Foto: ©Blue Army

Er komt een overaanbod op de transfermarkt: ideaal voor Club Brugge

De coronacrisis zal de transfermarkt hard door elkaar schudden. Zeker als dit verhaal blijft aanslepen. Kapitaalkrachtige clubs als Club Brugge kunnen dit opvangen, maar de bodemlaag gaat er onverminderd uit. Niet alleen de clubs, maar ook de spelers.

De licentieperikelen zijn groot in de Jupiler Pro League, al kunnen de ploegen dit niet alleen op de coronacrisis steken. “In 1A zijn er maar een beperkt aantal clubs, zoals Club Brugge, AA Gent en KRC Genk, met een financiële buffer”, vertelt Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven. “De mediarechten zijn verdeeld, maar zolang er niet gevoetbald wordt, zien clubs een sterke daling op hun andere inkomsten. Clubs gaan zoeken hoe ze de tering naar de nering kunnen zetten. En dat los je niet op door spelers één maand een percentage van hun loon te laten inleveren.”

“Niet vergeten dat de clubs die geen licentie kregen, al vóór de coronacrisis in een heel problematische situatie zaten”, gaat Lagae verder. “Een aantal onder hen is virtueel failliet. Maar ook clubs mét een licentie, zullen moeten inbinden. We moeten nog even afwachten wat het BAS op 10 mei beslist over de licenties, maar door de coronacrisis stevent er sowieso een grote schok op de clubs af. Ze zullen naar kleinere spelerskernen moeten gaan. Clubs zullen eerder voor jongeren uit de U21 kiezen dan voor een speler die elders einde contract is. Van de tekengelden die transfervrije spelers krijgen, dreigt weinig over te blijven. Voor kleinere clubs zijn die tekengelden nu al problematisch.”

En dat heeft ook zijn gevolgen voor de transfermarkt. Als de clubs hun licentie niet halen, dan dreigen er 200 voetballers zonder job te zitten. En die zullen heel goedkoop naar andere ploegen kunnen, maar er zullen er ook veel zijn die geen job meer hebben.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws