Club Brugge nieuws
©BlauwZwartfans

Opvallende getuigenis: “Leko vindt Club lang niet de ploeg met het meeste individuele talent”

Ivan Leko (Club Brugge - AZ)

Club Brugge liep afgelopen weekend tegen zijn derde nederlaag van het seizoen aan, maar met 11 punten voorsprong op Charleroi en 12 punten op Anderlecht is er uiteraard nog altijd geen man overboord. Al maakt Ivan Leko zich dezer dagen wel zorgen over de manier waarop zijn ploeg voor de dag kwam tijdens de uitmatchen op Antwerp en Gent. Chef voetbal Stephan Keygnaert analyseert in Het Laatste Nieuws het dipje van Blauw-Zwart.

“Zó slecht hebben we Club Brugge lang niet meer zien voetballen. Zelfs bij hun vorige nederlaag – in Genk, op 25 oktober vorig jaar – speelde Club nog een sterke tweede helft. Voorts was het niet fameus vorige week op de Bosuil, en in de tweede helft tegen Oostende, maar dat was niets in vergelijking met ‘de prestatie’ gistermiddag. Die was tam zonder bal en inspiratieloos met bal. Het is onzin om Club Brugge vandaag in vraag te stellen – Blauw-Zwart is immers nog steeds onbedreigd leider – maar toch ging Ivan Leko gisternacht niet zorgeloos slapen… Leko, maar ook de meest verstandige spelers in de kleedkamer, schatten deze selectie heel goed in. ‘Als wij als ploeg niet elke week alles geven, komen wij tegen om het even wie in de problemen’, sprak Jordy Clasie in Gent na afloop.”

“Bemerk hoe Leko het altijd heeft over ‘collectief voetbal’. De Kroaat is de eerste om zich te verbazen over de ruime voorsprong in het klassement. Leko vindt Club lang niet de ploeg met het meeste individuele talent. Hij beseft dat Club heel weinig wedstrijden zal winnen ‘vanuit het niets’. AA Gent kan dat wél, Anderlecht moet dat ook kunnen, zélfs Genk. Daarom benadrukte Leko van trainingsdag één ‘het collectief’ – tactische discipline, automatismen, organisatie. ‘Als wij niet dat collectief spel kunnen brengen, komen we terecht in speculatie, en wordt elke match fiftyfifty’, gromde Leko op de persconferentie. Het gebeurde in Gent. En in Antwerp. En na de rust tegen Oostende. In de Ghelamco Arena viel het blok uiteen. Om diverse redenen. ‘Geen pressing’, aldus Clasie. ‘De ruimtes waren te groot.’ Leko: ‘Niet scherp genoeg. Te veel ingezakt.'”

“Gevolg: Club was niet zo dominant als gewoonlijk, én kon wegens de typologie van spelers het tij niet keren vanuit de individuele actie. Wie zou dat moeten doen? Limbombe, maar hij kon nooit Foket in de problemen brengen. Dennis, maar die is al maanden het noorden en de andere windrichtingen kwijt. Rest, bij gebrek aan zuiver talent, nog één hulplijn: duelkracht, ten oorlog trekken. Daarin faalde Club eveneens op deze zondagmiddag, ‘omdat we fysiek niet fris zaten na de derde match in zeven dagen’, legde Leko uit. Club Brugge is een machine. Op zes maanden vakkundig afgesteld door Leko. Maar er mag geen zand in komen, of het ganse zaakje draait in de soep. Zie in Gent: Denswil was een spookrijder, Vormer en Vanaken werden afgebluft door Verstraete en Andrijasevic, Limbombe zat niet in de match, Vossen was zijn briljante zelve – da’s een té lange opsomming van verroeste onderdelen. Machine stuk. 2-0 verloren.”

Reacties

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws