Foto: ©Blue Army

Spelerskern Club Brugge is plots bijna 20 miljoen euro meer waard

Het voetbal ligt al een tijdje stil, maar de spelerskern van Club Brugge heeft een flinke meerwaarde gekregen als we de website van Transfermarkt mogen geloven.

Tot vorig weekend was de kern van Club Brugge 140,65 miljoen euro waard op de Nederlandse website. Ondertussen is die opgewaardeerd naar 159,05 miljoen. Liefst negen spelers kregen een betere prijs. Diatta is de duurste, Dennis krijgt het meest erbij en De Cuyper heeft geen nul meer achter zijn naam.

“De ­updates lagen al een tijdje vast”, zegt Bart Tamsyn van ‘Transfermarkt’ aan Het Nieuwsblad. “Corona zette het even on hold, maar omdat de aanpassingen in Spanje en Nederland bijvoorbeeld al waren doorgevoerd voor de lockdown, kon België niet achterblijven. We moeten elk land gelijk behandelen. Pas over enige tijd zullen we zien wat de impact is van deze crisis op het voetbal.”

Nooit eerder was een Belgische club meer dan 150 miljoen euro waard. “Dat weerspiegelt de verhoudingen in de Belgische competitie”, vervolgt Tamsyn. “De kloof tussen Club Brugge en de rest wordt nu ­eenmaal groter. Club komt ook aan dat bedrag met slechts 27 ­spelers, terwijl Anderlecht er ­bijvoorbeeld 33 telt. Een speler van Club Brugge zal dus ­gemiddeld 1,5 miljoen euro ­duurder zijn dan iemand van ­Anderlecht.”

Met 21 miljoen euro is Diatta de duurste Brugse speler. Hij steekt daarmee Dennis de loef af, die 17 miljoen waard is. “Als we alle ­parameters in acht nemen, vinden we Diatta stabieler dan Dennis. Ze zijn bijna even oud, maar bij Diatta krijg je meer het gevoel dat hij vlot zou meedraaien bij een Engelse middenmoter. Dennis is afhankelijker van zijn flitsen en maakt meer verkeerde keuzes. Meer goals maken in de Champions League volstaat dus niet om een ploegmaat te over­stijgen.”

“Een belofte als De Ketelaere is duidelijk geen eendagsvlieg, maar wat blauwzwart mist ten opzichte van Anderlecht is een topverkoop van een eigen jeugdproduct. Oké, Bjorn Engels vond onderdak bij Aston Villa, maar dat was via ­omwegen langs Olympiacos en Reims. Anderlecht heeft veel meer de traditie dat het eigen jongeren opleidt en rechtstreeks verkoopt met een forse meerwaarde. Daarom stijgt de prijs van Jérémy Doku nu van 6 naar 10 miljoen euro en krijgt Antoine Colassin er, ­ondanks zijn blessure, ook een miljoentje bij. Anderlecht klampt vooral aan dankzij die reputatie, minder dankzij de sportieve ­prestaties.”

In de spelerskern zitten er trouwens ook twee dalers: Siebe Schrijvers en Percy Tau. Bij die laatste is dat geen probleem, want Club huurt de Zuid-Afrikaan van Brighton & Hove zonder aankoopoptie. Schrijvers zakt wel van 7 naar 5 miljoen. “Schrijvers slaagt er niet in een echte basisspeler te worden bij Club Brugge en daarvoor lukte dat ook al niet bij Genk. Dan moet je concluderen dat hij momenteel alleen een vaste waarde zou zijn bij een subtopper. Dan is 7 miljoen te veel.”

Philippe Clement haalde gisteren al aan dat de transfersommen deze zomer zullen dalen. Zowel qua beschikbaar budget als welke prijs voor een speler betaald zal worden. “Dat zullen we over enkele maanden zien”, besluit Tamsyn. “De clubs hebben nu minder inkomsten. Als ze straks beslissen om met kleinere budgetten en kleinere kernen te gaan werken, komen er mogelijk ­honderden spelers vrij op de markt. Dan is de economische ­realiteit anders en zullen de ­prijzen dalen. Maar zo een ­devaluatie kun je nu nog niet doorvoeren.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws