Foto: ©Blue Army

“Ruud Vormer is een echte huisman geworden”

Roos America, de vrouw van Ruud Vormer, schrijft op geregelde tijdstippen een stukje voor Het Laatste Nieuws over haar ervaringen als arts in coronatijden.

“We hebben sinds kort een hometrainer thuis. Bezorgd door Club Brugge, zodat Ruud kan blijven trainen. Wat een opluchting. Elke dag een stuk rennen of fietsen is erg goed voor zijn humeur. Want de rollen zijn sinds een week helemaal omgedraaid. Plots is mijn rooster verdubbeld qua uren en Ruud… Ruud is huisman geworden. Wie had dat gedacht?”

“De hele dag – en ‘s nachts – komen er via onze spoedartsen updates over de behandeling van het coronavirus. Net als over de gezondheid van onze collega, die thuis zit en steeds meer begint te hoesten, door een lelijk virus dat hij opliep tijdens zijn shift op spoed.”

“De telefoon gaat. Het is één van mijn collega-spoedartsen. Hij geeft aan dat het hem even te veel wordt, na vijf nachtdiensten. Zeker omdat alle drie zijn kinderen nu thuis zijn, lukt het hem niet meer om overdag te slapen. Hij vraagt me of ik hem de komende nacht kan bijstaan.”

“Ruud is niet blij. Zijn eerste nacht alleen met onze baby van 6 maanden plus de andere twee kids ziet hij stiekem totaal niet zitten. Hij baalt. Reageert boos. Waarna hij vervolgens tot bezinning komt. ‘Ik ga je missen vannacht.’ Amen.”

“Als ik om 22 uur richting Gent vertrek, zie ik onderweg enkele vrachtwagens met onze voedselvoorziening. En dankzij de radio hoor ik het applaus dat eerder op de avond door de straten van België heeft geklonken. Fantastisch, die waardering. Maar waar ik nog het meest blij om ben, is dat ik geen kip op de weg zie. Jullie zeggen ‘kat’, hé – ik weet het wel. Ach, kip of kat: wat telt, is dat we het allemaal samen doen.”

“In het ziekenhuis word ik gebriefd door prof Calle, over wat de nieuwe ontwikkelingen zijn wat betreft de patiëntenzorg en de toestroom op spoed. Er is opnieuw een hele verbouwing bezig. In twee dagen is de parkeerplaats omgevormd tot een nieuwe triage-unit. Gelukkig zie ik steeds dezelfde vertrouwde gezichten. Die van mijn lieve collega’s in maanpak. En de solidariteit van de andere diensten is overweldigend. Veel collega’s willen op spoed komen helpen. Verpleegkundigen en artsen: allemaal gaan ze er helemaal voor. Dat is nu precies de reden waarom ik, ondanks onze verhuis naar Knokke, niet van ziekenhuis ben veranderd.”

“Ingepakt als een marsmannetje loop ik door de coronazone. Mijn masker beslaat. Niet echt comfortabel, dit pak, maar alles went. Een jongeman met een hoest. Een beginnende longontsteking. Hij is gelukkig niet erg ziek en mag naar huis met antibiotica. Bij alarmerende signalen zal hij terug naar spoed komen. De patiënten beginnen sneller binnen te komen. Na een periode van behoorlijke stilte. Het is echt begonnen.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws