Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Verhaeghe en Louwagie lijnrecht tegenover elkaar: “Geloof ik echt niet in”

Bart Verhaeghe (Club Brugge)

De voorbije maanden is er tussen de Belgische clubs wel wat discussie geweest over mogelijke hervormingen van de Jupiler Pro League. Eén van de discussiepunten is het aantal Belgen dat op het wedstrijdblad moet staan. Op dit moment spelen er immers meer buitenlanders dan Belgen in onze competitie en eigen jeugd krijgt amper kansen.

Op dit moment is de regel dat er zes voetbalbelgen op het wedstrijdblad moeten staan. “Voor ons mag dat gerust naar omhoog”, stelt Bart Verhaeghe in Het Laatste Nieuws. “Misschien is het te extreem om nu opeens over te schakelen naar een verplichting van meer dan zes voetbalbelgen – veel clubs hebben het nu al moeilijk om daaraan te voldoen”, beseft hij wel.

Verhaeghe komt dan ook met een voorstel. “Maar we opperen wel het idee om bijvoorbeeld de bank te kunnen uitbreiden. Momenteel mag je zeven bankzitters op het wedstrijdblad zetten. Wel: maak daar zeven plus twee van: met die twee extra spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen. Op die manier motiveer je je jeugd. Ze mogen meetrainen met de A-ploeg, ze krijgen een wedstrijdpremie,… Zo geef je ze het gevoel dat ze er bijzijn. Dat kan misschien het verschil maken tussen een jeugdvoetballer die vertrekt omdat hij nooit zijn kans krijgt en een talent dat doorbreekt.”

Verhaeghe zet zich met zijn voorstel lijnrecht tegenover Michel Louwagie. De manager van AA Gent toonde zich een felle tegenstander van de regel omdat hij van oordeel is dat er onvoldoende talent rondloopt in België om elke club te verplichten zes Belgen op het blad te zetten. “Sommigen zeggen dat de kwaliteit van de A-ploeg daardoor achteruitgaat, maar daar geloof ik echt niet in. Kijk naar de Baskische ploegen: Bilbao, Sociedad, Osasuna,… die regio zit vol met clubs die bijna uitsluitend uit Basken bestaan. Er zijn nochtans minder Basken dan Belgen”, countert Verhaeghe echter.

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws