Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

ANALYSE: waarom AA Gent gisteren géén reden had om de videoref zwaar te viseren

© Sporza

Dat ze altijd een penalty hadden moeten krijgen bij een 2-0 tussenstand, zo klonk het na afloop van de Slag om Vlaanderen bij heel wat fans van AA Gent. De VAR had nog maar eens geblunderd, werd er vooral op de sociale media hevig geklaagd. Maar is dat wel zo?

Nicolas Laforge was gisteren in ieder geval de gebeten hond, maar ging de Waalse scheidsrechter effectief in de fout in het busje? Neen, dat deed hij niet. Vraag is namelijk of de optredende scheidsrechter Jonathan Lardot een clear error beging door geen strafschop toe te kennen.

Wie de beelden bekijkt van de fase in de zestien tussen Brandon Mechele en Roman Yaremchuk kan amper uitmaken of de centrale verdediger van Club zijn tegenstrever ten val brengt, dan wel of er pas later contact is in de vallende beweging van de beweeglijke targetspits uit Oekraïne.

Onder de analisten in Studio Live was er discussie – wat alleen maar bevestigt dat de VAR er goed aan deed om niet tussen te komen en zijn ref te volgen – en ook Geert De Vlieger wees later duidelijk op het feit dat er geen sprake was een clear error. Ook Hein Vanhaezebrouck, analist voor Sports Late Night, vond het geen flagrant en overduidelijk penaltygeval.

“Ik heb inderdaad contact gehad met de VAR over die strafschopfase, maar vanuit mijn positie vond ik dat het contact te licht was en Yaremchuk overdreven makkelijk ging liggen. Het kan zijn dat de VAR ook vond dat het te licht was. Omdat ik het contact gezien én beoordeeld had, moest de videoref een grote fout zien om te kunnen ingrijpen”, aldus Lardot zelf.

En dan is er nog het oordeel van Tim Pots, tegenwoordig huisref van Het Laatste Nieuws: “Brandon Mechele zet een sliding in. In eerste instantie glijdt hij naast Yaremchuk en de bal. In reële snelheid lijkt het alsof Yaremchuk zich laat vallen, maar in de herhaling is duidelijk te zien dat er op het einde toch contact is. Dat heeft videoref Laforge ook gezien. Misschien vond hij de ingreep zelfs een strafschop waard, maar omdat het geen clear error betrof, greep hij terecht niet in. Goed gehandeld.”

Met andere woorden, de supporters van AA Gent die gisteren in niet altijd even genuanceerde en fraaie bewoordingen de mannen in het busje viseerden, hebben overschot van ongelijk en doen er goed aan nog eens goed de regels te raadplegen. Bovendien lijkt het ons ook wel héél erg kort door de bocht om te stellen dat deze fase bepalend was voor de match.

Per slot van rekening stond het op het moment van de bewuste en fel becommentarieerde fase al 2-0 en bovendien kan zelfs de meest subjectieve en optimistische fan van De Buffalo’s moeilijk voorbij aan de dominantie van blauw-zwart. Vier goals hadden er evengoed zes of zeven kunnen zijn.

Wij zijn dan weer zo eerlijk om toe te geven dat ook de bezoekers uit Gent er twee hadden kunnen maken. Alleen zou dat niks veranderd hebben aan de uitkomst: drie oververdiende punten voor Club Brugge. Amen.

Auteur: Glenn Bogaert

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws