugge vs Zenit: “Voor Rits is sleutelrol weggelegd”

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen het Russische Zenit. Tegenover Het Nieuwsblad laat Gert Verheyen zich uit over...