Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Jeugdverantwoordelijke komt met opmerkelijke uitleg: “Daarom breken bij Club zo weinig jeugdspelers door”

Brandon Mechele op training bij Club Brugge

Bij Club Brugge werd de voorbije jaren zeer veel geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding, maar veel resultaat leverde dat tot dusver niet op. In de A-kern valt bitter weinig eigen jeugd te bespeuren: Mechele is de enige vaste waarde, Vlietinck speelt amper, Baiye en Openda komen pas piepen en Gabriël is pas vierde doelman.

Het is een schril contrast met Anderlecht, waar de jeugd veel vlotter lijkt door te stromen. Volgens jeugdcoördinator Pascal De Maesschalck ligt dat deels aan de ligging van Brugge. “Wij zitten in een provincie van 1,2 miljoen inwoners, waar bovendien nog vijf andere profclubs in dezelfde vijver vissen. Het Brussels Gewest alleen telt evenveel inwoners. De nationale ploegen van Frankrijk, Nederland, België: het succes kwam er steeds bij een goeie mix. Ik heb jaren in Antwerpen gewerkt en die context is anders dan Brugge, waar slechts tien procent van buitenlandse afkomst is. En dan nog veelal Nederlandse”, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Zijn opvallende conclusie: de West-Vlamingen zijn te soft. “Het is moeilijk te vatten, maar de taal die voetballers op straat opdoen, is vaak harder. En eelt heb je nodig indien je wil slagen. Jongens als Brandon Mechele, Birger Verstraete bij AA Gent, Sven Dhoest: dat zijn eigenlijk brave jongens, typische West-Vlamingen. Die hebben vaak wat meer tijd nodig. Het is heel gevaarlijk om in clichés te praten, maar er schuilt wel waarheid in. Welke Rode Duivels kwamen er de laatste decennia uit West-Vlaanderen? Marc Degryse. En verder?”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws