OPINIE: “Wie beweert dat Club daadwerkelijk bevoordeeld wordt, miskent de statistieken”

Blauwzwartfans voor al je club brugge nieuws
©BlauwZwartfans
Tifo RFCB (Club Brugge - KRC Genk)

Vorig week woensdag vielen we bijna van onze stoel bij het lezen van de lezersbijdrage van de heer Johan Lieckens uit Herenthout in Sport/Voetbalmagazine. De man stelde onomwonden dat Club Brugge bevoordeeld wordt door de Belgische arbitrage en in concreto de VAR en dat dit allemaal oogluikend wordt toegestaan, ook door de media en analisten. Wij vonden het alvast opportuun om te reageren.

Met stijgende verbazing en ook met enige verontwaardiging namen wij in ons favoriete voetbalmagazine akte van de lezersreactie van de heer Johan Lieckens. De auteur in kwestie stelde uitdrukkelijk het niet altijd even oordeelkundige en consequente optreden van de VAR in onze Belgische competitie aan de kaak. Geheel terecht vinden wij dat en zijn grieven worden ongetwijfeld niet alleen door ons, maar ook door heel wat andere fervente voetbalfans gesteund.

Wat ons echter in niet geringe mate stoorde, was zijn stelling als zou de videoref en dus in feite de Belgische arbitrage een blauw-zwarte pyjama dragen. Met andere woorden: Club Brugge wordt systematisch en bewust bevoordeeld door de spelleiding. Om zijn nogal straffe stelling te staven, haalde de heer Lieckens een aantal voorbeelden aan die moeten aantonen dat de VAR in de achterzak van de club van Bart Verhaeghe zit. Nochtans kan je door de jaren heen minstens evenveel voorbeelden aanhalen van behoorlijk dubieuze inschattingen of beslissingen in het nadeel van de huidige competitieleider.

Dit seizoen had Club bijvoorbeeld altijd een strafschop moeten krijgen tegen Eupen na een duidelijke charge op Ruud Vormer in de zestien. Vorig seizoen werd datzelfde blauw-zwart in de thuismatch tegen AA Gent evenzeer een glasheldere elfmeter onthouden. U weet wel, de fameuze bowlingbeuk van Birger Verstraete op Hans Vanaken. En wie herinnert zich nog de topper in play-off 1 tussen Club en Anderlecht uit de lente van 2018? RSCA ontsnapte toen aan een penalty na een duidelijke fout in de zestien van Pieter Gerkens op latere Gouden Schoen Vanaken én Lukasz Teodorczyk maakte de 0-1 vanuit frappante buitenspelpositie. Om maar te zeggen…

Kijk, het probleem van de Belgische arbitrage is niet dat ze subjectief, bevooroordeeld en partijdig is. Er bestaat niet zoiets als de blauw-zwarte of paars-witte voetbalbond, dat is platte toogpraat van supporters die niet verder kunnen kijken dan hun eigen favoriete club. Het manifeste probleem is een gebrek aan professionaliteit – vergeet niet dat onze twee beste refs nog steeds op non-actief staan – en een verkeerde toepassing van de veel te complexe regels. Zo wordt er bijvoorbeeld haast elke week gezondigd tegen het principe van de clear error en worden flagrante fases zomaar blauwblauw (en niet blauw-zwart) gelaten of pertinent verkeerd beoordeeld.

Wie trouwens beweert dat Club Brugge daadwerkelijk bevoordeeld wordt, miskent de statistieken. Een onderzoek van twee masterstudenten aan de Universiteit Gent uit alweer 2016 bewees zelfs net het tegendeel: dat de West-Vlamingen het vaakst worden benadeeld door de arbitrage. In mei 2018 toonde Het Laatste Nieuws dan weer aan dat Club na 7 speeldagen in play-off 1 de ploeg was die het vaakst de dupe was van de videoref. De ploeg van toenmalige coach Ivan Leko werd toen 0 keer “bevoordeeld” en 2 keer “benadeeld”. Voor de volledigheid: Anderlecht werd toen 3 keer bevoordeeld en 1 keer benadeeld. Een blauw-zwarte pyjama, zei u? Nou, nou…

Auteur: Glenn Bogaert

Laatste nieuws

Taylor moet Club Brugge-Lazio in goede banen leiden

Ondanks de nederlaag tegen OH Leuven waren er op de maandagochtendtraining genoeg lachende gezichten te zien. Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael...

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...

Wissel van Lang leidt tot onbegrip bij fans

Philippe Clement verraste door tijdens het bezoek aan OH Leuven Ruud Vormer, Charles de Ketelaere en Emmanuel Dennis op te bank te...

Clement baalt vooral van de vele gemiste kansen tegen OHL

Enkele dagen na de prachtige avond in Sint-Petersburg staat Club Brugge weer met beide benen op de grond. Hoewel Philippe Clement zijn...

Laatste Nieuws

Taylor moet Club Brugge-Lazio in goede banen leiden

Ondanks de nederlaag tegen OH Leuven waren er op de maandagochtendtraining genoeg lachende gezichten te zien. Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael...

Club-huurling Openda maakt opnieuw indruk bij Vitesse

De revelatie van Club Brugge is dit seizoen niet actief op Jan Breydel, maar in Arnhem. Loïs Openda vertrok van de zomer...

Lazio tankt vertrouwen in aanloop naar duel met Club Brugge

Over drie dagen wacht Club Brugge alweer het tweede duel in de groepsfase van de Champions League. Na het bezoek aan Zenit...

Wissel van Lang leidt tot onbegrip bij fans

Philippe Clement verraste door tijdens het bezoek aan OH Leuven Ruud Vormer, Charles de Ketelaere en Emmanuel Dennis op te bank te...

Clement baalt vooral van de vele gemiste kansen tegen OHL

Enkele dagen na de prachtige avond in Sint-Petersburg staat Club Brugge weer met beide benen op de grond. Hoewel Philippe Clement zijn...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...

Verheyen heeft raad voor Club Brugge vs Zenit: “Voor Rits is sleutelrol weggelegd”

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen het Russische Zenit. Tegenover Het Nieuwsblad laat Gert Verheyen zich uit over...