Play-Offs zorgen voor ongeziene toestanden bij diehard Club-fan: “Ik kan het écht niet aan”

Blauwzwartfans voor al je club brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Blije Club-fans (Club Brugge - Gent)

Voor de fans van Club Brugge zijn het woelige tijden. De zorgvuldig opgebouwde voorsprong in de reguliere competitie is in de Play-Offs immers als sneeuw voor de zon verdwenen. Gezien het programma en de sterke thuisreputatie is er nog altijd geen man overboord, maar Brugse supporters met hartkwalen zullen komende weken toch serieus op hun ongemak zitten. In de column “Stressful Play-Offs” schetst Club-fan Jim Neyt het circusgehalte van ons competitieformat alsook het voor sommige ongetwijfeld herkenbare verhaal van Alain.

“Tijden veranderen, vroeger werd op café na de wedstrijd heerlijk geouwehoerd over een bepaalde fase. Men had de bierviltjes en flesjes al dan niet leeg om de situatie te schetsen. Er was toen nog geen sprake van doellijntechnologie, vanishing spray, VAR,… Vandaag de dag moeten we meegaan met de technologie want stilstaan is achteruitgaan zeggen ze dan. Nu heb je de sociale media waar je eindeloos kan discussiëren en met uitroeptekens en emoticons je woede kan uiten.”

“Maar die afgekeurde goal van Diaby was zo nipt, dat je misschien ook weer rekening moet houden met het camerastandpunt en die lijn die ze dan trekken. Is die wel 100 procent betrouwbaar? Of zoals Brandon Mechele het zondagavond na de wedstrijd verwoordde: ‘Het is alsof we een spelletje Fifa spelen. De fase is zo close dat je nauwelijks kan zien of het al dan niet buitenspel is, ook hoofdscheidsrechter Vertenten had het niet gezien. Je bent dan uiteraard ontgoocheld als de beslissing in je nadeel uitdraait. Dit is enorm frustrerend.'”

Bijna een hartinfarct

“Voor het eerst in deze competitie voelen we inderdaad druk, maar dat is de bedoeling van de Play-Offs. Spanning, sensatie, stress zijn maar enkele kenmerken van deze competitieformule. We zullen deze chemische reactie stress – willen of niet – voelen de komende twee thuiswedstrijden en het verdere verloop van deze competitie. Daarbij denk ik meteen aan supporter Alain De Cloedt die in het boek ‘Stam N°3 Leven voor Blauw-Zwart’ dit oooh zo mooi illustreert…”

“‘Ik kan nog altijd niet leven met de spanning tijdens een wedstrijd van Club, het is voor mij zelfs altijd al fysiek onmogelijk geweest om een wedstrijd te volgen op radio of televisie. Ooit kreeg ik een jaarabonnement cadeau op het toenmalige Filmnet, maar na één wedstrijd heb ik de box terug moeten brengen: ik kreeg die keer bijna een hartinfarct in mijn zetel. Ik kan door de stress nu nog altijd niks volgen op televisie. De onrust belet me zelfs om samenvattingen te bekijken. Een volledige spanning maakt zich van mij meester als mijn Club aan het spelen is.'”

Alsof ik een ledemaat zou missen

“‘Het lukt me helaas niet om kalm te blijven, ik kan het echt niet aan. Soms rijd ik bij uitwedstrijden in mijn auto hier in de buurt om aan de reacties van de mensen te kunnen zien of Club al dan niet gewonnen heeft. Op de tribunes ben ik waarschijnlijk een rariteit voor mijn buren. Ik volg alle thuiswedstrijden alsof ik zelf op het veld sta; ondanks het feit dat ik mijn zitje niet afkom, kop ik ook op de bal en probeer ik zo veel mogelijk mee te sjotten. Als het slecht gaat met Club Brugge, dan zou ik voor mijn eigen welzijn eigenlijk voor altijd weg moeten blijven. Maar ik kan dat niet, het zou zijn alsof ik een ledemaat moest missen.'”

“Tot slot: vergeet niet dat na iedere speeldag deze competitieformule een andere smoel trekt en het er volgende week al weer helemaal anders kan uitzien. Maar ondanks de opgang van het moderne voetbal en de veranderingen die er keer op keer zullen komen blijft Jan Breydel voor u en mij toch iets unieks. Een thuisbasis waar we samen met onze helden het verschil kunnen maken, te beginnen donderdag!”

Jim Neyt – Blue Army 

Laatste nieuws

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...

Laatste Nieuws

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Clement is enorm trots op hardwerkende De Ketelaere

Dinsdagavond werd de avond van Club Brugge én Charles de Ketelaere. Met zijn treffer, de winnende van de avond, groeide hij uit...

De Ketelaere beleeft ‘mooiste moment uit carrière tot nu toe’

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon Club Brugge niet beter beginnen aan het nieuwe avontuur in de Champions League....

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Club neemt 3 punten mee uit Rusland

Club heeft zijn eerste opdracht in de Champions League tot een prima einde gebracht. Een slim Brugge won op het veld van...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Lang maakt indruk bij debuut: ‘Dank je, Ajax’

Een 0-1 voorsprong bij rust, maar goed was het zeker niet wat Club Brugge liet zien in de eerste helft. Onder meer...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

Clement kijkt ‘heel hard uit’ naar treffen met Standard

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Club Brugge voor het laatst wist te winnen in Luik. Morgenavond wil de ploeg...