Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

OPINIE: “Wie beweert dat Club daadwerkelijk bevoordeeld wordt, miskent de statistieken”

Tifo RFCB (Club Brugge - KRC Genk)

Vorig week woensdag vielen we bijna van onze stoel bij het lezen van de lezersbijdrage van de heer Johan Lieckens uit Herenthout in Sport/Voetbalmagazine. De man stelde onomwonden dat Club Brugge bevoordeeld wordt door de Belgische arbitrage en in concreto de VAR en dat dit allemaal oogluikend wordt toegestaan, ook door de media en analisten. Wij vonden het alvast opportuun om te reageren.

Met stijgende verbazing en ook met enige verontwaardiging namen wij in ons favoriete voetbalmagazine akte van de lezersreactie van de heer Johan Lieckens. De auteur in kwestie stelde uitdrukkelijk het niet altijd even oordeelkundige en consequente optreden van de VAR in onze Belgische competitie aan de kaak. Geheel terecht vinden wij dat en zijn grieven worden ongetwijfeld niet alleen door ons, maar ook door heel wat andere fervente voetbalfans gesteund.

Wat ons echter in niet geringe mate stoorde, was zijn stelling als zou de videoref en dus in feite de Belgische arbitrage een blauw-zwarte pyjama dragen. Met andere woorden: Club Brugge wordt systematisch en bewust bevoordeeld door de spelleiding. Om zijn nogal straffe stelling te staven, haalde de heer Lieckens een aantal voorbeelden aan die moeten aantonen dat de VAR in de achterzak van de club van Bart Verhaeghe zit. Nochtans kan je door de jaren heen minstens evenveel voorbeelden aanhalen van behoorlijk dubieuze inschattingen of beslissingen in het nadeel van de huidige competitieleider.

Dit seizoen had Club bijvoorbeeld altijd een strafschop moeten krijgen tegen Eupen na een duidelijke charge op Ruud Vormer in de zestien. Vorig seizoen werd datzelfde blauw-zwart in de thuismatch tegen AA Gent evenzeer een glasheldere elfmeter onthouden. U weet wel, de fameuze bowlingbeuk van Birger Verstraete op Hans Vanaken. En wie herinnert zich nog de topper in play-off 1 tussen Club en Anderlecht uit de lente van 2018? RSCA ontsnapte toen aan een penalty na een duidelijke fout in de zestien van Pieter Gerkens op latere Gouden Schoen Vanaken én Lukasz Teodorczyk maakte de 0-1 vanuit frappante buitenspelpositie. Om maar te zeggen…

Kijk, het probleem van de Belgische arbitrage is niet dat ze subjectief, bevooroordeeld en partijdig is. Er bestaat niet zoiets als de blauw-zwarte of paars-witte voetbalbond, dat is platte toogpraat van supporters die niet verder kunnen kijken dan hun eigen favoriete club. Het manifeste probleem is een gebrek aan professionaliteit – vergeet niet dat onze twee beste refs nog steeds op non-actief staan – en een verkeerde toepassing van de veel te complexe regels. Zo wordt er bijvoorbeeld haast elke week gezondigd tegen het principe van de clear error en worden flagrante fases zomaar blauwblauw (en niet blauw-zwart) gelaten of pertinent verkeerd beoordeeld.

Wie trouwens beweert dat Club Brugge daadwerkelijk bevoordeeld wordt, miskent de statistieken. Een onderzoek van twee masterstudenten aan de Universiteit Gent uit alweer 2016 bewees zelfs net het tegendeel: dat de West-Vlamingen het vaakst worden benadeeld door de arbitrage. In mei 2018 toonde Het Laatste Nieuws dan weer aan dat Club na 7 speeldagen in play-off 1 de ploeg was die het vaakst de dupe was van de videoref. De ploeg van toenmalige coach Ivan Leko werd toen 0 keer “bevoordeeld” en 2 keer “benadeeld”. Voor de volledigheid: Anderlecht werd toen 3 keer bevoordeeld en 1 keer benadeeld. Een blauw-zwarte pyjama, zei u? Nou, nou…

Auteur: Glenn Bogaert

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws