Foto: ©Blue Army

“Deelnemen is belangrijker dan winnen”

Columnist François Colin blikt in Sport/Voetbalmagazine terug op de Europese campagnes van Club Brugge en AA Gent.

“Philippe Clement gebruikte voor de return op Old Trafford niet ten onrechte het woord mirakel. Om te kunnen wedijveren met de groten van Europa moeten twee voorwaarden vervuld worden: het eigen team moet absolute top zijn en de tegenstander of in crisis verkeren (Real Madrid in de heenmatch tegen Club) of er met de pet naar gooien (PSG in Parijs tegen Club, Manchester United in Brugge). De ware waardeverhoudingen werden telkens in de tweede wedstrijd duidelijk. Als het echt nodig is kunnen de toppers uit de topcompetities altijd de puntjes op de i zetten. Lang vergeten intussen is dat blauw-zwart al in augustus had kunnen sneuvelen tegen LASK Linz of Dinamo Kiev. De kloof met de top is veel groter dan die met ploegen uit landen als Oostenrijk en Oekraïne.”

“Club miste Vormer, Balanta en Diatta in het Theatre of Dreams, maar de thuisploeg moest het ook zonder Rashford , Pogba en Martial doen. De overige Mancunians waren dit keer wel bij de les en van bij de aftrap stak er een wervelwind op die kon vergeleken worden met de stormen van de voorbije weken. Het tempo was zes versnellingen hoger dan in de Jupiler Pro League en Simon Mignolet stond zelden in zo’n schiettent.”

“Clement kreeg onterecht het verwijt dat hij voorrang gaf aan de nationale dubbel. Een plaats bij de laatste acht van de Europa League is uitzonderlijk, de beker winnen een utopie. Je kan als Icarus naar de zon reiken, maar er bestaat weinig twijfel dat je op de straatstenen eindigt. In Europa is voor Belgische clubs deelnemen belangrijker dan winnen. Vooral een toegangsbewijs voor de Champions League is goud waard. Logisch dus dat de nationale titel het hoogste doel is. En de beker komt op twee, want winst op de Heizel brengt de aanhang het delirium nabij.”

“En alsof de opdracht voor onze clubs nog niet lastig genoeg is in deze fase van de competitie slagen we er in België in om het hen nog moeilijker te maken. Clubvoorzitter Bart Verhaeghe wees er nog eens op aan de vooravond van de return in Manchester. Juist nu moeten onze clubs om de drie dagen voetballen vanwege de overvolle kalender. Dat alles als gevolg van een competitieformat dat de supporters niet willen en dat nefast is voor een aantal clubs. Maar het Pro League-orkest van de Titanic speelt vrolijk verder.”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws