Foto: ©Blue Army

Spelers weten heel goed wat ze willen over verder verloop competitie

Het Laatste Nieuws hield bij honderd voetballers uit de Jupiler Pro League een steekproef over het verdere verloop van de competitie.

De resultaten waren eensluidend: geen play-offs meer dit seizoen (84 procent), graag wel nog een bekerfinale (69 procent) én in 2020-2021 terug naar een klassieke competitie met 18 clubs (75 procent).

Een middenvelder van een G5-club: “Het is niet verantwoord om de komende maanden mensen samen te brengen. Zelfs zonder supporters zit je op training met 30 spelers in een kleedkamer en tijdens de match kom je met spelers in contact.”

Een andere speler van een topclub verwoordt het als volgt. “Ik denk dat de gezondheid van iedereen belangrijker is dan eender welke voetbalwedstrijd. Het seizoen mag onmiddellijk stoppen.”

36 procent van de ondervraagde profs hoopt nog steeds om alleen speeldag 30 af te werken – “omdat er nog enkele belangrijke duels op het programma staan” -, 7 procent wil alles nog spelen. “Desnoods moeten we maar voetballen tot in november”, oppert iemand. “Maar het moet wel voor iedereen veilig zijn.”

Een iemand zegt: “We moeten enkel de cruciale wedstrijden afwerken – die van Waasland-Beveren, KV Oostende en de matchen die over de Europese plaatsen beslissen.”

Anderen vinden het onzin om enkel speeldag 30 af te werken. “Voor heel veel clubs staat er niets meer op het spel. Hoe zal Cercle Brugge bijvoorbeeld voor de dag komen nu het gered is. Voor hen heeft dat duel tegen Oostende geen belang meer. Dan heeft het toch geen zin meer om opnieuw te beginnen trainen voor die ene wedstrijd?”

Over de bekerfinale is de consensus onder de voetballers groter. Zo hoopt 69 procent dat die alsnog gespeeld wordt. Liefst mét publiek. “Zonder trekt op niets”, aldus een bekerfinalist. Een andere speler vult aan: “Zelfs op televisie is zo’n match achter gesloten deuren – zoals PSG-Dortmund – niet om aan te zien.”

Een enkeling zou Antwerp het Europese ticket van de bekerwinnaar geven zonder effectief een winnaar uit te roepen, anderen denken wél aan een wedstrijd zonder publiek. “En de ploegen moeten zich twee weken voorbereiden in quarantaine op hun oefencomplex. Spelers, technische staf, omkadering.”

Een suggestie die heel vaak terugkwam, is om de finale te laten doorgaan op de datum van de Super Cup, een week voor aanvang van de nieuwe competitie.

Maar hoe moet de Jupiler Pro League er volgend seizoen uitzien? In welke vorm: klassiek of met play-offs? Liefst 75 procent van de profvoetballers die antwoordden, hoopt dat we teruggaan naar een competitie met achttien ploegen. Daarbij 24 van de 31 deelnemende spelers van de G5 – dat is opvallend veel. “Laat ons stoppen met die zever van de play-offs”, aldus een sterkhouder die dit seizoen voor de vijfde keer play-off 1 zou spelen. “Achttien ploegen, de eerste is kampioen. Alleen in België doen we zoiets stoms als play-offs.”

Hij staat lang niet alleen met die mening. “Ook al is het cool om zoveel topwedstrijden te spelen, het zou beter zijn om te doen zoals andere competities.”

Een kampioen van vorig jaar vult aan: “Terug naar een kampioenschap met achttien ploegen: dat zou leuk zijn.”

Een aantal profs ziet een klassieke competitie dan weer als een tussenoplossing. “Want niemand zal zijn kansen voor honderd procent kunnen verdedigen. De competitie beginnen met achttien zou het eerlijkst zijn.”

Een andere: “Daarna kunnen we dan terug naar een systeem van zestien ploegen met play-offs.”

Eén speler denkt aan een competitie met zeventien ploegen met OH Leuven en Beerschot, zonder de degradant van dit jaar – “anders komt die ploeg er te goed vanaf”. Voor 4 procent maakt het geen verschil. Zij sluiten zich aan bij de meerderheid.

De spelers hebben gesproken. Rest de vraag of de Pro League daar straks ook rekening mee houdt.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws