Ex-scheidsrechter houdt hart vast voor play-offs

Club fans zingen Club Brugge Gent
Club fans zingen Club Brugge Gent Foto: © Foto: ©Blue Army

Ex-scheidsrechter Serge Gumienny laat zich in Het Belang van Limburg weinig positief uit over de arbitrage en de VAR.

“De topper tussen Genk en Club Brugge werd ontsierd door een ronduit slechte wedstrijdleiding. Jammer maar helaas, iets anders kan ik er niet over vertellen. Beide ploegen hadden een rode kaart moeten krijgen: Balanta voor zijn elleboog in het gezicht van Dewaest, Kouassi voor de fout op De Ketelaere. Verder is het blijkbaar voor niemand nog duidelijk wanneer het nu eigenlijk handspel is. Rits controleerde de bal met de arm. Voor mij een duidelijke strafschop. Maar die werd niet gefloten. Komt die er wel, dan hadden we misschien een heel andere match gekregen.”

“De indruk ontstaat dat de refs instructies hebben gekregen om in het begin van een wedstrijd niet te veel met kaarten te zwaaien. Alsof dat helpt. Voor mij is het ronduit onbegrijpelijk. Als scheidsrechters de zaken op hun beloop laten, maken ze zichzelf eigenlijk overbodig en komen ze vroeg of laat gegarandeerd in de problemen. Wat ook bleek bij dat gevecht in regel langs de zijlijn. De spelers gaan steeds verder als ze het gevoel hebben dat ze alles mogen en daardoor lopen de frustraties hoog op.”

“Waar ik me ook steeds meer aan erger, is de VAR. Op een bepaald ogenblik was er kritiek dat die te vaak tussenbeide kwam. Nu is de wijzer naar de andere kant doorgeslagen. Nu hoor of zie je de mensen in het busje niet meer. Of ja, toch wel. Ze zijn heel goed in het trekken van lijntjes bij buitenspelgevallen van 2 centimeter en bij het afkeuren van een doelpunt na handspel van een aanvaller. Maar voor de rest...”

“We komen nu in een cruciale fase in de competitie. De belangen worden met de week groter, de spanningen nemen toe. Maar wat stel ik vast? Dat net nu de arbitrage heel diep is afgegleden. Onze refs zijn niet goed bezig, het aantal foute beslissingen neemt hand over hand toe. Dat is een jammerlijke zaak. Op de koop toe blijft ook de VAR, die in het leven is geroepen om te corrigeren, in gebreke. Het worden nog twee moeilijke weken. En dan moet play-off 1 nog beginnen. Ik houd mijn hart vast. Hoog tijd voor bezinning.”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand