Foto: ©Blue Army

Beloftenploegen oplossing voor malaise in 1B?

Op 24 april wordt het definitief oordeel over het stopzetten van de voetbalcompetitie geveld. Over hoe de competitie er volgend seizoen – en mogelijks ook daarna – moet uitzien, zal er wellicht pas op 10 mei geoordeeld worden. Nu heel wat ploegen negatief beoordeeld werden door de licentiecommissie, zullen er mogelijks geen 24 profclubs overblijven. Een oplossing zou kunnen zijn dat U21-teams de vrijgekomen plaatsen in 1B opvullen.

Maar liefst zeven ploegen uit 1A en 1B kregen geen proflicentie. Twee clubs uit de amateurreeksen (Deinze en RWDM) hebben echter wel een positieve beoordeling gekregen om op professionele niveau te mogen acteren. Er zijn momenteel dus slechts negentien ploegen die in eerste en tweede klasse mogen voetballen. Via het BAS zullen er wellicht nog een aantal ploegen bij komen, maar het lijkt zo goed als zeker dat er slechts een 22-tal profclubs zullen overblijven.

Het is absoluut onmogelijk om die allemaal in één competitie te laten voetballen. Een oplossing zou kunnen zijn om te gaan naar een competitie met 18 of zelfs 20 ploegen, zoals Club Brugge en de K11 dat graag willen. Dan zouden er echter een paar ploegen over blijven.

Een oplossingen zou kunnen zijn de beste U21-teams van het land in 1B te laten spelen, naar het voorbeeld van Nederland. Enkele topclubs zijn al jaren vragende partij om hun beloftenploegen in deze competitie te laten uitkomen maar tot nu toe stuitte dat altijd op verzet bij ploegen in de lagere reeksen. De huidige crisis zou daar nu kansen kunnen bieden.

De werkgroep die werd opgericht om de toekomst van ons voetbal uit te tekenen, zal dit ongetwijfeld opnemen in de agenda. Clubs als Club Brugge en Genk zouden te vinden zijn voor het idee. Genk heeft al jaren de gewoonte om talenten in 1B te stallen, om zo het proces van het kweken van maturiteit te versnellen. Leandro Trossard, die werd uitgeleend aan OH Leuven en Lommel, is hier het beste voorbeeld van. Als volledige beloftenelftallen in 1B zouden kunnen aantreden, zou dit proces nog kunnen vergemakkelijkt worden.

Waar 1B tot nu toe meer op een kerkhof geleek, zou die competitie zo een stuk leefbaarder zijn voor veel ploegen. In de huidige competitie, met acht ploegen, nemen clubs vaak te veel risico’s op financieel vlak om naar 1A te kunnen stijgen. Beloftenteams zouden niet kunnen promoveren en dat vergroot voor andere teams de kans om wel te stijgen, ondanks een gezonder beleid.

10 mei wordt de aan te duiden datum op de kalender. Dan zal wellicht veel duidelijk worden wanneer het BAS heeft geoordeeld over alle licenties en de Algemene Vergadering van de Pro League kan stemmen over een (nieuwe) competitieformule.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws