Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Filip Joos fileert de fanatieke Brugse aanhang: “Ergens wel knap, maar tegelijk is het niet meer normaal”

Filip Joos (analist)

Filip Joos becommentarieerde afgelopen weekend de zinderende topper tussen Club Brugge en Charleroi. In Extra Time neemt de analist het publiek op Jan Breydel en de daarmee gepaard gaande scheidsrechterlijke beslissingen onder de loep.

“De sfeer was top en iedereen heeft zich rot geamuseerd”, opent Joos. “De ambiance maakt ook de wedstrijd. Ik zit vaak in Premier League matchen en daar kan je soms een speld horen vallen. Iedereen denkt dat de sfeer in Engeland top is, maar dat is niet zo. In Brugge is het wel zo dat de scheidsrechter vanaf de eerste minuut bij elk fluitsignaal het hele stadion over zich heen krijgt. Bij eender welke fase en zelfs als de ref 100% gelijk heeft. Dat is misschien iets waar eens over nagedacht moet worden. Het is trouwens niet alleen op Jan Breydel zo, maar ‘t is wel heel fel in Brugge.”

“Wat Serge Gumienny zei in een fel besproken interview, dat refs op voorhand al denken van: ‘oei, het is hier Club Brugge en als een beslissing hen niet zint, dan mag ik hier een tijd niet meer fluiten’, dat klopt volgens mij niet. Ik denk dat je door de immense druk gewoon niet meer normaal kan fluiten. En dat werkt hé – en ergens is dat misschien ook wel knap -, want je creëert een gevoel dat in geen enkel ander stadion is. Iets waar bijna alle coaches volgens mij jaloers op zijn, want je wint daar punten mee. Maar het is niet meer normaal.”

Ook in Europa?

Marc Degryse mengt zich in de discussie en komt met de volgende stelling: “Als Brugge Europees speelt, hebben ze dat voordeel van de scheidsrechters toch niet? Dan wordt er nooit over een voordeel gesproken. Ligt het dan niet gewoon aan onze Belgische scheidsrechters?” Joos is het daar niet mee eens. “Frank De Bleeckere floot topmatchen in Real Madrid en floot de week nadien een slechte match tijdens Gent – Westerlo. Het is gewoon veel moeilijker in België. Echt waar. Hoe beter de voetballers, hoe makkelijker het fluiten is.”

“Maar in een thuiswedstrijd van Club Brugge gaat het toch om dezelfde spelers?”, pareert Degryse. “De scheidsrechters op het Europese toneel hebben daar minder last van, zeker weten. Of weet jij een Europese wedstrijd waarbij Club via zijn supporters een scheidsrechterlijk voordeel heeft gehaald?” Joos kijkt Degryse vol twijfel aan. “Als je hier maar één keer komt, dan is het toch anders dan wanneer je voor de tiende keer zo’n wedstrijd fluit. Dat denk ik wel. Het gaat trouwens niet alleen over Club Brugge, maar ook over bijvoorbeeld Antwerp.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws