Nog 2 opties voor competitiehervorming: Club Brugge en Anderlecht staan lijnrecht tegenover elkaar

Bart Verhaeghe (Club Brugge - Charleroi)

Woensdag verzamelden de 24 profclubs in België over een eventuele competitiehervorming. De kans is groot dat die er straks komt, aangezien bijna alle ploegen voorstander zijn van een nieuw format. Momenteel is er nog geen consensus, al blijven er volgens Het Nieuwsblad nog maar twee kampen over na een dagje vergaderen.

“Enerzijds heb je het voorstel van Club Brugge en dus Bart Verhaeghe, waarbij de Play-Offs verdwijnen en 18 of 20 profclubs in één reeks overblijven. Het geniet de steun van Standard en de kleinere clubs uit 1A, maar uiteraard niet de steun van 1B. Het betekent immers dat vier of zes clubs uit het profcircuit verdwijnen. Anderzijds heb je het voorstel van Anderlecht, dat naar een reeks van 14 en een reeks van 10 wil, mét behoud van Play-Offs. (Sub-)toppers als Gent, Genk en Oostende kunnen dat smaken en de 1B-clubs al zeker, al willen die twee promovendi/degradanten in plaats van één.”

Om het format vóór 2020 nog te veranderen is een meerderheid van 80 procent vereist, maar tijdens de vergadering in het Parker Hotel in Diegem bleek dat al snel onhaalbaar. Beide kampen moeten nu 66 procent van de stemmen ronselen, een percentage dat volstaat op voorwaarde dat de hervorming pas ingaat vanaf het seizoen 2020-2021, wanneer ook het nieuwe televisiecontract van start gaat.

Het voorstel van Anderlecht (14+10 mét behoud van Play-Offs) wordt op dit moment iets breder gedragen dan dat van Club Brugge (reguliere competitie met 18 à 20), maar dat hoeft nog niets te betekenen. De campagne is immers nog maar net begonnen en het is voorlopig onduidelijk wat de plannen van Marc Coucke zijn. De nieuwe voorzitter van RSCA was woensdag afwezig, maar volgens insiders zou het zomaar kunnen dat hij zich straks aansluit bij het kamp-Verhaeghe. De Pro League wil zo snel mogelijk duidelijkheid, maar een definitief besluit kan nog maanden op zich laten wachten. Een BeNe-liga werd overigens vrijwel meteen afgeschoten door de Belgische profclubs, omdat de mogelijke nadelen te groot zijn.

Laatste Nieuws

Club Brugge ziet toptalent vertrekken

Club Brugge verliest Abdoul Karim Camara. Hij speelt volgend seizoen voor het Duitse Hoffenheim. Abdoul Karim Camara kreeg zijn...

Nu ook buitenlandse interesse voor Chadli

Club Brugge heeft interesse in de 30-jarige Nacer Chadli, maar krijgt nu ook internationale concurrentie. Chadli werd verhuurd aan...

Philippe Clement is magic!

De supporters van Club Brugge weten het al lang: “Philippe Clement is magic”. Hij werd al op deze manier bezongen toen hij...
Haal samen met andere fans van Club Brugge het maximale uit je weddenschappen
32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Mignolet brengt duidelijkheid over terugkeer naar Premier League

Simon Mignolet kwam een tijdje geleden in beeld om terug de overstap naar de Premier League te maken, maar de Brugse goalie...

“Weggaan bij Club Brugge, dat was de grootste blunder uit mijn carrière”

Nastja Ceh won twee landstitels en twee bekers in vier seizoenen bij Club Brugge. Tegenover Sport/Voetbalmagazine geeft de Sloveen een interview.

Assistent Carl Hoefkens legt uit waarom blauwzwart zoveel talentvolle jongeren heeft

De jeugdwerking van Club Brugge draait als nooit tevoren. En dat succes vertaalt zich ook naar de A-kern met de komst en...

Geen enkele wedstrijd gespeeld, dan maar terug naar huis

Amadou Sagna ziet zijn avontuur in ons land eindigen. De Senegalees kwam niet tot spelen toe en keer terug naar zijn thuisland.

Bolingoli looft Clement: “Hij gelooft in mij”

Boli Bolingoli is zopas uitgeroepen tot kampioen van Schotland. De 24-jarige Belg is klaar om een rol van betekenis te spelen bij...