Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Waarom Ruud Vormer wél een ‘wow-speler’ en oververdiende Gouden Schoen is

Ruud Vormer viert (Club Brugge - Standard)

Ruud Vormer heeft José Izquierdo opgevolgd als Gouden Schoen. Een verrassing is dat niet, want de captain van Club Brugge was torenhoog favoriet en de meeste waarnemers waren het er ook over eens dat hij een verdiende winnaar zou zijn. Maar toch kwam er de voorbije dagen opmerkelijke kritiek van enkele van zijn voorgangers.

Het begon met Gilles De Bilde, de Gouden Schoen van 1994, die in Het Laatste Nieuws verkondigde dat hij Vormer geen drie punten gegeven had omdat hij hem geen ‘wow-speler’ vindt. Enkele dagen later gaf ook Lon Polleunis, de Gouden Schoen van 1968, op TV Limburg aan niet op Vormer gestemd te hebben. “Ik vond dat niemand er dit jaar bovenuit stak. Ik stem bovendien alleen maar voor Belgen, niet voor buitenlanders”, was zijn uitleg. In diezelfde uitzending zat ook Armand Schreurs als analist en die noemde Vormer ‘een middelmatige speler’. “Als we heel de lijst zien van Gouden Schoen-winnaars is dat toch niet de beste”, zei hij.

Ergens valt wel te begrijpen waar die uitspraken vandaan komen. Ruud Vormer is inderdaad een buitenbeentje op de erelijst van de Gouden Schoen. Hij is geen jonge Belg die aan het begin van een veelbelovende carrière staat of lijkt te staan, zoals Dennis Praet (2014), Thorgan Hazard (2013), Axel Witsel (2008), Steven Defour (2007) of Vincent Kompany (2004), of een speler die al een indrukwekkende staat van verdienste had in het internationale voetbal zoals Sergio Conceição (2005). Intrinsiek zal Ruud Vormer niet de beste voetballer zijn die ooit de Gouden Schoen gekregen heeft.

Hij is ook geen speler met een flitsende dribbel, genre José Izquierdo (2016), Matias Suarez (2011), Mbark Boussoufa (2006 en 2010) of Milan Jovanovic (2009), of een topschutter als Dieumerci Mbokani (2012), of Gilles De Bilde zelf. Op die manier is Vormer inderdaad geen ‘wow-speler’, maar dan alleen maar omdat de definitie van een ‘wow-speler’ van De Bilde veel te nauw is.

Want er zijn genoeg andere manieren waarop Vormer het voorbije jaar wél ‘wow’ was. Club Brugge stak zeker in de tweede helft van 2017 met kop en schouders boven de andere Belgische clubs uit. Het aandeel van Vormer in dat succes valt nauwelijks te overschatten. Met veertien assists doet hij dit seizoen voorlopig beter dan de allergrootsten der aarde en daarbovenop trof hij doodleuk ook nog negen keer raak, wat hem op een vijfde plaats in de topschuttersstand brengt. En dat voor een centrale middenvelder. Als je daar geen ‘wow’ op zegt, dan moet je het nergens op zeggen.

Maar het is niet alleen met zijn statistieken dat Vormer zich het voorbije jaar onderscheiden heeft. De Nederlander is de aanvoerder én de aanjager van Blauw-Zwart. Hij gaat voorop in de strijd en hij valt zelden of nooit door de mand. Hij is niet alleen de stilist die een hoekschop of voorzet precies op het hoofd van een ploegmaat schildert of een vrijschop in de bovenhoek borstelt, maar hij is ook de man die gaat jagen en zijn ploegmaats wakker schudt als het minder gaat. Lon Polleunis mag dan zeggen dat hij een buitenlander is, de stijl van Vormer is veel ‘Belgischer’ dan die van veel van zijn voorgangers die wel in dit land geboren waren. “Of het nu Nederlanders zijn of Belgen, het gaat hier om wat ze willen betekenen voor de club. Iedereen hier is allang vergeten dat hij een Nederlander is”, verwoordde Gert Verheyen het onlangs nog mooi in het Algemeen Dagblad.

Dus ja, Ruud Vormer is inderdaad een atypische Gouden Schoen. Hij is geen supertalent of (pseudo)vedette. Maar hij is op zijn manier wél een ‘wow’-speler, Gilles De Bilde. En hij mag dan wel niet in België geboren zijn, door de supporters van Club is Vormer al lang in de harten gesloten als een echte Bruggeling. Het is alleen maar terecht dat nu ook de rest van België zijn kwaliteiten erkent, want hij stak er toch echt wel bovenuit het voorbije jaar, Lon Polleunis. Met netjes naar achter gekamde blonde gelharen en brede schouders zelfs.

BlauwZwartFans

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws