Foto: ©Blue Army

Leko vindt de titel van Clement nog mooier dan de zijne

In De Zondag blikt Ivan Leko, momenteel een werkloze trainer, terug op de laatste twee titels van Club Brugge. In 2018 deed hij het, nu was het de beurt aan Clement.

13 mei 2018. “Kampioen met Club Brugge, woensdag exact twee jaar geleden. Dévy Rigaux, de teammanager van Club, moest er mij wel nog even aan herinneren. Ik was wel meteen geëmotioneerd. Samen met de viering op de Brugse Grote Markt, is 13 mei 2018 misschien wel de mooiste herinnering uit mijn carrière.”

De titel van Clement zal altijd met een bijzonder randje zijn. “Ik wil mij niet uitlaten of die beslissing helemaal terecht is of niet, daar zijn specialisten voor. Maar puur sportief is Club natuurlijk de terechte kampioen.”

Eentje die ook totaal anders is dan die van Leko. “Ik had een jonge ploeg met veel spelers die enorm veel progressie hebben gemaakt… Maar daar is ook nog maturiteit bijgekomen, Vincent en Bart hebben uitstekend werk geleverd. Volgens Hein Vanhaezebrouck maakte doelman Mignolet op zijn eentje het verschil. Simon is zeer belangrijk geweest maar hij heeft niet op zijn eentje de titel gewonnen. Je weet dat voor mij altijd het collectief telt. Ook Vanaken, Vormer, Mata, Deli, Rits, Dennis, Diatta… zijn belangrijk geweest.”

Volgens veel kenners hebben Mata en Diatta het meeste potentieel voor de Europese top. “Clinton Mata heeft in de Champions League fantastische prestaties neergezet, waarbij hij vaak tegenover grote namen stond. Maar ook Diatta heeft enorme stappen gezet. Diatta is meer een ploegspeler, Dennis meer individualist. Maar ze kunnen allebei een match beslissen.”

En Diagne. “Dat kan ik niet zeggen, daarvoor moet je er elke dag mee hebben gewerkt. Maar ik zeg wel altijd dat je in elke ploeg soldaten én bandieten nodig hebt. Het gaat erom het evenwicht te vinden.”

Heb je Clement vrijdag felicitaties gestuurd? “Ik ben niet iemand die veel berichtjes doorstuurt, maar hij verdient ze wel. Dus bravo Philippe, sterk gedaan! Hij had veel impact en heeft bewezen dat hij op alle vlakken een topcoach is.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws