Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Nog 2 opties voor competitiehervorming: Club Brugge en Anderlecht staan lijnrecht tegenover elkaar

Bart Verhaeghe (Club Brugge - Charleroi)

Woensdag verzamelden de 24 profclubs in België over een eventuele competitiehervorming. De kans is groot dat die er straks komt, aangezien bijna alle ploegen voorstander zijn van een nieuw format. Momenteel is er nog geen consensus, al blijven er volgens Het Nieuwsblad nog maar twee kampen over na een dagje vergaderen.

“Enerzijds heb je het voorstel van Club Brugge en dus Bart Verhaeghe, waarbij de Play-Offs verdwijnen en 18 of 20 profclubs in één reeks overblijven. Het geniet de steun van Standard en de kleinere clubs uit 1A, maar uiteraard niet de steun van 1B. Het betekent immers dat vier of zes clubs uit het profcircuit verdwijnen. Anderzijds heb je het voorstel van Anderlecht, dat naar een reeks van 14 en een reeks van 10 wil, mét behoud van Play-Offs. (Sub-)toppers als Gent, Genk en Oostende kunnen dat smaken en de 1B-clubs al zeker, al willen die twee promovendi/degradanten in plaats van één.”

Om het format vóór 2020 nog te veranderen is een meerderheid van 80 procent vereist, maar tijdens de vergadering in het Parker Hotel in Diegem bleek dat al snel onhaalbaar. Beide kampen moeten nu 66 procent van de stemmen ronselen, een percentage dat volstaat op voorwaarde dat de hervorming pas ingaat vanaf het seizoen 2020-2021, wanneer ook het nieuwe televisiecontract van start gaat.

Het voorstel van Anderlecht (14+10 mét behoud van Play-Offs) wordt op dit moment iets breder gedragen dan dat van Club Brugge (reguliere competitie met 18 à 20), maar dat hoeft nog niets te betekenen. De campagne is immers nog maar net begonnen en het is voorlopig onduidelijk wat de plannen van Marc Coucke zijn. De nieuwe voorzitter van RSCA was woensdag afwezig, maar volgens insiders zou het zomaar kunnen dat hij zich straks aansluit bij het kamp-Verhaeghe. De Pro League wil zo snel mogelijk duidelijkheid, maar een definitief besluit kan nog maanden op zich laten wachten. Een BeNe-liga werd overigens vrijwel meteen afgeschoten door de Belgische profclubs, omdat de mogelijke nadelen te groot zijn.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws