(BEELDEN) – De VAR keurde de gelijkmaker van Diaby af, maar was dat wel de juiste beslissing?

Het doelpunt van Diaby wordt door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel

Club Brugge ging zondagavond met 1-0 onderuit op het veld van Anderlecht, na een wedstrijd die bijzonder veel voer voor discussie opleverde. Vooral het afgekeurde doelpunt van Abdoulay Diaby zal nog fel bediscussieerd worden. Onze spits maakte tien minuten voor tijd de 1-1, maar na tussenkomst van de VAR werd zijn goal afgekeurd vanwege buitenspel.

Op de eerste herhaling die de televisiekijkers – en de scheidsrechters – te zien kregen, leek het er inderdaad op dat Diaby offside stond, al was dat hoogstens een teen. Bij het raadplegen van andere beelden lijkt het er dan weer op dat Diaby op gelijke hoogte van Josué Sá vertrok. En dus is het nog maar de vraag of de VAR wel moest ingrijpen. De videoref werd immers in het leven geroepen om enkel en alleen in te grijpen bij een ‘clear error’. En als zelfs de beelden geen uitsluitsel geven, kunnen we daar in dit geval niet bepaald over spreken.

Komt daar nog eens bij dat je de beelden eerst moet kalibreren alvorens je een correcte buitenspellijn kan trekken. Op dit moment is het namelijk een beetje nattevingerwerk: als je het beeld een tiende van een seconde eerder stilzet, staat Diaby plots geen buitenspel meer. “Dit was van schuin bovenuit gefilmd. De hoek is niet juist, want je moet er loodrecht opzitten”, stelt presentator Karl Vannieuwkerke vast in de studio van PlaySports. “Bovendien is de bal hier al vertrokken. Het beeld moet dus eerder stilgezet worden”, voegt een oplettende Eric Van Meir eraan toe.

Jan Mulder vindt het allemaal een beetje overdreven. “Je hebt daar een soort pedicure nodig om zeker te zijn dat die teen of nagel niet over de lijn was… Tja, enorm moeilijk om hier over te oordelen. Dat is eigenlijk toch absurd. Niet te vatten dat zo’n belangrijk moment op die manier beslist wordt. Stel je voor dat Diaby moet zeggen: ‘Ja ik heb m’n nagels niet geknipt en daardoor hebben we verloren.'” Onderstaand nog wat meer beelden van de betwistbare buitenspelfase.

LEES OOK: Correcte buitenspellijnen scheppen duidelijkheid over afgekeurde goal Diaby

Laaste nieuws

Komt deze oude bekende terug naar Jan Breydel?

Nu de competities overal stilliggen, gonst het van de transfergeruchten. Het Turkse Haberler meldt dat Ryan Donk terug naar Club Brugge zou...

“Bekerfinale zonder publiek is geen optie”

Marc Van Ranst liet het al horen en ook al liet de Pro League nog geen verdict vallen, wellicht komt er bitter...

Extra vroege en late matchen: dit zijn de plannen van Eleven Sports

Nu Antwerp de mediadeal als laatste goedkeurde, kan Eleven Sports aan volgend seizoen beginnen. Een opmerkelijke wijziging zijn de wedstrijduren.
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populaire artikelen

Komt deze oude bekende terug naar Jan Breydel?

Nu de competities overal stilliggen, gonst het van de transfergeruchten. Het Turkse Haberler meldt dat Ryan Donk terug naar Club Brugge zou...

Blijft Club Brugge dit jaar met lege handen achter?

Club Brugge was bezig aan een uitmuntend seizoen. Niets leek blauwzwart nog in de weg te liggen om de dubbel te pakken....

“Ruud Vormer is een echte huisman geworden”

Roos America, de vrouw van Ruud Vormer, schrijft op geregelde tijdstippen een stukje voor Het Laatste Nieuws over haar ervaringen als arts...

Ivan Leko: “Philippe Clement is een topcoach”

Ivan Leko is al een tijdje geen trainer meer. In Sport/Voetbalmagazine analyseert hij het seizoen van blauwzwart. "Het bestuur...