Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Blue Army spuwt zijn gal in aanloop naar de Play-Offs: “Compleet ridicuul en van de pot gerukt”

Blue Army Flag Day 3 (Club Brugge - Zulte Waregem)

Club Brugge is al een heel seizoen lang heer en meester in de Jupiler Pro League, maar door een knotsgekke competitieformule is onze vijftiende landstitel nog lang geen zekerheid. De zorgvuldig opgebouwde voorsprong van 12 punten verkleint in de Play-Offs immers tot amper 6 punten. Bart Verhaeghe & co gaven al meermaals aan dat ze een nieuw format willen voor de Jupiler Pro League en ook de overgrote meerderheid van de Brugse aanhang is resoluut tégen de puntenhalvering. Gilles D. van Blue Army verwoordt het gevoel van menig Club-fan op magistrale wijze in onderstaande column.

Stel u het scenario voor waarbij Tom Boonen nog actief wielrenner is. Een jaar lang traint en werkt hij toe naar z’n topnummer, Paris-Roubaix. Eens het startschot wordt gegeven, volgen hij en z’n team punctueel de afgesproken strategie. Ze brengen hem in koppositie, en op vijftig kilometer van de eindstreep sprint hij uit het peloton weg. Een solonummer, zoals hij het ooit deed. Denderend van kasseistrook naar kasseistrook. Knallend, voorsprong opbouwend. Alleen weg. Pijn verbijtend, maar aangemoedigd door teamleiding en fans langs de weg.

Veertig seconden bedraagt de voorsprong op de eerste achtervolgers ondertussen. Bijna klaar om de legendarische Vélodrome van Roubaix op te rijden. Maar dan… Net voor het opdraaien van die Vélodrome, op anderhalve ronde van een nieuwe titel, ziet Tom plots de koersdirecteur staan met een groot STOP bord. Verbaasd vraagt Tom wat er gebeurt, waarop die koersdirecteur: “Ja Tom, even wachten jongen. We gaan het peloton laten naderen tot op twintig seconden, en dan mag je weer verder rijden.” Tom die verbouwereerd voor zich uitkijkt, hoort de koersdirecteur nog iets mompelen over “spannender voor het grote publiek, beter voor de kijkcijfers en meer TV-gelden voor de organisatie”…

Verblindende hebzucht

Compleet ridicuul en van de pot gerukt, denkt u? Uiteraard, dat vind ik ook. Mocht dit in het echt gebeuren, de organisatie wordt gelyncht en elk beetje van een sportjournalist schrijft er vernietigende columns over. Nochtans is het exact dàt wat er in België gebeurd is met de populairste sport van het land, Koning Voetbal. Met het invoeren van de Play-Offs en dan vooral de eraan voorafgaande halvering van de punten, kan het werk van een volledig seizoen, elke ontsnapping, elke opgebouwde voorsprong op uw dichtste achtervolgers, zomaar teloor gaan in een periode van acht weken tijd. Quasi elke sportjournalist vindt het fantastisch, want spannender.

Ik ben anti Play-Offs. Ik ben ongelooflijk hard anti halvering van de punten. En als je recent de Sporza enquête omtrent de competitiehervorming las, met toch fans van alle ploegen ten lande die stemden, dan ben ik duidelijk niet de enige die er zo over denkt. Ongelooflijk dat alle teams, ook Club, daar destijds mee ingestemd hebben. De hebzucht voor grotere TV gelden, werkte verblindend voor de mogelijke sportieve gevolgen. De enige die baat hebben bij het systeem van puntenhalvering, zijn de kleinere ploegen met een zo goed als maagdelijk palmares. Om ooit, dankzij die puntenhalvering, te kunnen profiteren van een dip van één van de grotere ploegen net tijdens die acht weken Play-Offs. Elke gelijkenis met bestaande ploegen berust helemaal niet op louter toeval.

Alle jetons op Blauw-Zwart

Er wordt nu gesproken over een competitiehervorming. Het opnieuw afschaffen van de Play-Offs, en al zeker van de puntenhalvering. Maar de besprekingen rond die hervormingen, beginnen meer en meer gelijkenis te krijgen met de Belgische politiek. Veel geroep, veel verschillende meningen, grote uitspraken, en het is maar de vraag of er uiteindelijk werkelijk iets zal veranderen. De gekste voorstellen komen weer naar boven, waarbij je quasi hoger opgeleide wiskundige moet zijn om eraan uit te geraken. Een gewone, simpele, standaard, maar vooral eerlijke competitie. Zoals in alle andere landen. Zoveel is dat toch niet gevraagd?

In elk ander Europees land was Club twee weken geleden al voor de derde keer in vier jaar tijd kampioen geworden… Niet slecht geboerd. Maar gelukkig maken ze het in België spannend, wie zou er anders nog naar TV kijken… Voetbal in België moet de enige business zijn die ermee wegkomt om totaal niet te luisteren naar de wensen van haar klanten. Wij dus, de trouwe abonnees die elke match, elke maand en elk seizoen opnieuw trouw op post zijn. Want liefde maakt blind, en wij houden van onze Club. Dus gaan we ons er straks weer aan zetten. Onze opgebouwde voorsprong gehalveerd. Richting tafel. Alle jetons inzetten op Blauw-Zwart. En hopen dat de roulette ons gunstig gezind is…”

Gilles D. van Blue Army

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws