Foto: ©Blue Army

Razvan Marin: zijn dit de plannen van blauwzwart?

Het voetbal ligt misschien stil, maar de transfergeruchten staan niet stil. Begin deze week was er veel te doen over een mogelijke overstap van de Roemeen Razvan Marin van Ajax naar Club Brugge.

Bij Soccernews besteden ze er wel heel veel aandacht aan en lijken ze wel heel veel te weten over de keuzes die blauwzwart moet maken. Een uitgebreid stuk, het lezen waard.

“De voormalige middenvelder van Standard Luik maakte vorige zomer voor het flinke geldbedrag van 12,5 miljoen de overstap naar Nederland, waar hij echter nooit helemaal zijn draai kon vinden. Marin begon het seizoen nog wel als basisspeler, maar na amper drie speeldagen verhuisde hij alweer naar de bank. Daar raakte de Roemeen vervolgens nauwelijks nog vanaf, waardoor zijn teller in de Eredivisie voorlopig blijft steken op een schamele 503 speelminuten. Veel te weinig voor de op vijf na duurste aanwinst ooit in de Johan Cruijff ArenA.“

“De voorbije zeven weken gunde coach Erik ten Hag de oud-sterkhouder van Standard zelfs geen enkele invalbeurt, net zoals dat in de groepsfase van de Champions League en bij de Europa League-uitschakeling tegen Getafe al het geval was geweest. Marin verloor zijn plaats dan ook vooral na een aantal mindere prestaties in de voorrondes van het kampioenenbal, toen hij duidelijk nog moest wennen aan het combinatievoetbal van de Amsterdammers. Een heel andere stijl dan wat de 21-voudig international op Sclessin gewend was. De klik kwam er nooit, want tijdens zijn sporadische optredens kon Marin de twijfels niet wegnemen.”

“Zijn bijdrage bleef op die manier ook beperkt tot slechts één assist, niet wat men bij Ajax verwacht van iemand die op de ‘nummer acht-positie’ speelt. Toch liet Marin in België, waar hij vaak zelfs in een ‘lagere’ rol opereerde, zien dat hij in staat is om prima statistieken neer te zetten. In zijn eerste volledige seizoen in Luik was het toen pas 21-jarige talent, waar Standard destijds ook al bijna vijf miljoen voor neertelde, al meteen goed voor vier doelpunten en acht assists. Het jaar daarna volgden zelfs tien treffers en opnieuw acht assists, waarvan respectievelijk vijf en drie stuks in play-offs. Geen wonder dat Ajax zo diep in de buidel wilde tasten.”

“Na nog geen volledig jaar in Amsterdam krijgt Marin nu echter al het etiket van miskoop opgespeld. Een snel vertrek lijkt dan ook in de maak, met Club Brugge als een interessante uitweg. De straks misschien al gekroonde landskampioen van België bewees recentelijk de grote bedragen niet langer te schuwen en aast duidelijk op een volgende topaanwinst. Vorige zomer voerde Blauw-Zwart bijvoorbeeld gesprekken met Victor Wanyama – toen nog actief bij Tottenham Hotspur, nu in de MLS – over een eventuele transfer. Toen werd al gegoocheld met bedragen rond de tien miljoen, dus een gelijkaardig bod op Marin is lang niet ondenkbaar.”

“Technisch directeur Vincent Mannaert vond met Éder Balanta intussen wel een uitstekend alternatief, maar de spoeling op het Brugse middenveld blijft toch dunnetjes. Achter de Colombiaan, Ruud Vormer, Mats Rits en Hans Vanaken zijn de opties immers schaars, iets wat de ploeg van Philippe Clement vooral in Europa meermaals zuur opbrak. Daarom legde Club afgelopen winter zijn oor al te luister bij Ajax, waar Ten Hag nog van geen vertrek wilde weten. ‘We hebben een selectie waarmee we strijden op drie fronten, dus hebben we een breed kader nodig’, zei hij toen. Veel vertrouwen in de kwaliteiten van Marin ging daar toch niet vanuit.”

“Die eerste contacten werden gelegd in Qatar, waar beide teams het tijdens hun winterstage tegen elkaar opnamen. En de Bruggelingen de oude bekende dus nog eens van dichtbij aan het werk zagen. Marin stond op dat moment naar verluidt overigens al niet weigerachtig tegenover een overstap naar Jan Breydel. Er was zelfs sprake van een eerste bod, dat dus echter afgewezen werd. Het prijskaartje bedroeg toen dan ook nog 15 à 20 miljoen euro, maar na zijn teleurstellende tweede seizoenshelft zijn de kaarten mogelijk anders geschud. Wellicht zijn de Amsterdammers al blij als ze het grootste deel van hun investering kunnen terugverdienen.”

“Zelfs tegen een kortingsprijs blijft Marin naar Belgische normen natuurlijk wel een dure vogel. Is de Roemeen na zijn minder seizoen in Nederland zo’n inspanning nog wel waard? De toekomst valt uiteraard nooit te voorspellen, maar het antwoord op die vraag lijkt volgens de Belgen een volmondig ‘ja’ te zijn. Zij redeneren als volgt: biet alleen bewees de veelzijdige middenvelder bij Standard al zijn stempel te kunnen drukken op de Jupilr Pro League, bovendien is hij nog altijd amper 23 jaar oud. Marin heeft dus nog meer dan voldoende tijd om zich verder te ontwikkelen. En wie weet op een dag zelfs weer met een meerwaarde te worden doorverkocht.”

“Dan zal hij wel de concurrentiestrijd in de Brugse as moeten winnen. Die is lang niet zo fel als in de ArenA, al verdiende het eerdergenoemde viertal daar wel stuk voor stuk al hun strepen. Toch maakt Clement voor Marin waarschijnlijk wel ruimte vrij. Gezien zijn gelijkenissen met Ruslan Malinovskyi, die vorig jaar in Genk hoogdagen vierde onder de huidige Club-coach, lijken de kwaliteiten van de Ajax-flop namelijk een kolfje naar diens hand. Loopvermogen, overzicht, duelkracht en een zuivere traptechniek: wanneer hij zich in zijn sas voelt, wat in Clements driehoek op het middenveld misschien wel het geval zou zijn, heeft Marin het allemaal.”

“De enige vraag die dan rest, is natuurlijk of hij er een basisplek af zou kunnen dwingen. De positie die hem het meest op het lijf geschreven lijkt, is tenslotte die van Vormer als nummer acht. Hoewel het icoon van de Bruggelingen zich straks opnieuw tot assistkoning van België kroont, wordt hij in mei al 32 jaar. Club zal er alles aan doen om de uiteindelijke aftocht van de aanvoerder, die nog een contract heeft tot 2022, soepel te laten verlopen. Toch ziet het ernaar uit dat Mannaert en co voorzichtig werk willen maken van het leven ná Vormer. In dat geval zou Marin zomaar wel eens een ideale nieuwe partner voor Vanaken kunnen worden.”

“Tenzij de spelmaker zelf uit België vertrekt uiteraard, een gerucht dat al meermaals de kop opstak en al even vaak met een contractverlenging weer werd ingedrukt. De komst van Marin, die de ambities op Jan Breydel alleen maar kracht zou bijzetten, kan wat dat betreft als extra overtuigingsmiddel om te blijven. Financieel zou Club na de vele investeringen in de voorhoede wel weer een flinke stap zetten, al incasseert het aan de andere kant binnenkort wellicht flink wat miljoenen voor Emmanuel Dennis en Krépin Diatta – ook reeds gelinkt aan Ajax. Toch zou Marin volgens de Belgen de gok waard kunnen zijn. Zij spreken zelfs al van een mogelijk droomhuwelijk. Directeur voetbalzaken Marc Overmars lacht ongetwijfeld in zijn vuistje.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws