Wat als Haaland vanavond op Jan Breydel stond? Het had gekund.

Foto: ©Blue Army

Erling Haaland stond in de zomer van 2018 op het verlanglijstje van blauwzwart. Ook Man United was toen geïnteresseerd. Maar uiteindelijk haalde Salzburg de spits binnen. En zo staat Haaland vanavond niet op Jan Breydel. Niet bij Club en ook niet bij Manchester.

“Club Brugge vanavond tegen Manchester United met Dortmund-sensatie Erling Haaland in de spits. Het had zomaar gekund”, schrijft chef voetbal Ludo Vandewalle in zijn column in Het Nieuwsblad. “Haaland had ook onder zijn landgenoot Ole Gunnar Solskjaer bij United kunnen spelen. Maar ook dat ging niet door. Zowel blauw-zwart als United haakte af op de waanzinnige makelaarseisen die ook internationaal een steeds grotere omvang nemen.”

“We hoorden het verhaal van de mislukte transfer van de inmiddels 19-jarige naar Club anderhalf jaar geleden. In onverdachte tijden dus, toen u en ik de naam Haaland nog eerder associeerden met vader Alf-Inge, die door de gewezen Man United-middenvelder en notoire crimineel op noppen Roy Keane naar het einde van zijn carrière werd geschopt.”

“Het verhaal luidde dat Club in de zomer van 2018 het toen 17-jarige talent naar Brugge wilde halen. Dat stootte op de hoge eisen van de makelaar, de Nederlandse Italiaan Mino Raiola, en de familie Haaland. Red Bull Salzburg werkte beter mee en de Oostenrijkers werden de gegadigden om Haaland uit Noorwegen weg te halen. Toen we het verhaal hoorden, was dat het zoveelste over de almacht van de makelaar.”

“Na operatie Propere Handen kijken we in België wel anders aan tegen zulke verhalen. We hekelen ze. Maar internationaal nog niet. Haaland verhuisde in januari officieel voor 20 miljoen euro van RB Salzburg naar Dortmund. Maar eigenlijk kostte de hele operatie volgens verschillende bronnen 80 miljoen. Het salaris van de fenomenale spits zit erin, maar ook de commissie van 10 miljoen voor vader Alf-Inge en de makelaarscommissie van 15 miljoen. Zelfs Man United, nog rijker dan Dortmund, wilde niet meegaan in dat spel. Het had Raiola in 2016 voor de transfer van Paul Pogba van Juventus naar Man United al zo’n 20 miljoen euro commissie betaald.”

“Cynici zullen dit goed onderhandeld vinden van Raiola en co. Wij bekijken het anders. Het is allemaal geld dat uit het voetbal verdwijnt, want die makelaars bekommeren zich niet om de basis van de piramide, waarin veel clubs het water aan de lippen hebben staan. De FIFA werkt intussen al zo’n twee jaar aan een nieuw statuut voor de spelersmakelaars, met rechten en plichten. ­Wanneer wordt hier paal en perk aan gesteld?”

Laaste nieuws

Diagne kost Club Brugge nog flinke stuiver extra

Club Brugge moet nog eventjes wachten op de officiële bevestiging van de titel, maar nu al staat vast dat die blauwzwart een...

“No sweat no glory gaat over ons eigen zweet”

De vraag of het voorstel van RSC Anderlecht, om de Europese gelden van de volgende drie seizoen te verdelen onder de clubs,...

Anderlecht nu écht de wanhoop nabij: ‘Verdeel Europese inkomsten onder Belgische clubs’

Nu het stilaan duidelijk wordt dat ze zich moeten neerleggen bij de eindstand en dus de verdeling van de Europese plaatsen, hoopt...
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populaire artikelen

Spelers weten heel goed wat ze willen over verder verloop competitie

Het Laatste Nieuws hield bij honderd voetballers uit de Jupiler Pro League een steekproef over het verdere verloop van de competitie.

Cercle duidelijk over stadionplannen: “Zolang we geen garanties krijgen, weigeren we”

Begin dit jaar kwam Club Brugge met hun plannen voor een nieuw stadion. Cercle Brugge zou moeten verhuizen naar de Blankenbergsesteenweg, maar...

Vormer is in vorm

Het belang van Ruud Vormer voor Club Brugge kan niet genoeg onderstreept worden. Zeker wat assists betreft, is de Nederlander de koning...

Transferdoelwit Club Brugge bevestigt bod: “Droom van elke speler”

Club Brugge heeft middenvelder Fausto Vera al een tijdje op het transferlijstje staan. De Argentijn van Argentinos Junior laat zich tegenover TyC...