Foto: ©Blue Army

Wat als Haaland vanavond op Jan Breydel stond? Het had gekund.

Erling Haaland stond in de zomer van 2018 op het verlanglijstje van blauwzwart. Ook Man United was toen geïnteresseerd. Maar uiteindelijk haalde Salzburg de spits binnen. En zo staat Haaland vanavond niet op Jan Breydel. Niet bij Club en ook niet bij Manchester.

“Club Brugge vanavond tegen Manchester United met Dortmund-sensatie Erling Haaland in de spits. Het had zomaar gekund”, schrijft chef voetbal Ludo Vandewalle in zijn column in Het Nieuwsblad. “Haaland had ook onder zijn landgenoot Ole Gunnar Solskjaer bij United kunnen spelen. Maar ook dat ging niet door. Zowel blauw-zwart als United haakte af op de waanzinnige makelaarseisen die ook internationaal een steeds grotere omvang nemen.”

“We hoorden het verhaal van de mislukte transfer van de inmiddels 19-jarige naar Club anderhalf jaar geleden. In onverdachte tijden dus, toen u en ik de naam Haaland nog eerder associeerden met vader Alf-Inge, die door de gewezen Man United-middenvelder en notoire crimineel op noppen Roy Keane naar het einde van zijn carrière werd geschopt.”

“Het verhaal luidde dat Club in de zomer van 2018 het toen 17-jarige talent naar Brugge wilde halen. Dat stootte op de hoge eisen van de makelaar, de Nederlandse Italiaan Mino Raiola, en de familie Haaland. Red Bull Salzburg werkte beter mee en de Oostenrijkers werden de gegadigden om Haaland uit Noorwegen weg te halen. Toen we het verhaal hoorden, was dat het zoveelste over de almacht van de makelaar.”

“Na operatie Propere Handen kijken we in België wel anders aan tegen zulke verhalen. We hekelen ze. Maar internationaal nog niet. Haaland verhuisde in januari officieel voor 20 miljoen euro van RB Salzburg naar Dortmund. Maar eigenlijk kostte de hele operatie volgens verschillende bronnen 80 miljoen. Het salaris van de fenomenale spits zit erin, maar ook de commissie van 10 miljoen voor vader Alf-Inge en de makelaarscommissie van 15 miljoen. Zelfs Man United, nog rijker dan Dortmund, wilde niet meegaan in dat spel. Het had Raiola in 2016 voor de transfer van Paul Pogba van Juventus naar Man United al zo’n 20 miljoen euro commissie betaald.”

“Cynici zullen dit goed onderhandeld vinden van Raiola en co. Wij bekijken het anders. Het is allemaal geld dat uit het voetbal verdwijnt, want die makelaars bekommeren zich niet om de basis van de piramide, waarin veel clubs het water aan de lippen hebben staan. De FIFA werkt intussen al zo’n twee jaar aan een nieuw statuut voor de spelersmakelaars, met rechten en plichten. ­Wanneer wordt hier paal en perk aan gesteld?”

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws