BRUGGE, BELGIUM - MAY 20 : Ruud Vormer of Club Brugge receives The Golden Shoe ( The Golden Shoe ( Gouden Schoen / Soulier dÕor ) is an award for the best soccer player of the Belgian Jupiler Pro League during the year 2017 ) trophy out of the hands of Bart Verhaeghe president of Club Brugge and Stephan Keygnaert, journalist of Het Laatste Nieuwe before the Jupiler Pro League Play - Off 1 match between Club Brugge and KAA Gent at the Jan Breydel stadium on May 20, 2018 in Brugge, Belgium , 20/05/2018 ( Photo by Nico Vereecken / Photonews
© Nico Vereecken / Photo News

OH CAPTAIN MY CAPTAIN, Een ode aan Ruud Vormer

Ruud Vormer is al lang niet meer weg te denken uit het elftal van Club Brugge. Al sinds de zomer van 2014 heerst hij op het Brugse middenveld. In september 2014 kreeg hij op het veld van Genk meteen een basisplaats om die nooit meer af te geven. Toch was de transfer van Vormer op het eerste zicht een verrassing, niet in het minst voor de Nederlander zelf. Hoe heeft hij zich zo snel kunnen opwerken tot een heldenstatus in Brugge?

We zijn 10 april 2011 als het Twente van Michel Preud’homme zijn leidersplaats verdedigt tegen Roda JC. De Tukkers zijn de betere ploeg maar slagen er niet in te scoren, mede omdat Bryan Ruiz een panenka hopeloos de mist in ziet gaan. In de 77e minuut slaat het noodlot toe. Ex-Buffalo Roberto Rosales duwt een voorzet in de voeten van Boldizsár Bodor die het leer van net buiten de rechthoek in de hoek duwt. Twente zou nog gelijkmaken via een tweede strafschop, omgezet door Theo Janssen, maar verder komt het niet meer. Het verliest twee punten die het later tekort zou komen om voor de tweede opeenvolgende keer kampioen te worden. De man die de voorzet trapte waaruit het doelpunt van Roda zou vallen, was Ruud Vormer. Hij infiltreerde op de rechterflank om vervolgens met links de bal voor te brengen. Preud’homme had zijn spelers nochtans gewaarschuwd voor Vormer die een week eerder tweemaal had gescoord op Willem II. Ruim drie jaar later, op 31 augustus 2014, scoort Jesper Jørgensen kort na de rust de aansluitingstreffer in de topper tegen Anderlecht die op 2-2 zou eindigen. Het was het laatste doelpunt van de Deen in Brugse loondienst want hij wordt diezelfde dag nog getransfereerd naar Zulte Waregem. Hij moet plaats maken voor Ruud Vormer, een verdedigende middenvelder van Feyenoord. Opmerkelijk want Jørgensen was een aanvallende middenvelder die regelmatig zijn doelpuntje meepikte. En had Club met Simons, Menegazzo en Francisco Silva al geen overvloed aan verdedigende middenvelders? Toch wil Michel Preud’homme de Nederlander er absoluut bij. Vormer wordt door zijn manager op de hoogte gebracht van de Brugse interesse en ondanks dat hij de Belgische club niet zo goed kent, vindt hij dat hij dat maar moet doen. Bij Feyenoord wordt hij gedwarsboomd door Jordy Clasie, die er aanvoerder is. Club telde 500.000 euro neer en Vormer wordt samen met een Colombiaan (Izquierdo), een Braziliaan die in Uruguay speelde (Gedoz) en een talentvolle Kroaat (Brodic) als last-minute aankopen voorgesteld bij Blauw-Zwart.

Ruud Vormer in actie bij Rodja JC – © Jane Wessels/Proshots/Photo News

Hollandse lef gecombineerd met Brugse inzet

De uitdagingen waren niet min. De laatste titel van Club dateerde van 2005, idem voor de supercup. De laatste beker was van 2007. En Club had al van 1998 niet meer op het veld van de Brusselse rivaal gewonnen. (iets wat eigenlijk niet klopt want in 2004 versloeg het paars-wit met 0-2 in de supercup, maar dit wordt niet als volwaardig beschouwd blijkbaar) Vormer zelf was nog nooit international geweest ondanks zijn bronzen schoen in 2011. Na de interlandbreak trek Club naar Genk. Vormer en Gedoz staan meteen aan de aftrap. De wedstrijd eindigt op 1-1 maar Vormer heeft een goede indruk gemaakt. Hij verzette een hoop werk en dat zien de Brugse supporters graag. Ook zijn heerlijke quotes tijdens interviews deden zijn populariteit alleen maar stijgen. Tegen wie Club ook speelde, hij was van niemand bang. Vormer zou dat seizoen 8 doelpunten scoren en 5 assists geven. In maart volgt de apotheose met de bekerfinale tegen Anderlecht. Als we met enkele supporters staan te wachten om het stadion te betreden, het fandorp hebben we dan al achter ons gelaten omdat de muziek veel te luid stond, worden we aangesproken door een Nederlandse journalist die een reportage wil maken over de Nederlandse enclave in Brugge. Als hij de naam Vormer laat vallen wordt hij overstelpt met superlatieven. Hij is er even zelf niet goed van. “En Denswil?”, vraagt hij. Denswil is op dat moment nog maar 2 maanden in Brugse dienst, maar heeft zich mede door blessures nog niet helemaal kunnen tonen en is ook voor de bekerfinale out. “Denswil? Ja, die is goed ja, maar Vormer! Die is top!”, krijgt hij opnieuw van ons te horen. Enkele uren later steekt Timmy Simons de Beker van België in de lucht. Een eerste item die van de to do-lijst mag geschrapt worden.

Gouden duo met Vanaken

Helaas kon Club dit jaar de titel niet nemen. De opeenvolging van wedstrijden eiste zijn tol. Daarom was het doel voor volgend jaar duidelijk: enkel de titel was goed genoeg. Club Brugge haalde Vanaken weg bij Lokeren en dat bleek een uitstekende zet. Vormer en Vanaken vonden elkaar blindelings en zeker toen Vazquez een wintertransfer versierde naar Mexico lag de weg voor het gouden duo open. Met een Izquierdo in topvorm als extra factor werd de felbegeerde landstitel eindelijk veroverd. De nederlaag in de bekerfinale tegen Standard werd vlot weggespoeld, maar de revanche volgde in juli toen Club de supercup veroverde waarin Vormer met een knal van jewelste de 2-1 op het bord zette. Opnieuw twee zaken die geschrapt mochten worden van de to do-lijst. Het scoren lukte steeds beter voor Ruud. De komende seizoenen vliegen er, over alle competities heen, minstens 10 tegen de netten. Voeg daar nog het steeds stijgend aantal assists bij en je begrijpt waarom Vormer God is in Brugge.

Vormer tijdens de titelviering – © Nico Vereecken/Photo News

Gouden Schoen

Met Ivan Leko leek er aanvankelijk minder een klik. Vormer vond zijn draai niet in de 3-4-3 die een 3-5-2 werd. Club werd Europees uitgeschakeld, maar plots slaat de motor aan en is er geen houden meer aan. Vormer is de assistenkoning, maar blijft ook vlot scoren. Daarnaast wordt de Nederlander aanvoerder als Simons in zijn laatste jaar als speler minder aan de bak komt. Hij gedraagt er zich ook naar. Als Wesley in december graag een strafschop wil nemen tegen Anderlecht, legt Ruud hem consequent uit waarom dat niet kan en hij het zelf wel zal doen. Misschien nog symbolischer in die historische wedstrijd (beter bekend als de “doorgaan-kapot maken-wedstrijd”) was zijn zeldzame vervanging. Na 77 minuten gaat hij onder luid applaus naar de kant. Zijn vervanger is… Jordy Clasie. Hoe goed Clasie ook is, hier is Vormer de baas. Anderhalve maand later krijgt Vormer oververdiend de Gouden Schoen uit de handen van Louis Van Gaal. Die kan het niet laten te benadrukken dat hij de ontdekker is van Vormer en “dat hij het goed gezien heeft”. Oké, hij liet Ruud debuteren maar mij lijkt de verdienste van Michel Preud’homme net wat groter, niet?

Ruud Vormer met zijn gouden schoen – © Nico Vereecken/Photo News

International

Club pakt in mei opnieuw de titel. Vormer wordt beloond met een selectie voor Oranje. In Nederland zitten ze er wat verveeld mee want een speler die openbloeit in België, dat wringt toch wat. Maar steeds meer Nederlanders vinden de weg naar ons land. En als je als Club Brugge kan zeggen dat je in een recent verleden spelers als Kenneth Vermeer, Vormer, Denswil, Clasie en Danjuma onder contract hebt gehad, dat is toch niet niks. Ruud maakt zijn debuut en krijgt na de wedstrijd lof van Ronald De Boer en bondscoach Ronald Koeman, die hem bij Feyenoord links liet liggen. Voorlopig blijft het bij 4 interlands ondanks dat Vormer nog steeds een zeer bruikbare pion kan zijn voor Oranje. In ieder geval, nog iets waar hij fier op mag zijn en kan afvinken van zijn lijstje.

Clement

Na de periode onder Leko komt Vormer ook onder Clement helemaal tot zijn recht. In de Pro Assist heeft hij een straalengte voorsprong op de concurrentie. Een derde titel en een eerste dubbel in meer dan 40 jaar wenkt, tot dat het coronavirus er een stokje voor steekt. Misschien niet toevallig dat er een lockdown nodig is om deze man af te stoppen. In ieder geval is zijn Brugs verhaal nog lang niet geschreven. Hij voelt zich thuis in Brugge en geniet de volle steun van zijn vrouw Roos en de kinderen die het ook naar hun zin hebben. Want hoe goed je ook kan voetballen, de familie blijft een heel belangrijk deel voor een topsporter. Zonder hen zullen er geen goede prestaties volgen. Zeker geen zo’n prestaties zoals nu.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws