Scheidsrechtercommissie schept duidelijkheid over VAR-momenten

Mats Rits viert zijn winnende treffer op bezoek bij KRC Genk
Mats Rits viert zijn winnende treffer op bezoek bij KRC Genk Foto: © Foto: ©Vincent Kalut/Photo News

Het Referee Department heeft de betwiste fasen in de topper tussen Genk en Club Brugge geëvalueerd en kwam tot deze conclusies: Balanta had geel verdiend, Kouassi rood en het handspel van Rits had Genk een penalty moeten opleveren.

Balanta versus Dewaest: geel

In minuut 14 betwistte Eder Balanta een luchtduel. Bij dieactie had hij oog voor de bal maar kwam hij met zijn elleboog/arm in botsingmet Sebastien Dewaest. Volgens het Referee Department was het een roekelozeactie maar hij gebruikte zijn arm niet als een wapen.

Verdict van het Referee Department: de ref had Balanta eengele kaart moeten geven, de VAR mocht niet ingrijpen omdat er geen sprake isvan een gemiste rode kaart.

Wouters versus Rits: penalty

In minuut 20 vochten Wouters en Rits een duel om een hogebal uit in het strafschopgebied van Club Brugge. Geen van beide spelers raaktede bal, tot die op de arm van Rits belandde. De arm was niet tegen het lichaamen daardoor maakte de speler zijn lichaam op een onnatuurlijke wijze breder.

Verdict van het Referee Department: de ref had een penaltymoeten fluiten. Aangezien die er niet kwam, had de VAR moeten ingrijpen.

Kouassi versus De Ketelaere: rood

In minuut 26 werd Charles De Ketelaere, die de baltoegespeeld kreeg, aangevallen door Eboue Kouassi. Kouassi kwam in met gestrektbeen, de studs vooruit, de impact was boven de enkel. De intensiteit was niethoog, maar er was wel al contact voordat De Ketelaere in balbezit was.

Verdict van het Referee Department: een rode kaart was opzijn plaats maar de ref gaf die niet omdat het volgens hem enkel eenonvoorzichtige actie betrof. Dit betekent dat hij de situatie niet goedinschatte. De VAR had tussenbeide moeten komen.

Diatta versus Thorstvedt: geen communicatie

In minuut 65 trapte Diatta, die al geel achter zijn naam hadstaan, hard tegen de ribbenkast van de gestruikelde Thorstvedt. Over deze fasecommuniceerde het Referee Department niet.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand