Waarom Ruud Vormer wél een ‘wow-speler’ en oververdiende Gouden Schoen is

Blauwzwartfans voor al je club brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Ruud Vormer viert (Club Brugge - Standard)

Ruud Vormer heeft José Izquierdo opgevolgd als Gouden Schoen. Een verrassing is dat niet, want de captain van Club Brugge was torenhoog favoriet en de meeste waarnemers waren het er ook over eens dat hij een verdiende winnaar zou zijn. Maar toch kwam er de voorbije dagen opmerkelijke kritiek van enkele van zijn voorgangers.

Het begon met Gilles De Bilde, de Gouden Schoen van 1994, die in Het Laatste Nieuws verkondigde dat hij Vormer geen drie punten gegeven had omdat hij hem geen ‘wow-speler’ vindt. Enkele dagen later gaf ook Lon Polleunis, de Gouden Schoen van 1968, op TV Limburg aan niet op Vormer gestemd te hebben. “Ik vond dat niemand er dit jaar bovenuit stak. Ik stem bovendien alleen maar voor Belgen, niet voor buitenlanders”, was zijn uitleg. In diezelfde uitzending zat ook Armand Schreurs als analist en die noemde Vormer ‘een middelmatige speler’. “Als we heel de lijst zien van Gouden Schoen-winnaars is dat toch niet de beste”, zei hij.

Ergens valt wel te begrijpen waar die uitspraken vandaan komen. Ruud Vormer is inderdaad een buitenbeentje op de erelijst van de Gouden Schoen. Hij is geen jonge Belg die aan het begin van een veelbelovende carrière staat of lijkt te staan, zoals Dennis Praet (2014), Thorgan Hazard (2013), Axel Witsel (2008), Steven Defour (2007) of Vincent Kompany (2004), of een speler die al een indrukwekkende staat van verdienste had in het internationale voetbal zoals Sergio Conceição (2005). Intrinsiek zal Ruud Vormer niet de beste voetballer zijn die ooit de Gouden Schoen gekregen heeft.

Hij is ook geen speler met een flitsende dribbel, genre José Izquierdo (2016), Matias Suarez (2011), Mbark Boussoufa (2006 en 2010) of Milan Jovanovic (2009), of een topschutter als Dieumerci Mbokani (2012), of Gilles De Bilde zelf. Op die manier is Vormer inderdaad geen ‘wow-speler’, maar dan alleen maar omdat de definitie van een ‘wow-speler’ van De Bilde veel te nauw is.

Want er zijn genoeg andere manieren waarop Vormer het voorbije jaar wél ‘wow’ was. Club Brugge stak zeker in de tweede helft van 2017 met kop en schouders boven de andere Belgische clubs uit. Het aandeel van Vormer in dat succes valt nauwelijks te overschatten. Met veertien assists doet hij dit seizoen voorlopig beter dan de allergrootsten der aarde en daarbovenop trof hij doodleuk ook nog negen keer raak, wat hem op een vijfde plaats in de topschuttersstand brengt. En dat voor een centrale middenvelder. Als je daar geen ‘wow’ op zegt, dan moet je het nergens op zeggen.

Maar het is niet alleen met zijn statistieken dat Vormer zich het voorbije jaar onderscheiden heeft. De Nederlander is de aanvoerder én de aanjager van Blauw-Zwart. Hij gaat voorop in de strijd en hij valt zelden of nooit door de mand. Hij is niet alleen de stilist die een hoekschop of voorzet precies op het hoofd van een ploegmaat schildert of een vrijschop in de bovenhoek borstelt, maar hij is ook de man die gaat jagen en zijn ploegmaats wakker schudt als het minder gaat. Lon Polleunis mag dan zeggen dat hij een buitenlander is, de stijl van Vormer is veel ‘Belgischer’ dan die van veel van zijn voorgangers die wel in dit land geboren waren. “Of het nu Nederlanders zijn of Belgen, het gaat hier om wat ze willen betekenen voor de club. Iedereen hier is allang vergeten dat hij een Nederlander is”, verwoordde Gert Verheyen het onlangs nog mooi in het Algemeen Dagblad.

Dus ja, Ruud Vormer is inderdaad een atypische Gouden Schoen. Hij is geen supertalent of (pseudo)vedette. Maar hij is op zijn manier wél een ‘wow’-speler, Gilles De Bilde. En hij mag dan wel niet in België geboren zijn, door de supporters van Club is Vormer al lang in de harten gesloten als een echte Bruggeling. Het is alleen maar terecht dat nu ook de rest van België zijn kwaliteiten erkent, want hij stak er toch echt wel bovenuit het voorbije jaar, Lon Polleunis. Met netjes naar achter gekamde blonde gelharen en brede schouders zelfs.

BlauwZwartFans

Laatste nieuws

Clement eist ook tegen OH Leuven een topprestatie

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon het avontuur in de Champions League niet beter van start gaan. Over vijf...

Rival watch: Lazio wil eindelijk weer eens winnen in de Serie A

Mocht Club Brugge het bezoek aan OHL zaterdagavond winnend afsluiten, kent het een (bijna) perfecte week. Met de winst in Sint-Petersburg natuurlijk...

Club Brugge speelt komende tijd voor lege tribunes

De ticketverkoop voor het thuisduel met Lazio, die vanavond van start zou gaan, gaat niet door. Op basis van de beslissingen van...

Goed nieuws: geen positieve tests bij Club Brugge

Goed nieuws voor Club Brugge. Donderdagochtend werd de volledige A-kern opnieuw getest op COVID19. Niemand testte positief. Dat betekent echter nog niet...

Koop vanaf vrijdagavond 19.00 uur je ticket voor Lazio-thuis

De donkere dagen staan voor de deur, maar in Brugge schijnt nog wel even de zon. Met een 1-2 zege op bezoek...

Laatste Nieuws

Clement eist ook tegen OH Leuven een topprestatie

Met een 1-2 overwinning op bezoek bij Zenit kon het avontuur in de Champions League niet beter van start gaan. Over vijf...

Rival watch: Lazio wil eindelijk weer eens winnen in de Serie A

Mocht Club Brugge het bezoek aan OHL zaterdagavond winnend afsluiten, kent het een (bijna) perfecte week. Met de winst in Sint-Petersburg natuurlijk...

Club Brugge speelt komende tijd voor lege tribunes

De ticketverkoop voor het thuisduel met Lazio, die vanavond van start zou gaan, gaat niet door. Op basis van de beslissingen van...

Goed nieuws: geen positieve tests bij Club Brugge

Goed nieuws voor Club Brugge. Donderdagochtend werd de volledige A-kern opnieuw getest op COVID19. Niemand testte positief. Dat betekent echter nog niet...

Koop vanaf vrijdagavond 19.00 uur je ticket voor Lazio-thuis

De donkere dagen staan voor de deur, maar in Brugge schijnt nog wel even de zon. Met een 1-2 zege op bezoek...
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen

Populair Deze Week

Dingen die opvielen tijdens de CL-opening tegen Zenit

Een geweldige start van de Champions League voor Club Brugge. In Sint-Petersburg leek het duel met Zenit heel lang af te stevenen...

Kippenvel! Horvath emotioneert met mooie woorden na Zenit

Hoewel Charles de Ketelaere uiteindelijk uitgroeide tot held van Club Brugge, mag Ethan Horvath zijn rol uiteraard niet onbesproken blijven. De Amerikaan...

Lang maakt indruk bij debuut: ‘Dank je, Ajax’

Een 0-1 voorsprong bij rust, maar goed was het zeker niet wat Club Brugge liet zien in de eerste helft. Onder meer...

Vermoedelijke opstelling Zenit-Club Brugge: ‘Defensieve keuzes Clement, Russen zonder beste Brazilianen’

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Zenit Sint-Petesburg. Coach Philippe Clement mist onder meer Simon Mignolet en moet...

De opvallende statistieken van Ethan Horvath

Dinsdagavond, in het duel met Zenit, staat niet Simon Mignolet, maar Ethan Horvath onder de lat bij Club Brugge. Mignolet testte afgelopen...