(BEELDEN) – De VAR keurde de gelijkmaker van Diaby af, maar was dat wel de juiste beslissing?

Het doelpunt van Diaby wordt door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel

Club Brugge ging zondagavond met 1-0 onderuit op het veld van Anderlecht, na een wedstrijd die bijzonder veel voer voor discussie opleverde. Vooral het afgekeurde doelpunt van Abdoulay Diaby zal nog fel bediscussieerd worden. Onze spits maakte tien minuten voor tijd de 1-1, maar na tussenkomst van de VAR werd zijn goal afgekeurd vanwege buitenspel.

Op de eerste herhaling die de televisiekijkers – en de scheidsrechters – te zien kregen, leek het er inderdaad op dat Diaby offside stond, al was dat hoogstens een teen. Bij het raadplegen van andere beelden lijkt het er dan weer op dat Diaby op gelijke hoogte van Josué Sá vertrok. En dus is het nog maar de vraag of de VAR wel moest ingrijpen. De videoref werd immers in het leven geroepen om enkel en alleen in te grijpen bij een ‘clear error’. En als zelfs de beelden geen uitsluitsel geven, kunnen we daar in dit geval niet bepaald over spreken.

Komt daar nog eens bij dat je de beelden eerst moet kalibreren alvorens je een correcte buitenspellijn kan trekken. Op dit moment is het namelijk een beetje nattevingerwerk: als je het beeld een tiende van een seconde eerder stilzet, staat Diaby plots geen buitenspel meer. “Dit was van schuin bovenuit gefilmd. De hoek is niet juist, want je moet er loodrecht opzitten”, stelt presentator Karl Vannieuwkerke vast in de studio van PlaySports. “Bovendien is de bal hier al vertrokken. Het beeld moet dus eerder stilgezet worden”, voegt een oplettende Eric Van Meir eraan toe.

Jan Mulder vindt het allemaal een beetje overdreven. “Je hebt daar een soort pedicure nodig om zeker te zijn dat die teen of nagel niet over de lijn was… Tja, enorm moeilijk om hier over te oordelen. Dat is eigenlijk toch absurd. Niet te vatten dat zo’n belangrijk moment op die manier beslist wordt. Stel je voor dat Diaby moet zeggen: ‘Ja ik heb m’n nagels niet geknipt en daardoor hebben we verloren.'” Onderstaand nog wat meer beelden van de betwistbare buitenspelfase.

LEES OOK: Correcte buitenspellijnen scheppen duidelijkheid over afgekeurde goal Diaby

Laaste nieuws

Henk Houwaart heeft een heel duidelijke boodschap voor blauwzwart

Club Brugge moet vol inzetten op het duel met Manchester United. Dat is de boodschap van Henk Houwaart aan blauwzwart-trainer Philippe Clement....

Clement: “Ik beslis niet of Diatta speelt”

Speelt Krepin Diatta vanavond tegen Manchester? Hij miste de heenwedstrijd en met alle afwezigen meegerekend is hem laten spelen haast de enige...

Vincent Mannaert ziet groot verschil tussen Brugge en Manchester

Vincent Mannaert staat met veel trots in het Theatre of Dreams in Manchester. Geen Champions League, maar wel Europa League met Club...

Volgende Wedstrijd

Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populaire artikelen

Henk Houwaart heeft een heel duidelijke boodschap voor blauwzwart

Club Brugge moet vol inzetten op het duel met Manchester United. Dat is de boodschap van Henk Houwaart aan blauwzwart-trainer Philippe Clement....

Clement: “Ik beslis niet of Diatta speelt”

Speelt Krepin Diatta vanavond tegen Manchester? Hij miste de heenwedstrijd en met alle afwezigen meegerekend is hem laten spelen haast de enige...

Vincent Mannaert ziet groot verschil tussen Brugge en Manchester

Vincent Mannaert staat met veel trots in het Theatre of Dreams in Manchester. Geen Champions League, maar wel Europa League met Club...

Clement blikt vooruit naar duel tegen Manchester

Daags voor de terugmatch in de zestiende finale van de Europa League in Manchester blikt trainer Philippe Clement vooruit naar dit duel.